• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/index.hr

04.09.2022

15:16

NEMCI NEZADOVOLJNI VLADOM, ŠOLCU PODRŠKA NA TANKOM LEDU! Građani žele da im država više pomogne!

Reuters

Vesti

NEMCI NEZADOVOLJNI VLADOM, ŠOLCU PODRŠKA NA TANKOM LEDU! Građani žele da im država više pomogne!

Podeli vest

Nakon tri meseca nemačka savezna vlada neće više smanjivati porez na energente ukida i mesečnu kartu za 9 evra, građani nisu zadovoljni tom odlukom, zahtevaju još više pomoći od države u sadašnjoj krizi. Kako piše "Deutsche Welle", od 1. septembra mobilnost je u Nemačkoj opet skuplja

U junu, julu i avgustu je bio smanjen porez na energente, a za gradski i međugradski javni saobraćaj, uključujući i železnicu, postojala je mesečna karta koja je koštala 9 evra. Ali sad su cene goriva opet otišle gore, a za vožnju železnicom ili sredstvima gradskog javnog saobraćaja cene su opet uobičajene.

Istovremeno sve više građana dobija poštu od svojih dobavljača gasa i struje u kojoj ih obaveštavaju o primetnim poskupljenjima. Kako na to reagiraju građani?

Financijska pomoć ne samo siromašnima


Savezna vlada je najavila novi paket za rasterećenje građana, ali zasad nije poznato kako će on izgledati. A građani već imaju konkretna očekivanja. To pokazuje najnovije reprezentativno istraživanje javnog mnjenja ARD-Deutschlandtrend, koje je sproveo institut Infratest-dimap.

Foto: Tanjug

Manje od jedne trećine ispitanika (29%) se izjašnjava za to da državnu pomoć dobiju samo oni s niskim primanjima. S obzirom na dosadašnji i očekivani rast cena, gotovo polovina građana (45%) zagovara pomoć i domaćinstvima sa srednjim primanjima. Svaki peti (22%) želi da svi građani dobiju pomoć od države.

Karta za cielu Nemačku se mnogima sviđa


Za tri meseca je prodato 52 miliona mesečnih karata po devet evra, za celu Nemačku. S tom kartom se moglo voziti svakim autobusom ili tramvajem u gradskom saobraćaju, kao i regionalnim vozovima. To se očito svidelo mnogima pa je 59 posto ispitanika spremno platiti i više za takvu mesečnu kartu u budućnosti.

Većina podržava sankcije protiv Rusije


Energetska kriza je velik izazov za politiku. Kako se može ublažiti udar poskupljenja, a da država ne prekorači svoje mogućnosti? Kome i koliko pomoći da se spreče društveni nemiri? Rast cena krije i rizik za prihvatanje sadašnjeg spoljno političkog kursa prema Rusiji.


Nešto više od polovine Nemaca podržava sankcije protiv Rusije, uprkos rastu cena, poteškoćama u nabavci energentima ili lošim posledicama za lokalnu politiku. Ali, nakon sukoba Rusije i Ukrajine sankcije je početkom marta podržavalo dve trećine Nemaca.

Četvero od desetero Nemaca u međuvremenu je protiv sankcija ako su s njima povezane i negativne posledice i opterećenja za Nemačku. Takvo držanje podupire više od polovine ispitanika na istoku Nemačke.

Nezadovoljstvo vladom


S kriznim menadžmentom sadašnje vlade (SPD, Zeleni i FDP) zadovoljno je sve manje građana. Samo još 31 posto ispitanika je zadovoljno radom savezne vlade. To je novi negativni rekord. Zanimljivo je držanje pristalica pojedinih stranaka vladajuće koalicije. Dok su birači socijaldemokrata i Zelenih većinom zadovoljni, dve trećine birača FDP-a su nezadovoljne.

Foto: AP/Tanjug

Olaf Šolc

I popularnost vođstva vladajućih stranaka se smanjuje. Savezni kancelar Olaf Šolc dobio je najnižu ocenu od preuzimanja vlasti, a isto važi i za ministra financija iz FDP-a Kristijana Lindnera. I vicekancelar Robert Habek iz Zelenih značajno je izgubio i trenutno je na drugoj najnižoj vrednosti od preuzimanja ministarstva privrede. Savezna ministarka spoljnih poslova Analena odobrava nezin rad.

Koliko je SPD kompetentan?


Trenutno raspoloženje birača znatno se razlikuje od onoga pre gotovo godinu dana kad je SPD pobijedio na izborima. Da se sad održavaju izbori, SPD bi dobio samo 17 posto, a na izborima je osvojio 25.7 posto. Razlog nije samo pad popularnosti kancelara Šolca nego i gubitak poverenja u stručnu kompetentnost SPD-a. Na svim područjima ispitanici pokazuju manje poverenja u kompetentnost SPD-a nego pre godinu dana, naročito u spoljnoj politici, u zalaganju za socijalnu pravdu i u poreznoj politici.

Još više su ispitanici izgubili poverenje u stručnost FDP-a, samo ne u poreznoj politici. Nasuprot tome, Zeleni su dobro iskoristili ulazak u vladajuću koaliciju. Oni uživaju jednako poverenje kod politike zaštite klime i okoline, a dobijaju veće poverenje na svim područjima, naročito u spoljnoj politici.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija