• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT/Vostok

04.09.2022

18:25

ZA UKRAJINU BOLJE DA PREGOVARA SADA, NEGO KASNIJE, AMERIČKI GENERAL JASAN! NATO i Zapad su na granici, Putin bi mogao da...

Reuters/AP/Fotoilustracija

Vesti

ZA UKRAJINU BOLJE DA PREGOVARA SADA, NEGO KASNIJE, AMERIČKI GENERAL JASAN! NATO i Zapad su na granici, Putin bi mogao da...

Podeli vest

Održavanje sukoba u Ukrajini postaje sve teže za NATO, tako da Kijev mora da razmisli o pregovorima sa Moskvom, rekao je penzionisani brigadni general američke vojske Mark T. Kimit u članku za Vol strit žurnal

Najnoviji paket vojne pomoći Vašingtona Kijevu prošlog meseca uključivao je „starije i manje napredne" sisteme, što „možda ukazuje na to da su stope potrošnje na bojnom polju nadmašile proizvodnju do tačke u kojoj je višak zaliha koji je dostavljen Ukrajini skoro iscrpljen", istakao je Kimit u svom članku.

Suočavanje sa „sve manjim zalihama naprednih sistema naoružanja" u zemljama NATO-a verovatno bi značilo produženi sukob između Ukrajine i Rusije. Takav scenario bi mogao dovesti do „većeg pritiska zemalja koje podržavaju, održive inflacije, manjeg grejanja gasom i pada podrške naroda" na Zapadu, napisao je on.

Kimit, koji je bio pomoćnik državnog sekretara za političko-vojna pitanja 2008-09, predložio je četiri načina da se ubrza rešavanje sukoba, koji već traje šest meseci.

Prva opcija je da se „kopa dublje" u zalihe NATO-a i pošalje oružje u Kijev koje su članice do sada zadržavale zbog sopstvenih potreba za nacionalnom odbranom, naveo je penzionisani general. To je nešto što su zemlje EU možda spremne da urade jer je „bolje koristiti ovo oružje u Hersonu nego u Krakovu", dodao je on.

SAD i njihovi evropski saveznici takođe bi mogli da pokušaju da pojačaju proizvodnju sistema koje zahteva vlada Zelenskog, rekao je Kimit, priznajući da bi takav potez malo verovatno imao trenutni efekat na situaciju na terenu.

Treća opcija je „pojačati sukob" obezbeđivanjem Ukrajini sistema većeg dometa, kao što su ATACM rakete, avioni F-16 i sistemi "Patriot, kao i „proširiti pravila angažovanja za napad na ciljeve na Krimu i eventualno u Rusiji", dodao je on. Penzionisani general je, međutim, upozorio da će se takva eskalacija definitivno suočiti sa „odgovorom Moskve" i stvoriti rizik od prelivanja sukoba u Evropu.

Konačno dostupno rešenje, prema Kimitu, jeste da Ukrajina „gura ka privremenom diplomatskom rešenju bez (ili sa) teritorijalnih ustupaka".
 
- U ovom trenutku nema dovoljno podsticaja za pregovore, ali ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski mora da prizna da bi smanjenje zaliha imalo katastrofalan efekat na njegovu vojsku, ne samo za operacije na bojnom polju, već i kao poruka o smanjenju spoljne podrške koju bi poslao narodu Ukrajine - insistirao je on.

- „Započinjanje diplomatskog rešenja bilo bi neukusno i možda se smatralo gubitnikim, ali pošto su male šanse da se izvučemo iz trenutne barijere, možda bi bilo bolje pregovarati sada nego kasnije - rekao je penzionisani general.

 Dve strane nisu sele za pregovarački sto od razgovora u Istanbulu krajem marta. Moskva, koja je u početku bila optimistična u pogledu izgleda za mirovni proces, kasnije je optužila Kijev da je odustao od napretka koji je postignut u Turskoj i navela da je izgubila svako poverenje u ukrajinske pregovarače. Ruski zvaničnici su upozorili da će zahtevi Moskve biti opsežniji ako se pregovori nastave.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17