• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: iNFORMER/J. M.

05.09.2022

07:00

VELJKO JE JEDINI SRBIN U NUKLEARKI ZAPOROŽJE, TU JE DA ZAŠTITI NAUČNIKE U UKRAJINI u slučaju napada na najveću atomsku elektranu u Evropi!

Reuters

Vesti

VELJKO JE JEDINI SRBIN U NUKLEARKI ZAPOROŽJE, TU JE DA ZAŠTITI NAUČNIKE U UKRAJINI u slučaju napada na najveću atomsku elektranu u Evropi!

Podeli vest

Veljko Nenadić (46) zadužen je za bezbednost tima Međunarodne agencije za atomsku energiju u slučaju napada na najveću nuklearnu elektranu u Evropi

Veljko Nenadić (46) jedini je Srbin koji je sa timom od 14 stručnjaka iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) obišao nuklearku Zaporožje u Ukrajini, otkriva Informer!

Kako saznajemo, Nenadić je zadužen za bezbednost misije i danonoćno čuva inspektore koji proveravaju stanje i rad ove nuklearne elektrane posle višemesečnih borbi i granatiranja nuklearke, koju su iz predostrožnosti u martu zauzele ruske snage.

Rizična poseta

Prema rečima našeg izvora, njihova poseta je krajnje rizična i opasna po život, s obzirom na to da se to područje skoro svakodnevno granatira. Veljko je upravo zbog svojih odličnih kvalifikacija izabran da bude u međunarodnom timu koji će obići nuklearku.

- Tim je sastavljen od 14 ljudi. U misiji IAEA su stručnjaci iz Poljske, Litvanije, Kine, Albanije, Francuske, Italije, Jordana, Meksika i Severne Makedonije. Cilj njihove posete najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi jeste da donesu novu opremu, instaliraju je i provere rad na čitavom postrojenju. Pored toga, važno je i da provere sve bezbednosne veze i da non-stop budu na vezi sa bezbednosnim agencijama iz Ukrajine i Rusije. I upravo za taj deo bio je zadužen Veljko, koji savršeno govori ruski jezik - otkriva naš dobroobavešteni izvor i napominje:

- Veljko je iskusni bezbednjak. Vodi računa o svim poverljivim informacija, brine o sigurnosti i obuci inspektora dok su na terenu. Zajedno sa kolegama organizovao je sve kako bi poseta elektrani bila bezbedna, a da misija tamo ostvari sve što je zacrtala. Zadužen je i za obuku i davanje instrukcija svim članovima kako se postupa u ratnim situacijama, ali i kako se reaguje ako nešto krene po zlu. Tokom boravka inspektori su uspeli da obiđu celu nuklearku, reaktore, kontrolne sale, sisteme za hitno intervenisanje, kao i druge prostorije. Situaciju su ocenili kao krajnje tešku i opasnu, ali i pohvalili zaposlene da rade izuzetno profesionalno uprkos provokacijama ukrajinske vojske.

Mirovne misije

Nenadić iza sebe ima veoma bogatu biografiju. Poslednjih pet godina radi kao oficir za bezbednost na terenu u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju u Beču. Prethodno je učestvovao u mnogobrojnim mirovnim misijama Ujedinjenih nacija širom sveta. Bio je vodeći član u operacijama i istragama zločina i sprovođenju zakona u Liberiji i Južnom Sudanu.

Pre toga radio je kao zamenik načelnika u Policijskoj upravi Prijepolje. Diplomirao je na Akademiji za kriminalističke i policijske studije Univerziteta u Beogradu, a magistrirao menadžment sa master tezom "Terorizam kao akt nasilja" na Univerzitetu pravnih i poslovnih nauka u Novom Sadu.

SRBATOM: Članove birala IAEA

U Direktoratu za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) kažu za Informer da Veljko Nenadić nije imenovan od strane Srbije za ovu misiju.
"Cilj ove misije je da proceni fizička oštećenja na postrojenjima, odredi stepen funkcionalnosti glavnih i pomoćnih sigurnosnih i bezbednosnih sistema, oceni radne uslove zaposlenih u elektrani i sprovede aktivnosti u skladu sa postojećim međunarodnim ugovorima. U uspostavljenom timu koji je u poseti Ukrajini nijedna osoba nije imenovana od strane Srbije za ovu misiju, čime ne isključujemo mogućnost da u okviru misije ima državljana Srbije koji su direktno zaposleni u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju i ispred ove institucije delegirani za posetu Ukrajini", navode u Direktoratu.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi
Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu danas počinje suđenje Snežani Stević (48) koja je uhapšena početkom marta ove godine zbog sumnje da se bavila nadrilekarstvom i radila estetske i stomatološke zahvate u svom salonu lepote "BV Dental Estetic", a protiv nje podneta je i krivična prijava zbog falsifikovanja diplome.

03.07.2024

09:15

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija