• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

06.09.2022

12:11 >> 22:35

11 EKSPLOZIJA U HERSONU! Lekari se bore za život komandanta Berdjanska! (FOTO, VIDEO)

AP/Tanjug

Vesti

11 EKSPLOZIJA U HERSONU! Lekari se bore za život komandanta Berdjanska! (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

U toku je 195. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Donbasu

22.30 - Direktor IAEA: Ne mogu da utvrdim ko je granatirao Zaporošku nuklearku

Direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da nije u stanju da utvrdi ko je granatirao Zaporošku nuklearnu elektranu.

- Ne mogu to da utvrdim. Nemamo sredstava za to. Kao što znate, morali biste da nadgledate... vojnu operaciju u regionu... što ne samo da je van mandata IAEA, već bi zahtevalo i ogroman potencijal - rekao je Grosi u intervjuu za „Si-En-En“.

Grosi je nakon toga na sednici Saveta bezbednosti UN izjavio da je Zaporoška nuklearna elektrana oštećena u napadima.

On je istakao da je jedna od bezbednosnih osnova svake nuklearne elektrane „nenarušavanje njenog fizičkog integriteta“.

- Nažalost..., ovo se dešavalo i dešava se. Fizički napadi, usled kojih je, namerno ili nenamerno, ova stanica podvrgnuta udarima, što smo ja i moji stručnjaci mogli lično da vidimo i ocenimo, jednostavno su neprihvatljivi - rekao je Grosi.

Grosi je dodao da IAEA preporučuje da se sva vojna tehnika i oprema povuku sa teritorije Zaporoške nuklearne elektrane.

Foto: AP/Tanjug

22.15 - Specijalna operacija, 6. septembar

▪️Ukrajinske trupe izvele su raketni napad na bazu uglja u blizini Hersona, nema žrtava, rečeno je Sputnjiku u Specijalnoj operaciji gradske uprave

▪️Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništile su do 100 militanata ukrajinske 65. mehanizovane brigade u regionu Zaporožja

▪️Ruske trupe nanose precizne udare na jedinice i rezerve ukrajinskih trupa, koje su tokom dana nastavile sa pokušajima napada u odvojenim oblastima na pravcu Nikolajev-Krivi Rog.

▪️Brodovi Ratne mornarice Rusije udarom rakete Kalibar pogodili su veliko ukrajinsko skladište goriva u Dnjepropetrovskoj oblasti, koje je snabdevalo gorivom grupu ukrajinskih trupa na pravcu Nikolajev-Krivi Rog.

▪️Ruska vojska je visokopreciznim vazdušnim oružjem uništila do 250 ukrajinskih vojnika 54. i 93. mehanizovane brigade u DNR, a ruski PVO sistemi oborili su 11 granata ukrajinskih HIMARS sistema u blizini hidroelektrane Kahovskaj.

▪️Dvojica stanovnika Harkova i Izjuma, uključujući 95-godišnjeg veterana Velikog otadžbinskog rata, poginuli su od posledica masovnog granatiranja, rečeno je Sputnjiku u pres-službi regionalne administracije.

22.00 - Ruski ambasador u UN: Žalimo što IAEA nije ukazala ko izvodi napade na Zaporošku nukelarku

U prethodna 24 časa ukrajinske snage su ispalile više od 127 granata iz topovske artiljerije kalibra 155 i 152, kao i minobacača 120 mm, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Gađani su okruzi šest naselja DNR. U granatiranju je ranjen jedan civil. Oštećeno je sedam stambenih objekata i dva objekta civilne infrastrukture.

U borbama je poginulo šest branilaca Donjecke Narodne Republike, a devet je ranjeno.

21.20 - Serija eksplozija u Hersonu

U Hersonu je odjeknula serija od 11 eksplozija, pretpostavlja se da je u pitanju aktivirana protivvazdušna odbrana, javio je dopisnik Sputnjika.

21.00 - Lekari se bore za život Artjoma Bardina

Nakon što je saopšteno da je komandant Berdjanska Artjom Bardin preminuo je od posledica ranjavanja prilikom eksplozije automobila u kojem se nalazio, vlasti Zaporoške oblasti su revidirale izjavu, rekavši da se lekari bore za njegov život.

Podsetimo, ranije danas u vazduh je dignut njegov autombil. Bardin je hospitalizovan sa teškim povredama.

Predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov rekao je da iza atentata stoje ukrajinski diverzanti.

20.52 - Srbi su protiv NATO koristili Rome, a ruski "Odvažni" imaju njih

20.45 - Artiljerijski napad na Energodar i trafostanicu "Luč"

Ukrajinske snage ponovo su izvele artiljerijske napade na Energodar i trafostanicu „Luč“, saopštile su gradske vlasti.

- Kaznene ekspedicije Oružanih snaga Ukrajine granatiraju Energodar. Područje ​​trafostanice ‘Luč’ i obližnje garaže podvrgnuti su višestrukim artiljerijskim napadima - saopštila je gradska uprava na Telegramu.

Za sada nema izveštaja o povređenima, hitne službe su spremne da odmah pruže pomoć građanima.

20.10 - Amerika i Velika Britanija pružili podršku Ukrajini

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija će zadržati jedinstven pristup podršci Ukrajini protiv Rusije, navodi se u izjavi američkog predsednika Džozefa Bajdena.

- Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države su najbliži prijatelji i saveznici. Održavamo snažan i jedinstven pristup podršci narodu Ukrajine i pozivanju Rusije na odgovornost za njena dejstva - rekao je Bajden.

19.50 - Atentat na Artjoma Bardina

Nakon što je saopšteno da je komandant Berdjanska Artjom Bardin preminuo je od posledica ranjavanja prilikom eksplozije automobila u kojem se nalazio, vlasti Zaporoške oblasti su revidirale izjavu, rekavši da se lekari bore za njegov život.

Podsetimo, ranije danas u vazduh je dignut njegov autombil. Bardin je hospitalizovan sa teškim povredama.

Predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov rekao je da iza atentata stoje ukrajinski diverzanti.

 

 

19.45 - Bajden: Rusija nije sponzor terorizma

18.40 - Novi napad na Energodar

Ukrajinske snage ponovo su izvele artiljerijske napade na Energodar i trafostanicu „Luč“, saopštile su gradske vlasti.

- Kaznene ekspedicije Oružanih snaga Ukrajine granatiraju Energodar. Područje ​​trafostanice ‘Luč’ i obližnje garaže podvrgnuti su višestrukim artiljerijskim napadima - saopštila je gradska uprava na Telegramu.

Za sada nema izveštaja o povređenima, hitne službe su spremne da odmah pruže pomoć građanima.

17.16 - Uništene ukrajinske granate u Hersonskoj oblasti

Stručnjaci za eksploziv Ruske garde uništili su u Hersonskoj oblasti ukrajinske granate čija je snaga bila veća od hiljadu kilograma u TNT ekvivalentu, saopštila je pres-služba garde.

Napominje se da su stručnjaci u naseljima neutralisali sto protivtenkovskih mina TM-62M, devet fragmentacionih mina OZM-72, sedam kumulativnih punjenja KZ-4 i KZU-2, četiri kasete sa minama KPTM-3, 100 minskih upaljača MVČ-62, 192 osigurača UMP, produženo punjenje UZP i četiri detonirajuća kabla DKRP-4.

- Navedenu municiju pripadnici Ruske garde su pronašli pre nekoliko dana u skrovištima Oružanih snaga Ukrajine na teritoriji Hersonske i Zaporoške oblasti. Oni su mogli biti upotrebljeni protiv ruskih trupa i civila - naglašava se u saopštenju.

15.18 - Komandant Berdjanska teško povređen

Komandant Berdjanska Artem Bardin hospitalizovan je nakon eksplozije njegovog automobila u centru grada, saopštila je gradska uprava.

On je primljen u bolnicu u teškom stanju, lekari mu pružaju neophodnu pomoć, javljaju RIA Novosti, pozivajući se na izveštaj gradskih vlasti. Drugih žrtava nema.

15.01 - U Hersonu je upravo odjeknulo 8 eksplozija!

14.27 - Eksplozija u Berdjansku!

Dignut u vazduh automobil komandanta gradske oblasti, zatim je došlo do pucnjave, najmanje 1 osoba u bolnici, saopštile su vlasti regiona, prenele RIA novosti. 

 

 

13.37 - Šolc i dalje odbija isporuku tenkova "Leopard 2" Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc odbio je molbu svog ukrajinskog kolege Denisa Šmihala za većom vojnom podrškom, tokom njegove posete Berlinu, piše dnevnik "Velt". Konkretno se radilo o isporuci modernih "Leopard 2" tenkova.

Već u aprilu je nemački proizvođač oklopnih vozila "Kraus-Mafaj Vegman" ponudio direktnu isporuku 100 tenkova Ukrajini za 1,55 milijardi evra. Međutim, Šolc je odbio da da izvoznu dozvoli, i njegov stav se i dalje nije promenio. Ukrajinska strana, piše list, tvrdi da je Šolc u razgovoru sa Šmihalom ostao „uopšten i nekonkretan“, te da nije pokazao nikakvu spremnost da promeni svoj stav.

Iz kabineta Šolca je poručeno da Nemačka neće popustiti u pružanju vojne, političke, finansijske i humanitarne pomoći. Naveli su da ne žele da iznose detalje poverljiv razgovor. Inače, Ukrajina već dugo zahteva od Nemačke veću isporuku teškog naoružanja.

13.24 - Curi mazut u kanal za snabdevanje vodom!

Ukrajinske trupe napale su Energodar i izazvale curenje mazuta u kanal za snabdevanje vodom nuklearne elektrane Zaporožje, rekao je šef administracije Energodara Aleksandar Volga na TV kanalu Rusija 24. Prema njegovim rečima, pod vatrom se našla termoelektrana koja se nalazi u gradu.

 

13.03 - Brifing ruskog ministarstva odbrane:

- Raketama "Kalibar" uništeno je veliko skladište nafte u Dnjepropetrovskoj oblasti. Ukrajinska vojska je koristi tokom operacije u pravcu Nikolajeva i Krivog Roga;
- Ukrajinska vojska je izgubila više od 210 vojnika i 12 tenkova u delu fronta od Nikolajeva do Krivog Roga;
- Ruska avijacija i sredstva PVO oborili su tri ukrajinska Su-25. Jedan u području Snigirevka i dva u području Mirnog u Nikolajevskoj oblasti;
- U ovom području su pogođeni položaji 61, 35 i 17 brigade ukrajinske vojske. Uništena su tri skladišta oružja i municije.
- U području Donjecke Narodne Republike, uništen je ukrajinski sistem "Buk-M1", a u Artjomovsku 250 vojnika.
- Ruska avijacija je likvidirala oko 100 pripadnika 65. Mehanizovane brigade ukrajinske vojske u Zaporoškoj oblasti.

 

 

12.11 - Energodar bez struje!

U Energodaru se čuju zvuci eksplozija, grad je bez struje, javlja dopisnik RIA Novosti. Vojno-civilna administracija saopštila je da je usled granatiranja ukrajinskih trupa oštećen dalekovod u zoni nuklearke Zaporožje.

Ukrajinska vojska redovno granatira Energodar i teritoriju obližnje ZNPP, koju od marta kontroliše ruska vojska.

12.09 - Ruska garda je pronašla izveštaj ukrajinskog komandanta...

Tokom operacije izviđanja u Lisičansku, Luganska Narodna Republika, Ruska garda je pronašla izveštaj ukrajinskog komandanta o teškim gubicima Oružanih snaga Ukrajine zbog loše vojne obuke.


Dokumente su pronašli izviđači na pozicijama koje je napustila ukrajinska vojska, navodi se u saopštenju Ruske garde. U izveštaju se navodi da su Oružane snage Ukrajine pretrpele velike gubitke tokom borbi kod Severodonjecka i Lisičanska.


„Izveštaj potvrđuje da je razlog odlaska Oružanih snaga Ukrajine sa branjenih linija bila loša pripremljenost odbrane, koja ne štiti ljudstvo od vatrenog udara ruskih trupa koje napreduju, neefikasna komanda ukrajinskih snaga, kritično nizak moral i psihološko stanje osoblja“, navodi se u tekstu.


Ruska garda je priznala da bi ukrajinski komandanti mogli unapred da pripreme takva dokumenta kako bi opravdali neefikasnost svojih odluka.

 

11.26 - Novi prohtevi Ukrajine

Kijev je zatražio od severnoatlantske alijanse da joj obezbedi stotine hiljada zimskih uniformi i druge opreme, piše nemački Šigl.


Članice NATO-a bore se da Ukrajinu snabdeju uniformama i drugom opremom za predstojeću zimu – prema pisanju nemačkog lista, ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov obratio se generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu krajem jula i pozvao alijansu da obezbedi šatore otporne na hladnoću, kao i zimske uniforme za čak 200 000 vojnika.


Nekoliko zemalja članica NATO od tada je pokušalo da pozitivno odgovori na zahtev Kijeva. Iz severnoatlantskog saveza Špiglu je stigla potvrda da je u kontaktu sa državama članicama po ovom pitanju, a prema izveštajima koje citira nemački list, do sada su SAD, Kanada, Švedska i Finska obećale isporuke koje bi trebalo da pokriju oko pedeset odsto zahtevanih količina, prenosi RT.

 

10.53 - Putin u Donbasu!

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetiće Donbas, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov otkrio je kada bi to moglo da se dogodi

Foto: AP/Tanjug

10.16 - Ukrajinska vojska je dronovima napadala Zaporošku nuklearnu


Tokom noći ukrajinska vojska je dronovima napadala Zaporošku nuklearnu elektranu, saopštili su u administraciji grada. U nuklearku se trenutno vrši remont petog energobloka. Šesti radi sa smanjenim kapacitetom.
 

10.07 - Intenzitet granatiranja Donjecke Narodne Republike je smanjen


Ovu informaciju saopštio je portparol narodne milicije DNR Eduard basurin. U poslednja 24 časa ranjene su dve osobe.
 

09.36 - Sastanak Zelenski - Putin

"Što se tiče sastanka Putin-Zelenski, tu se ništa nije promenilo. Nikome nije potreban sastanak radi sastanka. Da bi do takvog sastanka došlo i da bi se sama ideja o takvom sastanku našla na dnevnom redu, potrebno je poraditi i izgraditi temelje za one dogovore koji se mogu potpisati na najvišem nivou. O ovome još nema govora", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

08.29 - Zelenski nagovestio kontraofanzivu u različitim pravcima

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nagovestio je da su ukrajinski vojnici pokrenuli kontraofanzivu u različitim pravcima.

Na pitanje novinara američkog kanala Ej-Bi-Si (ABC) zašto je ukrajinska vojska odlučila da sada krene u kontraofanzivu u Hersonskoj oblasti, Zelenski je odgovorio da "postoji pravac ili pravci" u kontraofanzivi ne želeći da iznosi detalje da bi ruske snage bile iznenađene, preneo je Unian.

Foto: AP/Tanjug

"Neću da kažem da je ovo samo kontraofanziva u Hersonskoj oblasti... Postoji pravac ili pravci - u množini - i moramo da idemo napred", rekao je Zelenski u intervjuu za ABC.

On je odbio da precizira u kojim još oblastima oružane snage Ukrajine sprovode protivofanzivne operacije.
Prema njegovim rečima, on sada ne može da razgovara o "detaljima bilo kakvih vojnih akcija", tako da će "neprijatelj dobiti nekoliko iznenađenja".
 

 

07.49 - U toku su raketnim napadi u Nikolaevskoj i Zaporoškoj oblasti, javljaju lokalni mediji

 

07.30 - Putin na zatvorenom sastanaku sa Šojguom

Ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku zatvorenog tipa sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom i načelnikom Generalštaba Valerijem Gerasimovim, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov

Foto: Reuters

 

 

07.21 - Premijer Ukrajine: Kijev procenjuje svoju štetu od vojnih operacija na 326 milijardi dolara


Premijer Ukrajine Denis Šmigalj saopštio je na sastanku Saveta za pridruživanje Ukrajine EU u Briselu da Kijev procenjuje svoju štetu od vojnih operacija na 326 milijardi dolara. Premijer je dodao da je ukrajinska vlada uspela da proveri ovaj iznos zajedno sa stručnjacima Svetske banke.

Prema rečima Šmigalja, 105 milijardi dolara će biti potrebno potrošiti na obnovu uništenih objekata.
 

07.17 - Uskoro izveštaj o radu nuklearki

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi planira da 6. septembra objavi izveštaj o radu misije u Zaporoškoj nuklearnoj stanici.

 

07.06 - Pomoć EU za Ukrajinu

Evropska komisija i Ukrajina potpisale su u Briselu dogovor o 500 miliona evra pomoći koja će biti utrošena na stanovanje i obrazovanje raseljenih, kao i na poljoprivredu Ukrajine koja je u ratu.
Taj dogovor je postignut na sastanku Saveta za pridruživanje EU-Ukrajina kojem je prisustvovao ukrajinski premijer Denis Šmigal, a dogovor spada u okvir obaveza na koje se EU obavezala u proleće.


To je osmi sastanak Saveta za pridruživanje EU-Ukrajina i prvi od kada je zemlja u junu dobila status kandidata za članstvo u EU.

Foto: AP/Yves Logghe

Šmigal je u Briselu razgovarao i sa potpredsednikom Evropske komisije Marošem Šefčovičem o jačanju sankcija Rusiji i integraciji Ukrajine u energetsko tržište EU.


Ukrajinski premijer se založio za uvođenje "potpunog energetskog embarga Rusiji". "Ukrajinski izvoz električne energije može da zameni znatan obim uvoza ruskog gasa", rekao je Šmigal i dodao da Ukrajina ima najveća podzemna ležišta za skladištenje gasa i mogla bi da postane "evropski sef za gas".

07.00 - Zelenski: Zaporožje po drugi put na korak od katastrofe

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je novo isključenje struje koje povezuje Zaporošku nuklearnu elektranu sa nacionalnom mrežom po drugi put dovelo nuklearnu elektranu na korak od radijacijske katastrofe.

Zelenski je rekao da je za to odgovorno novo rusko granatiranje, preneo je Rojters. "Ponovo, po drugi put, zbog ruske provokacije, stanica Zaporožje bila je na korak od radijacijske katastrofe", rekao je on u svojoj večernjoj video poruci.

Prema njegovim rečima, granatiranje teritorije oko nuklearne elektrane znači da Rusiju nije briga šta će reći Međunarodna agencija za atomsku energiju i da nije zabrinuta šta će odlučiti međunarodna zajednica.

Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu za granatiranje teritorije oko nuklearne elektrane Zaporožje, najveće nuklearke u Evropi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ratko

pre 1 godinu

daj pregazite braco vog propalog glumcica , dosta je bilo zezanja ,ne mogu vise sda ga gledam kako lupeta

Baća

pre 1 godinu

Mislim da bi Zelenskog trebalo optužiti za ratni zločin po komandnoj odgovornosti i izvesti pred neki međunarodni sud zbog ukrajinskog granatiranja nuklearke u Zaporožju i pokušaja izazivanja ekološke katastrofe sa teškim posledicama po Evropu i čitav svet. Šta se dešava sa tim čovekom? Ovo što sada radi je potpuno suludo.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija