• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.09.2022

07:00

NAJNEPOPULARNIJI ŠEF VLADE U ISTORIJI! Britanci razočarani novom premijerkom!

Reuters

Vesti

NAJNEPOPULARNIJI ŠEF VLADE U ISTORIJI! Britanci razočarani novom premijerkom!

Podeli vest

Čak 50 odsto građana Britanije kaže da je razočarano time što će Liz Tras (47) voditi državu, a 67 procenata ne misli da je ona sposobna da se izbori sa aktuelnom krizom, govore rezultati istraživanja agencije Jugov

Britanci nimalo nisu oduševljeni novom premijerkom Liz Tras (47), koja je juče od kraljice Elizabete II dobila mandat da sastavi novu vladu. Prema rezultatima najnovijih anketa, čak 50 odsto Britanaca razočarano je što je ona izabrana da vodi zemlju, a oko 67 procenata ispitanika sumnja da je sposobna da se izbori sa rastućim troškovima života usled rata u Ukrajini.

Broj

22% ispitanika je zadovoljno izborom Liz Tras za premijerku

Manjak entuzijazma

Prema najnovijim istraživanjima agencije Jugov, urađenim u ponedeljak odmah nakon što je Trasova izabrana za liderku Konzervativne partije i premijerku države, polovina anketiranih je rekla da je razočarana zbog toga, a među njima se 33 odsto izjasnilo kao "veoma razočarano". Samo četiri procenta ispitanika kazala su da su "veoma zadovoljna" izborom, a 18 odsto njih je "umereno zadovoljno".

- Manjak entuzijazma među Britancima može se pripisati činjenici da građani nemaju poverenja da će buduća vlada Trasove voditi ispravnu politiku i imati dobre planove za borbu sa rastućim životnim troškovima - objasnili su iz agencije Jugov.

Bila veliki protivnik kraljice

Liz Tras je svojevremeno, kao tinejdžer i student Oksforda, bila liberaldemokrata.

Protivila se monarhiji i želela da Britanija uspostavi republiku. Kasnije, pred kraj studija 1996, priključila se Konzervativnoj stranci, što joj, prema navodima britanskih medija, njen otac, koji je i danas liberal, nikad nije oprostio.

Kao konzervativac Trasova se u početku protivila Bregzitu, a onda je opet promenila mišljenje i ušla u vladu, koja je izvela Britaniju iz EU.

Do tog zaključka su došli jer je čak 67 odsto ispitanika reklo da ne veruje da Trasova ima prave ideje kako da se izbori sa inflacijom.

Ankete su pokazale i to da oko 40 odsto Britanaca veruje da će Trasova biti ista kao njen prethodnik Boris Džonson, kojeg su svrgli njegovi saradnici, dok 27 procenata misli da će ona biti još gora.

Foto: AP/Tanjug

Liz Tras

To, međutim, nije sprečilo njeno postavljenje na čelo vlade u Londonu. Trasova je juče otišla kod kraljice u njen zamak Balmoral u Škotskoj, gde je i zvanično postavljena za premijerku. Na ceremoniji, pre koje je Boris Džonson zvanično razrešen dužnosti premijera, Elizabeta II je Trasovoj dala mandat za sastav nove vlade.

Mačak Lari bi bio bolji premijer

Mnogi Britanci su na društvenim mrežama izrazili negodovanje povodom postavke Liz Tras za premijerku. Neki su čak predložili da mačak Lari, koji živi u premijerskoj rezidenciji u Dauning stritu broj 10, bude novi premijer, navodeći da je i on bolji izbor od Trasove

Džonson se iselio

Prethodno se Džonson oprostio od građana govorom ispred premijerske rezidencije u Dauning stritu broj 10. On je rekao da je njegova politika zemlji dala ekonomsku snagu, što će pomoći ljudima da prebrode energetsku krizu. Podsetio je da je njegova vlada ta koja je sprovela Bregzit i obezbedila Britaniji najbrže uvođenje vakcine protiv kovida-19 u Evropi.

Džonson je dodao da zna da će "saosećajna" Liz Tras uspešno voditi ljude tokom naredne zime, a naglasio je i da ruskom predsedniku Vladimiru Putinu neće poći za rukom da ucenjuje ili maltretira Britance zbog energetske krize.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15