• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.09.2022

20:23

"NE SMEMO DA ISKLJUČIMO OPCIJU LIMITIRANOG NUKLEARNOG RATA SA RUSIJOM"! Zalužnji upozorava da smo na korak od TREĆEG SVETSKOG RATA!

Vesti

"NE SMEMO DA ISKLJUČIMO OPCIJU LIMITIRANOG NUKLEARNOG RATA SA RUSIJOM"! Zalužnji upozorava da smo na korak od TREĆEG SVETSKOG RATA!

Podeli vest

Najviši ukrajinski vojni zvaničnici upozorili su danas da se ne može isključiti "ograničeni“ nuklearni rat sa Rusijom koji bi potencijalno mogao da izazove Treći svetski rat

General Valerij Zalužnji, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, i general-potpukovnik Mihail Zabrodski koji obavlja funkciju prvog zamenika predsednika Odbora za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajnu delatnost ukrajinskog parlamenta, podelili su svoja razmišljanja o šestomesečnom sukobu u tekstu koji je objavila državna nova agencija Ukrinform.

Dvojac je napisao da je jedan faktor koji vredi uzeti u obzir u pristupu Rusije ratu osnovna pretnja taktičke upotrebe nuklearnog oružja, tvrdeći da je ničim izazvana invazija Rusije pokazala da ona "zanemaruje" koncept globalne nuklearne bezbednosti. 

- Teško je zamisliti da će čak i nuklearni udari omogućiti Rusiji da slomi volju Ukrajine za otporom - napisali su Zalužnji i Zabrodski i dodali: "Ali pretnja koja će se pojaviti za celu Evropu ne može se zanemariti".

Foto: Reuters

Valerij Zalužnji

Oni sui upozorili da se ne može potpuno isključiti ni mogućnost direktnog uključivanja vodećih svetskih sila u 'ograničeni' nuklearni sukob, što će svet uvući u treći svetski rat.

Dvojica zvaničnika su rekli da potencijalna upotreba taktičkog nuklearnog oružja znači da Rusija više ne predstavlja pretnju samo Ukrajini i nekolicini evropskih zemalja, već da će onda postati "teroristička država svetskih razmera“.

- S obzirom da se Rusija suočava sa velikim gubicima trupa u Ukrajini i koja se bori da ostvari značajne dobitke u ratu, zapadni zvaničnici su više puta upozoravali da bi se ruski predsednik Vladimir Putin mogao okrenuti nuklearnom oružju ako postane dovoljno očajan - prenosi Ukrinform.

- Očigledno je da smo veoma zabrinuti. Znam da je predsednik Bajden duboko zabrinut zbog izbegavanja trećeg svetskog rata, zbog izbegavanja praga u kojem, znate, nuklearni sukob postaje moguć - rekao je direktor CIA, Vilijam Berns,

Vladimir Putin je stavio ruske snage za nuklearno odvraćanje u stanje visoke pripravnosti ubrzo nakon početka Specijalne operacije, a SAD su optužile ruskog lidera za "zveckanje nuklearnim pretnjama, piše Ukrinform.

U međuvremenu, generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je početkom avgusta da je "čovečanstvo u riziku da samo jedan nesporazum, jedna pogrešna odluka dovede do nuklearnog uništenja“.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija