• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mediji

08.09.2022

18:16

(VIDEO) PENTAGON PREŠAO CRVENU LINIJU, MOSKVA SAD MORA DA RUŠI AMERIČKE SATELITE?! ISPORUČIO KIJEVU 1.000 NAVOĐENIH PROJEKTILA EXCALIBUR! Može li Krasnopolj da...

Printskrin video

Vesti

(VIDEO) PENTAGON PREŠAO CRVENU LINIJU, MOSKVA SAD MORA DA RUŠI AMERIČKE SATELITE?! ISPORUČIO KIJEVU 1.000 NAVOĐENIH PROJEKTILA EXCALIBUR! Može li Krasnopolj da...

Podeli vest

Pentagon je Kijevu isporučio svoje najpreciznije navođene rakete Excalibur, objavila je američka novinska agencija Bloomberg, pozivajući se na „budžetska dokumenta koja ranije nisu objavljivana"

Agencija ukazuje da je vojni vrh SAD već naručio novu veliku partiju tih raketa za potrebe Oružanih snaga SAD i zaključuje da se time popunjava rupa u američkim raketnim arsenalima. Drugim rečima: da su rakete već prosleđene Kijevu.

Pentagon će na naručenu partiju Excalibur-a potrošiti 92 miliona dolara iz dodatnih sredstava koje je odobrio Kongres., što znači - da toliko vrede rakete otpremljene Ukrajini.

Stavljanje kijevkoj hunti na raspolaganje raketa Excalibur potvrdio je američki onlajn-list Politico.

Na toj daljini tuku mimo mete do 10 metara.

Projektile Excalibur mogu da ispaljuju američke haubice M777 kalibra 155 mm.

The Washington Post je obavio da će Ministarstvo odbrane SAD Ukrajini isporučiti oružja u vrednosti od 675 miliona dolara, uključujući projektile za višecevne raketne sisteme HIMARS.

Moskovski vojni ekspert Konstantin Sivkov je povodom novih poteza Pentagona rekao: "Rusija uspešno uništava lansere M777 za američke visokoprecizne projektile Excalibur".

- To je projektil dometa do 70 km koji ispaljuje topovska artiljerija. Raspolaže laserskim sistemom za navođenje u završnoj fazi leta ka cilju. To je skupo i ozbiljno oružje. Ako je Ukrajina dobila oko hiljadu tih projektila, onda je to značajno povećanje napadačke moći Oružanih snaga Ukrajine.

Prema njegovim rečima, PVO sistemi nisu u stanju da presretnu Excalibur. PVO ne može da presreće artiljerijske projektile. Međutim, mi se uspešno nosimo sa takvim naoružanjem. Naša vojska lako može da uništi i same lansere - haubice M777, što u stvari i rade naše trupe".

Sivkov posebno naglašava:

- Oružane snage Rusije imaju na raspolaganju približni analog Excalibura - artiljerijski projektil Krasnopolj, koji je inferiorniji po dometu - 25 km prema 70 km, ali precizniji. Tuče po cilju sa odstupanjem od dva do tri metra. Zato sa sigurnošću možemo reći: ko nam dođe sa Excalibur-om poginuće od Krasnopolja".

Jedan lanser košta oko 112 hiljada dolara.

Ukrajina je dobila (ili će tek dobiti) 126 M777. Australija je najavila slanje svojih šest Kijevu, a Kanada - četiri.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17