• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

08.09.2022

20:04

ČARLS JE NOVI KRALJ VELIKE BRITANIJE, SUTRA STUPA NA PRESTO! Krunisanje nije potrebno, ali postoji određena procedura...

Vesti

ČARLS JE NOVI KRALJ VELIKE BRITANIJE, SUTRA STUPA NA PRESTO! Krunisanje nije potrebno, ali postoji određena procedura...

Podeli vest

Čarls, sin kraljice Elizabete II koja je preminula u 96. godini, novi je britanski kralj

Čarls automatski postaje kralj kao najstariji sin Elizabete II i nije potrebno krunisanje. Međutim postoji niz praktičnih i tradicionalnih koraka kroz koje mora proći da bi bio krunisan za kralja, javlja BBC.

Pod kojim imenom će vladati?

Jedan od njegovih prvih zadataka je da odluči da li će vladati kao kralj Čarls III ili uzeti neko drugo ime.

Na primer, ime njegovog dede Džordža VI bilo je Albert, ali on je vladao koristeći jedno od svojih srednjih imena. Čarls je mogao da bira bilo koje od svoja četiri imena - Čarls Filip Artur Džordž.

On nije jedini koji se suočava sa promenom titule.

Iako je prestolonaslednik, princ Vilijam neće automatski postati princ od Velsa. Međutim, on odmah nasleđuje drugu očevu titulu, vojvodu od Kornvola. Njegova supruga Katarina biće poznata kao vojvotkinja od Kornvola.

Postojaće i nova titula za Čarlsovu suprugu, čija će puna titula biti Kraljica supruga – supruga je termin koji se koristi za supružnika monarha.

Formalne ceremonije

U prva 24 sata nakon majčine smrti, Čarls će biti zvanično proglašen kraljem. Ovo se dešava u palati Sent Džejms u Londonu, ispred ceremonijalnog tela poznatog kao Pristupni savet.

Ovo se sastoji od članova Tajnog saveta - grupe viših poslanika, bivših i sadašnjih, i kolega - kao i nekih viših državnih službenika, visokih komesara Komonvelta i lorda gradonačelnika Londona.

Foto: AP Philip Toscano

Kraljica Elizabeta II

Podsetimo, britanska kraljica Elizabeta Druga preminula je danas u 96. godini, saopštila je Bakingemska palata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija