• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/N-tv

08.09.2022

23:20

NEMCI NE MOGU VIŠE! OBUSTAVIĆE ISPORUKE ORUŽJA KIJEVU, PRIORITET JE OPREMANJE BUNDESVERA! Berlin promenio ploču

Vesti

NEMCI NE MOGU VIŠE! OBUSTAVIĆE ISPORUKE ORUŽJA KIJEVU, PRIORITET JE OPREMANJE BUNDESVERA! Berlin promenio ploču

Podeli vest

Nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht uverila je Ukrajinu da će nastaviti da dobija vojnu pomoć od Nemačke, prenosi N-TV

Ali Bundesver je već dostigao granicu svojih mogućnosti u pogledu snabdevanja oružjem iz svojih zaliha, napomenula je ona, ne precizirajući pritom šta bi tačno bila pomoć Kijevu u ovom slučaju.

Ministarka je takođe naglasila da Berlin treba da preduzima sve dalje mere samo u koordinaciji sa saveznicima. Prema njenim rečima, Nemačka ne bi trebalo da preduzima „bilo kakve samostalne akcije“.

Nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht rekla je da je preopremanje Bundesvera na dobrom putu, prenosi N-TV.

Ona je tokom rasprave o budžetu za 2023. u Bundestagu govorila o 65 inicijativa za kupovinu naoružanja, od kojih je 41 već upisana u procenu državnih prihoda i rashoda.

- Mi ćemo ojačati Bundesver - naglasila je ministarka.

Nemačka vojska će dobiti dodatna sredstva iz redovnog budžeta, kao i dodatnih 100 milijardi evra.

- To je upravo ono što nam je potrebno da bismo zatvorili praznine nastale zbog godina štednje u Bundesveru - objasnila je Lambreht i rekla još:

- Dodajmo da će ovim novcem vojnici sada moći da kupe oružje neophodno za odbranu zemlje. Sada sve ovo treba da se sprovede što pre “, nastavila je ministarka. Prema njenim rečima, vojska će kupiti nove lovce F-35 koji će zameniti zastareli Tornado, kao i transportni helikopter Činuk. Prva oprema biće isporučena 2026. godine. Pored toga, Bundesver će kupiti borbene dronove. Lambreht je govorila i o nemačkoj inicijativi da se obezbedi zajednička evropska protivvazdušna odbrana.

Ministarka je takođe uverila Ukrajinu da će nastaviti da dobija vojnu pomoć od Nemačke, ali je, prema njenim rečima, Bundesver dostigao granicu svojih mogućnosti da snabdeva oružjem iz svojih zaliha.

- Nemoguće je pružiti pomoć Kijevu na štetu odbrane sopstvene zemlje - objasnila je ona.

Lambreht takođe nije rekla konkretno o tome o kom naoružanju je reč. Ona je napomenula da sve mere treba nastaviti da se preduzimaju samo u koordinaciji sa saveznicima. Nemačka ne bi trebalo da preduzima „ nikakve nezavisne akcije “, naglasila je šef Bundesvera.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17