• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/agencije

09.09.2022

21:30

Uskoro proizvodnja Bajraktara u Ukrajini! Evropa se spori oko gasa! Kijev spreman da snabdeva Poljsku strujom!

AP/Tanjug

Vesti

Uskoro proizvodnja Bajraktara u Ukrajini! Evropa se spori oko gasa! Kijev spreman da snabdeva Poljsku strujom!

Podeli vest

U toku je 198. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini

21.28 - Zelenski dogovorio proizvodnju Bajraktara u Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je danas da će turska vojna kompanija Bajkar otvoriti u Ukrajini fabriku za proizvodnju bespilotnih letelica. Zelenski je nakon razgovora sa direktorom kompanije Halukom Bajraktarom u Kijevu dodao da će u proizvodnji biti korišćeni delovi iz Ukrajine, prenosi Rojters.

Na video snimku sa sastanka objavljenom na internetu vidi se kako Zelenski uručuje Bajraktaru orden za zasluge, a od gosta dobija tradicionalnu ukrajinsku košulju sa motivom drona. Ukrajina u velikoj meri koristi bespilotne letelice Bajraktar TB2 za uništavanje ruskih artiljerijskih sistema i oklopnih vozila.


Rusija se ranije žalila Turskoj zbog prodaje dronova Ukrjaini.

 

21.18 - Evropa se spori oko gasa

Nemački kancelar Olaf Šolc kritikovao je danas predlog da se ograniči cena celokupnog gasa koji se uvozi u Evropsku uniju, a ne samo ruskog, istakavši da države koje to zagovaraju ne uzimaju u obzir posledice koje bi mogao da ima tako radikalan potez

 

20.05 - Ukrajina spremna da snabdeva Poljsku strujom

Ukrajina je spremna da snabdeva Poljsku strujom i pomogne u smanjenju upotrebe uglja za proizvodnju električne energije u svetlu očekivane energetske krize, rekao je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Poljski premijer i predsednik Letonije Egils Levits boravili su u Kijevu gde su razgovarali sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim o vojnoj i energetskoj bezbednosti usred napora regiona da smanji zavisnost od ruskih izvora energije, prenosi AP.

Foto: AP/Tanjug



Moravjecki je zahvalio Zelenskom na "razumevanju i spremnosti" da pruži potrebnu pomoć u kratkom roku.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare istakao da zbog embarga na ruski ugalj Poljska mora nabavlja ugalj iz celog sveta.

"Ako ga ne spaljujemo u poljskim elektranama mogli bismo da iskoristimo energiju iz Ukrajine, a predsednik mi je rekao da bi to uskoro moglo da se realizuje", rekao je Moravjecki.

Foto: AP/Tanjug

Zelenski je govorio o koracima za prevazilaženje potencijalne buduće energetske krize.

AP navodi da su lideri takođe razgovarali o načinima za hitno ublažavanje gužvi u saobraćaju na graničnim prelazima izazvanih kolonama zaostalih kamiona koji čekaju da pređu sa obe strane, a pretežno da uđu u Poljsku.

Moravjecki se osvrnuo na napredovanje ukrajinske vojske u regionu Harkova, alli je sugerisao da Evropska komisija tek treba da obezbedi Ukrajini milijarde evra finansijske podrške obećane letos.

Zelenski je zahvalio dvojici lidera na naporima da EU oslobodi pet milijardi evra dugoročne pomoći Ukrajini.
 

19.40 - Život izgubilo sedam ljudi, a 27 ranjeno

Štab teritorijalne odbrane DNR saopštio je da je tokom dana usled ukrajinskog granatiranja u republici život izgubilo sedam ljudi, a 27 ranjeno.

 

18.41 - Mediji pišu da je zarobljen komandant ruske vojske

Fotografije i video snimak koji se dele na društvenim mrežama Tviteru i Telegramu navodno prikazuju 53-godišnjeg general-pukovnika Andreja Sičevoja među grupom zarobljenih ruskih vojnik

18.02 - Ruska vojska prebacuje ka Harkovu teško naoružanje


Ruska vojska prebacuje ka Harkovu teško naoružanje - sisteme "Solncepek", javljaju reporteri Sputnjika. U toj oblasti su u toku intenzivne borbe sa ukrajinskim snagama koje su 7. septembra započele kontraofanzivu.
 

 

17.59 - Ministri ekonomije i finansija država-članica EU postigli su dogovor

Ministri ekonomije i finansija država-članica EU postigli su dogovor o mogućnosti izdvajanja pet milijardi evra makrofinansijske pomoći Ukrajini od ranije obećanih devet milijardi, rekao je na konferenciji za novinare potpredsednik EK Valdis Dombrovskis.

 

17.11 - Stoltenberg: Ukrajinskoj vojsci treba više zimske opreme

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je danas saveznike da snabdevaju Ukrajinu zimskom opremom poput odeće, šatora i generatori, kako bi ukrajinske trupe mogle da nastave da se bore protiv ruske vojske u hladnoj sezoni.

On je dodao da je to i delimicno zato što se ukrajinska vojska upravo toliko povećala, pa joj je potrebno i više te vrste zimske opreme, prenosi Rojters.

Foto: AP/Tanjug

Jens Stoltenberg


"NATO je naročito fokusiran na to kako možemo da obezbedimo desetine hiljada, na primer, zimskih uniformi", istakao je Stoltenberg.

On je nakon sastanka s državnim sekretarom SAD Entoni Blinkenom u Briselu rekao da će zima biti teška, pa je zato neophodno snabdevati ukrajinsku vojsku, pored oružja i municije, i zimskom, ali i svakom drugom specifičnom opremom koja je neophodna za zimu.

Prosečne zimske temperature su ispod nule u većem delu zemlje i nije neobicno da padnu do minus 15 stepeni Celzijusa.

Foto: AP/Tanjug

Jens Stoltenberg

Kako Rojters danas navodi, ukrajinske trupe, koje su brzo napredovale, približavale su se glavnoj železnickoj pruzi za snabdevanje ruskih snaga na istoku zemlje, nakon što je "kolaps dela ruske linije fronta izazvao najdramatičniju promenu u ratu od njegovih prvih nedelja".

Stoltenberg je pozvao saveznike iz NATO i da pojačaju proizvodnju odbrambenih vojnih sredstava, kao i sopstvenih zaliha, kako bi mogli Kijevu da isporuče više oružja.
 

 

17.00 - Grosi:Odmah prekinuti granatiranje NE Zaporozje

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi zatražio je danas hitno obustavljanje granatiranja područja nuklearne elektrane Zaporožje i uspostavljanje zaštitne zone bezbednosti.

"Granatiranje oko NE Zaporožje mora prestati a zona nuklearne sigurnosti i zaštite bezbednosti mora odmah biti dogovorena", naveo je Grosi na društvenim mrežama. Grosi je zatražio hitni prekid granatiranja na celom području navodeći da su napadi doveli do isključenja struje gradu Energodaru, koji je pored nuklearke.

Foto: AP/Tanjug

Rafael Grosi


Samo to će obezbediti sigurnost i bezbednost osoblja (NE) i da Energodar ponovo dobije struju, kao i elektrana. Nuklearka Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra u blizini Energodara i od marta je pod kontrolom ruskih snaga.

I pored toga, ukrajinska strana optužuje rusku vojsku da granatira to podrucje, dok iz Moskve navode da je zona nuklearke na udaru ukrajinskih snaga.

 

16.40 - Ukrajinske snage gađale su centar Donjecka

U granatiranju dve osobe su poginule, a pet je ranjeno.

 

15.45 - Bez široke podrške za ograničenja cene ruskog gasa

Predlog da se uvede ograničenje cena ruskog gasa nije dobio široku podršku ministara energetike zemalja Evropske unije, prenose mediji.

 

14.44 - Ruska vojska zaustavila napad Ukrajine u pravcu Nikolajev-Krivi Rog: Likvidirano preko 270 vojnika

Oružane snage Rusije zaustavile su napad ukrajinske vojske u pravcu Nikolajev-Krivi Rog, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Kako se navodi, ukrajinska vojska je nekoliko puta bezuspešno pokušala da izvede napad u pravcu Nikolajev-Krivi Rog, međutim pretrpela je gubitke i povukla se. Kijev je za dan izgubio tri tenka, četiri borbena vozila pešadije i preko 270 vojnika.

13.56 - Veliki ruski konvoj ide ka Izjumu

 

 

13.45 - Ruska vojska potiskuje ukrajinske snage iz predgrađa Balakleje

Ruska vojska nastoji da istisne ukrajinske snage iz predgrađa Balakleje u Harkovskoj oblasti, saopštio je šef administracije tog regiona Vitalij Gančev.

„U Balakleji je složena humanitarna situacija, vode se žestoke borbe. Mi Balakleju suštinski ne kontrolišemo“, rekao je Gančev za televizijski kanal „Rusija 24“.

13.23 - Ruska vojska prebacuje oklopna vozila i ljudstvo u pravcu Harkova, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije

 

 

12.14 - Kijev: Rusija gađala bolnicu u Sumskoj oblasti, ima ranjenih

U ruskom vazdušnom napadu jutros je pogođena bolnica u Sumskoj oblasti, na severoistoku Ukrajine, i tom prilikom je uništen objekat i ranjeno je više ljudi, saopštio je guverner regiona Dmitro Živicki.

„Ruska avijacija, koja nije prelazila ukrajinsku granicu, pucala je na bolnicu. Prostorije su uništene, ima ranjenih“, objavio je guverner Sumske oblasti na Telegramu.

Živicki je rekao da se napadnuta bolnica nalazi u okrugu Velika Pisarivka, koji se graniči sa Rusijom, navodi Rojters uz napomenu da nije u ovom trenutku mogao da proveri izveštaj.

12.00 - Vagnerovci objavili fotografije, ponovo zauzeli položaj

Pripadnici Grupe Vagner ponovo su zauzeli pozicije Oružanih snaga Ukrajine na istočnoj periferiji Bahmuta (Artemovsk).

 

 

 

11.40 - Osveta iz Brisela!

11.21 - Letonija ograničila ulazak Rusa sa šengenskim vizama

Vlada Letonije odlučila je da ograniči ulazak za ruske državljane sa šengenskim vizama, saopštio je danas ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevičs.

„Vlada je odlučila je da ograniči ulazak ruskih državljana sa vizama EU za Letoniju", napisao je letonski ministar na Tviteru, prenosi TAS S.

Odluku o zabrani ulaska ruskim državljanima sa važećim šengenskim vizama juče su dogovorile tri baltičke države i Poljska, a očekuje se da će o tom pitanju dalje raspravljati EU.
 

10.43 - Sporazum o žitu: Rudenko objasnio da li će i kada biti produžen

Produžavanje sporazuma o žitu koji su krajem jula u Istanbulu potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i Ujedinjenih nacija zavisiće od toga kako će se nadalje ispunjavati njegove odredbe, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Andrej Rudenko.

- Sada su u toku pregovori. Bukvalno ovih dana u Ženevi je nastavljen razgovor s predstavnicima Ujedinjenih nacija o tome kako da se u punom obimu realizuju dve ključne komponente ovog sporazuma, jer je predsednik Rusije Vladimir Putin bio apsolutno u pravu kada je rekao da je iz ukrajinskih luka isplovio već priličan broj brodova, dok drugi deo sporazuma, odnosno izvoz ruskog žita i đubriva i dalje nailazi na teškoće. Zbog toga je potrebno menjati situaciju, a menjaćemo je uzimajući u obzir to da se u novembru bliži rok za završetak tog projekta - rekao je Rudenko novinarima.

09.21 - Odbijen novi desant ukrajinske vojske u Zaporoškoj oblasti

Ukrajinska vojska ponovo je bez uspeha pokušala da izvede desant preko Dnjepra u Zaporopškoj oblasti, u pravcu Kamenke. Napad je odbijen, saopšti je predstavnik lokalne administracije Vladimir Rogov.

„Protekle noći sprečen je novi pokušaj militanata Zelenskog da se preko Dnjepra iskrcaju u oblasti Kamenke Dnjeprovske. Napad je uspešno odbijen“, rekao je Rogov za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, protivnik pokušava da pronađe slabu tačku u odbrani, jer su ranije pokušaji desanta bili usmereni ka Energodaru, Dnjeprorudnom i Vasiljevki.

08.27 - Poljski predsednik Moravjecki danas u Kijevu

Poljski premijer Mateuš Moravjecki posetiće danas Kijev, saopštio je portparol vlade Pjotr Miler , prenosi Rojters.

„Biće nekoliko sastanaka u nizu, kao i važnih stvari o kojima ćemo razgovarati vezano za geopolitičku situaciju, energetsko tržište i vojnu bezbednost“, rekao je Miler televiziji Polsat njuz.

Američki državni sekretar Entoni Blinken doputovao je juče u nenajavljenu posetu Kijevu i susreo se sa visokim ukrajinskim zvaničnicima, među kojima je i ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba.

07.55 - "Stingeri" u Artjomovsku

Isporuka velike partije prenosivih raketnih kompleksa „stinger“ za ukrajinske formacije zabeležena je u oblasti naselja Artjomovsk, saopštio je oficir Narodne milicije Luganske Narodne Republike Andrej Maročko.

 

 

07.17 - DNR: Troje poginulo, 12 ranjenih

Tri čoveka su poginula, a 12 ljudi je ranjeno u protekla 24 sata usled ukrajinskog granatiranja teritorije Donjecke Narodne Republike, saopštio je Teritorijalni štab DNR.

07.09 - Poljski tenkovi

Ukrajinska vojska koristila je poljske tenkove u kontraofanzivi u hersonskom pravcu, ali oni su uništeni, izjavio je predstavnik administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

On je dodao da u naoružanju ukrajinske armije bili i nemački i holandski oklopni transporteri.
Ukrajinska armija pokušava da izvede kontraofanzivu od kraja avgusta. Ministarstvo odbrane Rusije saopštava da se svi pokušaji uspešno odbijaju, a ukrajinska vojska trpi velike gubitke u ljudima i tehnici.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ime

pre 1 godinu

kako vas bre nije sramota da radite za ovo rusko propagandno glasilo. pogledate li se nekad u ogledao.

Valjak

pre 1 godinu

Katastrofa!!!! Kod oslobodjenog grada Balaklije na Harkovskom pravcu zarobljen je GENERAL-POTPUKOVNIK ruske vojske ANDREJ SICEVOJ komandanta operativne grupe "Zapad"!!!

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi
Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu danas počinje suđenje Snežani Stević (48) koja je uhapšena početkom marta ove godine zbog sumnje da se bavila nadrilekarstvom i radila estetske i stomatološke zahvate u svom salonu lepote "BV Dental Estetic", a protiv nje podneta je i krivična prijava zbog falsifikovanja diplome.

03.07.2024

09:15

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija