• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic

09.09.2022

15:35 >> 15:41

(VIDEO) Sastanak s Putinom obeležio je incident, Tita i Jovanku ugostila u palati, prvi premijer VB s kojim se srela bio je Čerčil... A ovim fudbalerom je bila očarana! OVO SU SLAVNE LIČNOSTI KOJE JE KRALJICA SRELA ZA VREME VLADAVINE!

Tanjug/AP

Vesti

(VIDEO) Sastanak s Putinom obeležio je incident, Tita i Jovanku ugostila u palati, prvi premijer VB s kojim se srela bio je Čerčil... A ovim fudbalerom je bila očarana! OVO SU SLAVNE LIČNOSTI KOJE JE KRALJICA SRELA ZA VREME VLADAVINE!

Podeli vest

Kraljica Elizabeta, koja je preminula ove nedelje, tokom svoje sedmocecenijske vladavine ugostila je brojne svetske lidere. Takođe je imala priliku da se sretne sa nizom slavnih ličnosti, uključujući poznate glumce, pevače i sportiste

Kraljica je poslednji put viđena u javnosti kada je ove nedelje primila novoimenovanu britansku premijerku Liz Tras. Prethodno je 2019. godine u Bakingemskoj palati primila sada već bivšeg premijera Borisa Džonsona, kada je na toj poziciji nasledio Terezu Mej.


Prvi britanski premijer sa kojim se kraljica srela bio je Vinston Čerčil 1953. godine. Kraljica je 2019. ugostila i američkog predsednika Donalda Trampa u dvorcu Vindzor. Ova poseta je izazvala negodovanje kod velikog broja Britanaca koji su potpisivali peticije da se Trampu zabrani ulazak u njihovu zemlju, dok su tokom posete organizovane i masovne demonstracije.

Foto: Tanjug/AP

Kraljica Elizabeta Druga i Donald Tramp

On nije bio prvi kontroverzni lider sa kojim se kraljica sastala. Kao vladarka ustavne monarhije, ona ima obavezu da se sretne sa političkim liderima kad god vlada izda poziv u diplomatske ili poslovne svrhe, bez obzira da li ih ona lično odobrava ili ne. Zbog ove protokolarne dužnosti, kraljica je tokom svoje duge vladavine bila domaćin brojnim svetskim liderima, ali i naučnicima, umetnicima i brojnim drugim znamenitim ličnostima.

Autoritarni predsednik Kazakstana Nursultan Nazarbajev, optužen za suzbijanje neslaganja i kršenje ljudskih prava, sastao se sa kraljicom 2015. godine tokom dvodnevne posete Britaniji kao gost premijera Dejvida Kameruna.

Nezadovoljni Britanci su izašli na ulice i 2007. godine tokom posete saudijskog kralja Abdule. Oni su se pobunili zbog kršenja prava žena i LGBT zajednice u njegovoj zemlji. Liberalne demokrate su bojkotovale njegovu posetu i pozvale da se ponovo otvori istraga o sporazumu o oružju u vrednosti od više milijardi dolara zbog navoda o korupciji.


Abdula je posetio kraljicu I kao prestolonaslednik tri godine ranije, kada ga je ona iznenadila svojom veštinom brze vožnje vijugavim putevima, koju je naučila kao vozač u teritorijalnoj službi tokom Drugog svetskog rata.

Borci za ljudska prava mahali su parolama “Slobodan Tibet” ispred Bekingemske palate i prilikom posete kineskog predsednika Si Đipinga 2015. godine. Demonstranti su skrenuli pažnju I na sigurnosne posledice kineskih ulaganja u britanske nuklearne elektrane.

Vladimir Putin bio je prvi ruski šef države koji je posetio Britaniju od cara Nikojala I 1843. godine. On je u junu 2003. obišao London u kraljevskoj kočiji, a navodno je na sastanak sa kraljicom kasnio 14 minuta. Demonstranti su ovog puta izašli na ulice zbog ruske intervencije u Čečeniji.

 

 

Nekoliko decenija ranije, 1979. godine, predsednik Indonezije Muhamed Suharto susreo se sa kraljicom i tom prilikom se predstavio kao potencijalni saveznik tokom Hladnog rata, uprkos tome što je bio optužen za strašnu zloupotrebu vlasti tokom antikomunističkog čišćenja. Proces u kome je stradalo između 400 hiljada i tri miliona Indonežana CIA je nazvala “jednim od najgorih masovnih ubistava u 20. veku”.

Tvrdokorni rumunski komunistički lider Nikolaj Čaušesku došao je u Veliku Britaniju 1978. godine u pokušaju da se poboljšaju odnosi istoka i zapada, a kraljicu je posetio i predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito koji je, zajedno sa suprugom Jovankom, obišao Bekingemsku palatu.

Foto: Printskrin Youtube/AP

Kraljica Elizabeta Druga i Josip Broz Tito

Kraljica Elizabeta je odigrala važnu ulogu u učvršćivanju posebnih diplomatskih odnosa između SAD i Velike Britanije. Ona se tokom svoje vladavine, zaključno sa Džoom Bajdenom, srela sa 13 američkih predsednika.

 

Prvi put je otputovala u Vašigton 1951. godine da bi upoznala predsednika Herija Trumana, dok je još bila princeza. Susret je bio prijatan i međusobno su dodeljivali komplimente o njihovim narodima. Sa narednim predsednikom, Dvajtom Ejzenhoverom, izgradila je blisko prijateljstvo.

Kraljica je Kenedijeve ugostila u Bakingemskoj palati 1961. godine i tada je, navodno, osećala da ju je zasenila predsednikova supruga Žaklina. To je nije sprečilo da sa Džonom Kenedijem održava tople I prijateljske odnose sve do njegovog ubistva dve godine kasnije.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija