• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.09.2022

07:00

UKRAJINA POKRENULA SAMOUBILAČKU VOJNU OPERACIJU! Kontraofanziva Kijeva - na jednog mrtvog Rusa pet mrtvih Ukrajinaca!

AP/Tanjug

Vesti

UKRAJINA POKRENULA SAMOUBILAČKU VOJNU OPERACIJU! Kontraofanziva Kijeva - na jednog mrtvog Rusa pet mrtvih Ukrajinaca!

Podeli vest

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da je u ofanzivi na jugu i istoku zemlje povratio kontrolu nad oko 1.000 kvadratnih kilometara teritorije. Zapadni mediji, međutim, izveštavaju samo o ogromnom broju ukrajinskih žrtava

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pokrenuo je samoubilačku ofanzivu na jugu i istoku zemlje. On tvrdi da je u prethodnih nedelju dana vojska oslobodila više desetina naselja, te da je pod kontrolu Kijeva vraćeno oko hiljadu kvadratnih kilometara teritorije, koju su prethodno zauzele ruske trupe.

Međutim, lokalni i svetski mediji navode da je tokom kontraofanzive stradao ogroman broj ukrajinskih vojnika, odnosno da je na jednog ubijenog Rusa poginulo najmanje pet Ukrajinaca!

Foto: AP/Tanjug

Zelenski

 

Lake mete


Zelenski je u petak objavio da ima "dobre vesti za građane Ukrajine", precizirajući da su trupe oslobodile grad Balakliju i nekoliko desetina drugih naselja u blizini Harkova, što je prvi put da režim u Kijevu saopštava detalje kontraofanzive koja je počela 1. septembra. Prethodno je i ukrajinski general Aleksej Gromov izjavio da je samo u poslednja tri dana vojska napredovala skoro 50 kilometara ka ruskim linijama i da je u harkovskom regionu i u regionu reke Južni Bug ukupno oslobođeno više od 700 kvadratnih kilometara zemlje.

Rusi hakuju dronove

Dešavalo se čak i da nam otmu dronove, odnosno da ih hakuju i da njima izvrše udare na naše pozicije
Ukrajinski vojnik

 


Međutim, zapadni mediji preneli su svedočenja ukrajinskih vojnika, koji tvrde da su ih starešine poslale na mnogo bolje naoružanog neprijatelja i da su zbog toga prilikom kontraofanzive pretrpeli ogromne gubitke u ljudstvu. Ranjenici iz jedne bolnice u blizini Harkova rekli su reporteru američkog "Vašington posta" da im je ruska vojska "priredila pakao".

Foto: Tanjug/AP


"Mnogo mojih saboraca je poginulo. Na jednog ruskog vojnika kojeg bismo ubili oni bi ubili pet naših. Otprilike je takav odnos bio. Mnogo su bolje opremljeni od nas. Čim bismo upalili mobilne telefone ili radare, oni bi znali gde se nalazimo i momentalno bi krenuli da nas gađaju. Ako bismo ispalili tri granate na njihove položaje, oni bi ispalili više od 20 na naše. Dešavalo se čak i da nam otmu dronove, odnosno da ih hakuju i da njima izvrše udare na naše pozicije", rekao je za "Vašington post" neimenovani ukrajinski vojnik, koji je prilikom kontraofanzive ranjen u leđa i rame.

Nema dokaza o ukrajinskom napretku

Američki list "Vašington post" tvrdi da su ukrajinski zvaničnici onemogućili novinarima da priđu prvim borbenim linijama, zbog čega se navodi Kijeva o "uspešnoj kontraofanzivi" ne mogu proveriti i potvrditi. Taj list takođe piše da je Volodimir Zelenski naredio kontraofanzivu kako bi "podigao moral nacije", ali i "pokazao zapadnim vladama da se njihove milijarde dolara pomoći isplate".


Ništa od blickriga


Britanski strani plaćenik Mark Ajres (48), koji se u harkovskoj regiji bori na strani Ukrajine, izjavio je za američki CNN da zvanični Kijev ne raspolaže sa dovoljno oružja i tehnike da bi uspešno izveo kontraofanzivu, zbog čega je broj stradalih vojnika izuzetno veliki.

Foto: AP/Tanjug


"Napredak na frontu je vidljiv, ali su žrtve ogromne. Vodi se teška i spora borba, metar po metar, pozicija po pozicija, jer ukrajinska vojska nema resurse da bi izvela nekakav blickrig. Jednostavno, nema dovoljno artiljerije i tehnike. Zbog toga moramo da ratujemo pametno i da se trudimo da pretrpimo što je moguće manje gubitke. Svi moraju da znaju da kontraofanziva neće biti brza", rekao je Ajres, koji je i sam ranjen u levu nogu drugog dana ukrajinskog kontranapada.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade R

pre 1 godinu

A kad se probudio, ...!? Prst u noši!!! Budala klasična! "1000 kilometara kvadratnih"!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

- Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica – priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija