• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Fakti.org

11.09.2022

08:20

RUSI NAMAMILI UKRAJINCE DA IZAĐU IZ UTVRĐENJA I NAPADNU, A ONDA... "SAD SU NAM NA DLANU!" Važan čovek ruskog MO o triku na frontu

Tanjug/AP

Vesti

RUSI NAMAMILI UKRAJINCE DA IZAĐU IZ UTVRĐENJA I NAPADNU, A ONDA... "SAD SU NAM NA DLANU!" Važan čovek ruskog MO o triku na frontu

Podeli vest

Zbivanja tokom prethodna tri dana na „harkovskom frontu“ osokolila su Kijev i njegove zapadne nalogodavce i sponzore i otvorila prostor i za pitanja tipa – da li je ruska vojska pred svojim prvim značajnijim porazom?

Ministarstvo odbrane RF je saopštilo da je tokom ta tri protekla dana obavilo predislokaciju i pregrupisanje svojih snaga oko Balakleje, Kupjanska i Izjuma.

Vojno-civilna administracija dela Harkovske oblasti koji je pod kontrolom ruske vojske pozvala je građane pomenutih gradova, naročito Izjuma, da napuste svoje kuće i stanova.

Da li ruska vojska uzmiče pred dobro organizovanom ukrajinskom ofanzivom i jačim snagama protivnika ili Ukre „navlači na sebe“ i izvodi ih sa utvrđenih položaja na otvoreni prostor radi lakšeg opkoljavanja i uništavanja?

Da se radi o dobro isplaniranom uvlačenju ukrajinskih snaga u zamku – uveren je vojni ekspert Konstantin Sivkov, potpredsednik moskovske Akademije raketnih i artiljerijskih nauka:

- Naše Ministarstvo odbrane sprovelo je čitav niz mera kojima je uvelo u zabludu Oružane snage Ukrajine, stvorivši im iluziju da u Harkovskoj oblasti imamo slabu odbranu i da nas je navodno zatekla nespremne ukrajinska ofanziva usmerena na Balakleju i Izjum. Sada je glavni zadatak naneti poraz ukrajinskoj grupaciji koja nastupa.

- Naša vojska je znala da Ukrajina sprema ofanzivu, pa se sada trupe pregrupišu radi uništenja grupacija Oružanih snaga Ukrajine skoncentrisanih u regionu Balakleje i Izjuma. Tamo nema utvrđenih područja, pa će zadatak uništenja najspremnijih ukrajinskih jedinica biti rešen prilično uspešno. To će potrajati još nekoliko dana, naglašava Sivkov.

On navodi da je ruska vojska tokom protekla tri dana uništila više od 2 hiljade ukrajinskih i inostranih boraca, kao i preko stotinu jedinica oklopne tehnike i artiljerije:

- Oružane snage Ukrajine trpe velike dnevne gubitke. Sada je glavni zadatak naneti poraz nadirućim jedinicama Oružanih snaga Ukrajine,  lišiti ih potencijala, odnosno naoružanja. To će biti utoliko lakše što ukrajinske snage koje napadaju nisu u gradovima i utvrđenim područjima, već na otvorenim prostorima. Oružane snage Ukrajine teško da imaju snagu i naoružanje za efikasnu odbranu.

Portparol Ministarstva odbrane RF, general-potpukovnik Igor Konašenkov, izjavio je da su pregrupisanja oko Balakleje i Izjuma izvedena sa „odvlačenjem pažnje protivnika“.

Sivkov tim povodom naglašava da je sve izvedeno tako da udarne trupe Ukrajine budu  izvučene iz svojih utvrđenih područja:

„Da su jedinice koje sada napadaju ostale u Slavjansku i(li) Kramatorsku - koliko bi nam vremena trebalo da ih samo isteramo odatle?  A sada su nam kao na dlanu. Radi toga je bio preduzet čitav niz mera da se neprijatelj dovede u zabludu, stvorena mu je iluzija da imamo slabu odbranu na harkovskom frontu i da ne znamo šta Kijev sprema. Neprijatelj je bio u zabludi i o lokaciji i o dejstvima naših snaga“.

U neuspeloj ofanzivi na „južnom (hersonskom) frontu“– Ukrajinci su za deset dana borbi imali oko 4 000 ubijenih i do 10 000 ranjenih.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija