• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

12.09.2022

14:34 >> 21:55

MAPA DANAŠNJE OFANZIVE, TEŠKA SITUACIJA KOD BELOGOROVKE! Pokušan atentat na rektorku Hersonskog univerziteta!

Printskrin video

Vesti

MAPA DANAŠNJE OFANZIVE, TEŠKA SITUACIJA KOD BELOGOROVKE! Pokušan atentat na rektorku Hersonskog univerziteta!

Podeli vest

Dvesta prvi dan rata u Ukrajini

22.15 - Popravljen rezervni dalekovod Zaporoške nuklearke 

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je drugi rezervni dalekovod do Zaporoške nuklearne elektrane popravljen.

Kako je naveli u organizaciji, to omogućava operateru da ostavi jednu liniju u rezervi, dok će druga obezbediti elektrani spoljno napajanje koje je potrebno za hlađenje reaktora i druge zaštitne funkcije dok je ugašena.

Drugi važan korak bila je činjenica da je energetski blok, koji je dan ranije bio isključen, prebačen u režim hladnog gašenja, u kojem se nalazi još pet reaktora u stanici.

Ovaj događaj je važan za nuklearnu bezbednost područja zaporoške nuklearke, jer je reaktorima u hladnom stanju potrebno manje energije za hlađenje, istakli su u IAEA.

22.05 - Pokušaj atentata na Tatjanu Tomilinu

Pokušan je atentat na rektorku Hersonskog univerziteta Tatjanu Tomilinu, eksplozivna naprava je aktivirana ispred njene zgrade, saopštila je pres-služba administracije regiona.

Tomilina je lakše ranjena.

Vlasti su istakle da je u eksploziji poginuo muškarac, dok je starija žena ranjena.

21.52 - Situacija u pravcu Soledara do kraja 12.09.2022

▪️Odredi PMC Vagner nastavljaju da kontrolišu raskrsnicu istočno od Bahmuta (Artemovsk), gađajući vatrene položaje i uporišta Oružanih snaga Ukrajine u samom gradu i okolini.

▪️U isto vreme, Vagnerovci se bore u rejonu trafostanice Donbaskaja, a razvijaju i ofanzivu ka Nikolajevki i Otradovki.

▪️Na Soledaru nema značajnijih promena na liniji fronta: vode se borbe na istočnoj periferiji naselja.

▪️Savezničke snage izvele su najmanje dva raketna udara na ciljeve u Konstantinovki. Preko ovog naselja odvija se snabdevanje jedinica Oružanih snaga Ukrajine na području Bahmuta i Soledara.

Teška situacija se razvija u oblasti Belogorovke, gde Oružane snage Ukrajine pokušavaju da jurišom zauzmu selo.

U slučaju da savezničke snage izgube kontrolu nad naseljima, Oružane snage Ukrajine dobiće uporište za ofanzivu na Severodonjeck, Lisičansk i Kremennu kako bi se stiglo u pozadinu grupe u LNR.

Foto: PrintscreenSignal

21.10 - Evo kakvo iznenađenje je Kadirov spremio za ukrajinsku veliku ofanzivu u regiji Zaporožja

19.32 - Patrušev: Vašington dao obaveštajne podatke i oružje Kijevu za gađanje NE Zaporožje

Vašington daje Kijevu ključne obaveštajne podatke za određivanje ciljeva za granatiranje oko Zaporoške nuklearne elektrane, tvrdi predsednik ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev.

Govoreći na sastanku Saveta za bezbednost u ponedeljak, Patrušev je rekao da granatiranje Kijeva predstavlja „ozbiljnu pretnju“ radijacionoj bezbednosti. On je tvrdio da se napadi u blizini fabrike izvode oružjem koje je isporučio NATO, dok je Vašington snabdevao ukrajinske snage ciljevima.

Bezbednosni zvaničnik je primetio da bi nastavak napada na ZNPP mogao da dovede do nuklearne katastrofe bez presedana.

- Posledice ovih provokacija mogle bi da budu veoma katastrofalne ne samo za većinu stanovništva Ukrajine i Rusije već i za Evropu, a po svojim razmerama mogle bi da nadmaše tragedije koje su se dogodile u nuklearnim elektranama u Černobilju i Fukušimi - upozorio je Patrušev.

Foto: AP/Photo

Prema nedeljnom izveštaju ruskog Ministarstva odbrane, kijevske snage su od 1. septembra izvele ukupno 26 odvojenih napada na nuklearnu elektranu, kao i na obližnji grad Energodar. Portparol ministarstva Igor Konašenkov izvestio je da su grad i obližnji oblasti su izgubile struju kao rezultat napada.

U nedelju je isključen i poslednji radni blok u ZNPP i elektrana je prestala da proizvodi struju. Odluka o gašenju stanice doneta je zbog nastavka granatiranja elektrane i naknadnog oštećenja dalekovoda, rekli su lokalni zvaničnici.

18.26 - Bela kuća obećala nastavak pomoći Ukrajini

Bela kuća je danas obećala nastavak pružanja pomoći Ukrajini.

- Ukrajina treba da obrazloži svoje operacije, ali je jasno da se ona žestoko bori da povrati teritoriju - rekla je sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer novinarima dok je predsednik DŽozef Bajden leteo u Boston, preneo je Rojters.

Ona je naglasila da će "SAD nastaviti da pružaju podršku Ukrajini dok oni nastavljaju da brane svoju demokratiju protiv ruske agresije".

18.06 - Ukrajinska vojska sprema ofanzivu u području nuklearne elektrane?

Ukrajinska vojska sprema veliku ofanzivu u području Zaporoške nuklearne elektrane, saopštio je član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov televiziji "Rusija 1".

U toku je prebacivanje artiljerijskih oruđa.

17.50 - Poslednje vesti sa fronta od specijalnog ratnog reportera Evgenija Podubnog

Već četvrti dan neprijatelj pokušava da probije odbrambenu liniju savezničkih snaga u pravcu Limana. Kijevski režim je u borbu bacio mehanizovane jedinice koje deluju uz podršku tenkova. Napravljen je pontonski most preko Severskog Donca kod Jampolja, formacije kijevskog režima pokušavaju da pređu reku, ali su pod stalnom artiljerijskom vatrom savezničkih snaga.

Jampol i Krasni Liman ostaju pod punom kontrolom naših trupa. Jedinice Oružanih snaga Ukrajine takođe pojačavaju pritisak u području Belogorovke, nedaleko od Severska kako bi povukli deo snaga 2. korpusa LNR sa Soledara, gde saveznici uspešno napreduju.

Za sada je nejasno kakva je situacija u Svjatogorsku, ali očigledno je neprijatelj uspeo da preuzme kontrolu nad delom grada. Ovde treba napomenuti da je i pre kontraofanzive Svjatogorsk bilo teško zadržati, pošto je neprijatelj kontrolisao visoravni, na levoj obali reke.

Linija fronta se stabilizovala i na severoistoku zone specijalne vojne operacije. Jedinice ruske vojske, koje su izbegle opkoljavanje u Izjumu, i rezerve koje je prebacilo rusko Ministarstvo odbrane formirale su odbrambenu liniju duž desne obale reke Oskol i granice sa Belgorodskom oblasti. Kupjansk je podeljen na dva dela, zapadni deo kontrolišu snage kijevskog režima, istočni deo kontrolišu borci ruske armije. Neprijatelj za sada koristi višecevnu artiljeriju, ali ne pokušava da napadne.

17.05 - Ukrajinska vojska granatirala ruski granični prelaz

U ruskoj Belgorodskoj oblasti granatiran je granični prelaz Logačevka, saopštio je gubernator Vjačeslav Gladkov.

Tom prilikom jedna osoba je poginula, dok su četiri ranjene.

16.35 - Eksplozije u Harkovu

 

 

16.00 - Kadirov kaže da je ruska vojska spremila iznenađenje za Ukrajince

Ruska vojska je spremila „iznenađenje“ za ukrajinsku vojsku, saopštio je čečenski lider Ramzan Kadirov.

- Za sada neću otkrivati sve karte - napisao je Kadirov na Telegeramu.

15.30 - Ukrajinska ofanziva stala kod Krasnog Limana

Ukrajinske snage ne prestaju sa pokušajima da pređu kontraofanzivu u području Krasnog Limana u Donjeckoj Narodnoj Republici, ali situacija ostaje pod kontrolom, izjavio je lider DNR Denis Pušilin.

Što se tiče Ugljedara, tamo je situacija pod kontrolom, čak u određenom delu fronta savezničke vojske napreduju.

U području Donjecka, ruska vojska napreduje, protivnik trpi gubitke.

14.30 - U selu Tjotkino u Kurskoj oblasti ponovo je obnovljeno snabdevanje gasom i strujom, saopštio je gubernator oblasti Roman Starovojt.

14.20 - Brifing ruskog MO

 

 

 

13.50 - U Harkovu je prekinuto snabdevanje strujom i vodom, javile su lokalne vlasti
U gradu ne radi metro, ​​nestalo je i svetla. Postoje prekidi u radu interneta.

„Ne rade kritični infrastrukturni objekti, zbog čega je u Harkovu nestalo struje i obustavljeno je vodosnabdevanje“, potvrdio je gradonačelnik Harkova Igor Terehov na svom Telegram kanalu.

13.30 - Krasni Liman je pod punom kontrolom jedinica narodne milicije DNR i LNR, kao i Oružanih snaga Rusije, saopštila je Narodne milicije DNR na svom Telegramu

„Naši borci su na svojim borbenim položajima i uspešno odbijaju sve neprijateljske napade. Stanovnici su zahvalni svojim braniocima što su odbranili grad“, navodi se u saopštenju

Ranije je lider DNR Denis Pušilin saopštio da je situacija u Krasnom Limanu „prilično teška“, kao i u nekim drugim naseljima na severu republike.

12.10 - Ukrajinske trupe ispalile su šest raketa „Himars“ na Antonovski most kod Hersona, saopštio je izvor u hitnim službama

On je dodao da je aktivirana protivvazdušna odbrana i da nema povređenih.

12.00 -RU Ministarstvo odbrane pokazalo je kako marinci Pacifičke flote Rusije u specijalnoj operaciji izvode napade na ukrajinske formacije raketnim sistemima „Uragan“ i „Grad“ i cevnom artiljerijom

 

 

 

11.55 - Situacija u Zaporoškoj nuklearki nakon isključivanja poslednjeg bloka je kontrolisana, radijacioni fon je normalan, u granicama prirodnog, saopštio je član Glavnog saveta uprave Zaporoške oblasti Vladimir Rogov

Rogov je dodao da nije bilo novih napada. Nastavlja se proces hlađenja, odnosno hladnog gašenja stanice.

Prema njegovim rečima, u nuklearki nema curenja.

11.10 - Rusija prikazala unistavanje ukrajinske jedinice u Harkovu

Rusko ministarstvo odbrane prikazalo je danas snimak ruske izviđačke grupe koja je uništila ukrajinsku minobacačku jedinicu u regionu Harkov.

"Dok je bio na izviđačkoj misiji, poručnik Vitalij Vahrušev je naišao na ukrajinsku minobacačku jedinicu. Prijavio je to komandantu grupe i dobio naređenje da eliminiše minobacačku jedinicu. To uništenje je bilo neophodno kako bi naša izviđačka grupa mogla da napreduje duž utvrđene rute u regionu Harkov", saopšteno je iz ruskog ministarstva, preneo je TAS S.

Dodaje se da je neprijatelj eliminisan korišćenjem snajperskih pušaka.

Rusko ministarstvo je, takođe, objavilo snimak uništene ukrajinske vojne opreme u pravcu Nikolajev-Krivoj Rog.

Prema izjavi zamenika komandanta vazdušnog jurišnog puka, ukrajinska vojska nije ostvarila planirani cilj u ovom pravcu, već je izgubila stotine vojnika i nekoliko jedinica.

Ranije, portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je da je od 6. do 10. septembra ukrajinska vojska izgubila u Harkovu i na potezu Nikolajev-Krivoj Rog oko 4.000 vojnika, a ranjeno je više od 8.000.

10.50 - Ukrajinske snage granatirale selo u Kurskoj oblasti

Oružane snage Ukrajine ponovo su granatirale selo Tjotkino u Kurskoj oblasti Rusije, niko nije povređen, saopštio je gubernator regiona Roman Starovojt na svom Telegram kanalu.
Kako je naveo, zabeleženo je desetak naleta. Sistem upozorenja je proradio na vreme, žrtava nije bilo.

„Međutim, utvrđeno je da je oštećeno osam kuća. Osim toga, oštećeni su pomoćni objekti, ograda i privatni automobil“, dodao je Starovojt.
Područje granatiranja je bez struje, a takođe je oštećen i gasovod.
Stručnjaci su već na terenu i popravljaju oštećenja.

10.40 - Ministarstvo nacionalne odbrane Turske saopštilo je da je, u skladu sa prehrambenim sporazumom, devet brodova sa žitom isplovilo iz ukrajinskih luka

U saopštenju se dodaje da se isporuke žita nastavljaju prema planiranom rasporedu.

10.40 - Gančev: Trupe Ukrajine osam puta brojnije u kontraofanzivi

Predstavnik proruskih vlasti u Harkovskom regionu izjavio je danas da su ukrajinske snage osam puta brojnije od ruskih i proruskih snaga tokom kontraofanzive u toj oblasti, koju su Ukrajinci pokrenuli prošle sedmice.

Govoreći na ruskom TV kanalu Rusija-24, Vitalij Gančev rekao je da su ukrajinske snage povratile naselja koja su bila pod ruskom kontrolom na severu Harkovske oblasti i da je oko 5.000 civila evakuisano u Rusiju, preneo je Rojters.

10.10 - Isporuke gasa iz Rusije ka Evropi stabilne
Isporuke prirodnog gasa iz Rusije u Evropu duž kljucnih ruta bile su stabilne jutros, dok je gasovod Severni tok 1 ostao zatvoren, javlja Rojters.

Tokovi prirodnog gasa kroz gasovod Jamal-Evropa do Poljske iz Nemacke bili su stabilni.

Izlazni tokovi na mernoj tački Malnov na nemačkoj granici iznosili su 5.602.192 kVh/h u periodu između 08.00 i 09.00, što je mala promena u odnosu na ranije, pokazali su podaci operatera gasovoda "Gascade".

Rusija je zatvorila Severni tok 1 ka Nemačkoj 31. avgusta prvo zbog održavanja, a onda i kvara i nemogućnosti da se, usled sankcija, izvrše popravke stanice kod Sankt Peterburga.

Ruski "Gasprom" je danas saopštio da će isporučiti 42,4 miliona kubnih metara gasa Evropi preko Ukrajine, što je nepromenjena količina u odnosu na juče.

09.30 - Kadirov: "Vratili su se na liniju fronta, spremni"

Šef Čečenije Ramzan Kadirov najavio je povratak elitnih jedinica republike u zonu specijalne operacije u Ukrajini.

"Posle oslobođenja Mariupolja, Severodonjecka, Lisičanska, Popasne i drugih gradova koje su okupirali ukrajinski fašisti, elitni borci su otišli ​​na odmor koji im je obezbedio Vrhovni komandant, a sada su se vratili na liniju fronta sa novom snagom", napisao je na Telegramu.

Prema njegovim rečima, jedinicom komanduje heroj Rusije, poslanik Državne dume Adam Delimhanov.

Ranije je saopšteno da je u Čečeniji završeno formiranje tri bataljona od 560 boraca i specijalnog puka od 1,5 hiljada boraca. 3180 obučenih profesionalaca spremno je za izvršavanje svih borbenih zadataka.

09.20 - Zaporoška oblast: Glasanje o pridruživanju Rusiji biće održano kad bude bezbedno

Glasanje o ulasku u sastav Rusije u Zaporoškoj oblasti biće održano kada konačno bude osigurana bezbednost stanovnika regiona i kada vlasti budu sigurne da svi mogu bezbedno da učestvuju u glasanju, izjavio je šef regionalne administracije Evgenije Balicki.
Prema njegovim rečima, sva tehnička pitanja su već rešena: glasački listići su odštampani, biračka mesta opremljena, a komisije formirane.

„Nema sumnje da će procedura biti sprovedena pošteno, otvoreno i objektivno“, naglasio je Balicki.

On je istakao da, prema istraživanjima, 86 odsto građana Zaporoške oblasti podržava ulazak oblasti u sastav Ruske Federacije.

09.00 - Od početka dana ukrajinske snage ispalile su više od 120 granata iz tenkova, cevne artiljerije kalibra 155 i 152mm, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Građani su okruzi šest naselja DNR. U granatiranju je ranjen jedan civil, a oštećene su dve zgrade.
Tokom borbi poginula su tri pripadnika snaga DNR, a 14 je ranjeno.

08.50 - Zelenski: Pet ukrajinskih regiona bez struje

Pet ukrajinskih regiona je bilo delimično ili potpuno bez struje u nedelju, saopštio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

On je na Telegramu napisao da je region Harkov i deo Donjecka koji kontroliše Kijev bez struje.

"Delimična isključenja su prijavljena u regionima Zaporožje, Dnjepropetrovsk i Sumi", naglasio je Zelenski, preneo je TASS.

08.10 - Rusi pogodili infrastrukturu u Dnjepropetrovsku?

Ruske snage pogodile su danas energetsku infrastrukturu u centralnom ukrajinskom regionu Dnjepropetrovsk, prekinuvši snabdevanje električnom energijom nekoliko gradova, izjavio je danas guverner tog regiona Valentin Rezničenko.

08.10 - Balicki: Zaporoška oblast tehnički spremna za referendum

Zaporoška oblast je tehnički spremna da organizuje referendum o pripajanju Rusiji, izjavio je danas šef regionalne vojno-civilne administracije Jevgenij Balicki.

"Naš zadatak je da obezbedimo da se referendum održi fer i objektivno. Svi tehnički aspekti su rešeni, glasački listići su odštampani, biračka mesta opremljena, formirane komisije", napisao je on na svom Telegram kanalu, preneo je TASS.

08.05 - Snimak uništene ukrajinske opreme

 

 

08.02 - Harkovska oblast, nakon udara

 

 

08.00 - SAD: Nestanak struje u Ukrajini vezan za dejstva ruskih snaga

Američki Stejt department povezao je nestanak struje u Ukrajini sa dejstvima Rusije u okviru specijalne vojne operacije.

„Osuđujemo ruske vazdušne napade na kritičnu infrastrukturu Ukrajine zbog kojih su hiljade civila ostali bez struje i čiste vode“, napisao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs na Tviteru.

 

 

Ranije je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio o potpunom ili delimičnom nestanku struje u pet oblasti, uključujući Harkovsku, gde je, prema pisanju medija, izbio požar u Termoelektrani 5, jednoj od najvećih kombinovanih termoelektrana u Ukrajini.

08.00 - Kijev: Uspeli smo da proteramo neprijatelja iz još 20 naselja

Ukrajinski Generalštab saopštio je danas na Fejsbuku da je ukrajinska vojska uspela da protera neprijatelja iz više od 20 naselja u prethodna 24 sata.

Neprijatelj se fokusira da uspostavi kontrolu na teritoriji regiona Donjeck i da ometa napade ukrajinskih trupa u pojedinim oblastima, preneo je Ukrinform.

"Neprijatelj je nastavio da napada ukrajinske pozicije iz vazduha i preduzima mere da povrati izgubljeno", naveo je Generalštab.

08.00 - Predstavnici Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) ostaće prisutni u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani

Ovo je izjavio za Sputnjik član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

„U Zaporoškoj nuklearnoj elektrani ostaju dva predstavnika IAEA. Nismo dobili nikakve informacije o promenama njihovih planova i rasporeda boravka u nuklearki“, rekao je Rogov.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Milovan Drecun: "Terorista nije delovao sam, otkrivene su njegove veze"
Hronika

Milovan Drecun: "Terorista nije delovao sam, otkrivene su njegove veze"

Terorista koji je u subotu ranio pripadnika Žandarmerije ispred Ambasade Izraela u Beogradu, prema oceni predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Milovana Drecuna, nije delovao sam, jer su otkrivene njegove konekcije sa drugim verskim konvertitima koji su pripadnici iste organizacije.

01.07.2024

12:11

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija