• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.09.2022

07:00

POLA UKRAJINE BEZ STRUJE I VODE! Uništena vitalna infrastruktura na severoistoku zemlje!

AP/Tanjug

Vesti

POLA UKRAJINE BEZ STRUJE I VODE! Uništena vitalna infrastruktura na severoistoku zemlje!

Podeli vest

Posle ruskog povlačenja iz Harkova druga najveća termoelektrana pogođena raketama. Pet oblasti - Harkov, delovi Donjecka, Zaporožje, Dnjepropetrovsk i Sumi - ostalo u mraku i bez pijaće vode

Pola Ukrajine ostalo je bez struje i vode posle povlačenja ruske vojske iz Harkovske oblasti. Nakon što je i poslednji ruski vojnik napustio taj region, prema tvrdnjama Kijeva, Rusija je u nedelju uveče krstarećim raketama pogodila drugu najveću termoelektranu u Ukrajini, koja se nalazi u selu Podvirki kod Harkova.

Usled toga pet oblasti - Harkov, delovi Donjecka, Zaporožje, Dnjepropetrovsk i Sumi - ostalo je bez struje i vode.

 Ništa ne radi

Zbog raketiranja vitalne infrastrukture ostali smo i bez struje i bez vode. Ne rade ni metro ni trolejbusi
Igor Terehov

Požar jedva ugašen

Pogođena je termoelektrana broj 5, kombinovana centrala, koja obezbeđuje i struju i grejanje. Postrojenja elektrane su eksplodirala usled raketnog udara, a zatim je izbio ogroman požar.

Ukrajinski vatrogasci su celu noć gasili vatru, međutim, od postrojenja nije ostalo ništa. Detonacija je bila toliko jaka da su na kućama udaljenim kilometar od elektrane popucali prozori.

Broj

4 hiljade ukrajinskih vojnika ubijeno je u kontraofanzivi na severu zemlje

Usled prekida napajanja električnom energijom, stale su i pumpe za vodu. Grejna sezona još nije počela, ali se strahuje da grejanja zimus neće biti, s obzirom na ogromno oštećenje elektrane.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da je pet ukrajinskih regiona delimično ili potpuno bez struje.

- Region Harkov i deo Donjecka koji kontroliše Kijev bez struje su, a delimična isključenja su prijavljena u regionima Zaporožje, Dnjepropetrovsk i Sumi - kazao je Zelenski.

Medvedev: Ovo je zagrevanje do potpune kapitulacije Kijeva

Zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev izjavio je da se ruska vojska samo zagreva.

- Zelenski je rekao da se neće upuštati u dijalog sa onima koji postavljaju ultimatume. Aktuelni 'ultimatumi' su samo dečja igra za buduće zahteve. I on ih dobro zna: potpuna kapitulacija kijevskog režima pod uslovima Rusije - napisao je Medvedev na Telegramu.

Foto: Reuters/Sputnik

Dmitrij Medvedev

Međutim, iz gradova u pomenutim oblastima stižu vesti da u pitanju nisu delimična, već potpuna isključenja. Gradonačelnik Harkova Igor Terehov izjavio je da ceo taj grad nema ni struju ni vodu, te da su mu javili da je stanje isto i u ostala četiri pogođena regiona.

- Zbog raketiranja vitalne infrastrukture ostali smo i bez struje i bez vode. Ne rade ni metro ni trolejbusi. Raketiranje se nastavlja - kazao je Terehov.

Rusija nije ni potvrdila ni demantovala optužbe Kijeva da je gađala važan civilni infrastrukturni objekat, već je samo objavila da je u nedelju uveče ispalila krstareće rakete "kalibar" sa brodova u Crnom i Kaspijskom moru.

Veliki gubici

Osim toga, rusko ministarstvo odbrane saopštilo je juče da su ruske snage izvele vazdušne udare na ukrajinsku vojsku u regionu Harkova, ali mete nisu obelodanjene. Moskva je, međutim, otkrila da je Ukrajina u svojoj kontraofanzivi od 6. do 10. septembra u Harkovu i na potezu Nikolajev-Krivoj Rog izgubila najmanje 4.000 vojnika, te da ih je još 8.000 ranjeno.

Inače, ukrajinska kontraofanziva na severu zemlje primorala je ruske trupe da se povuku. Kijev je to nazvao velikom vojnom pobedom i najavio dalje napredovanje na frontu. S druge strane, Moskva je gubitak teritorije nazvala privremenim i neophodnim za regrupisanje ruskih snaga.

Rusija neće predati nuklearku Zaporožje

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je juče da će se ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini nastaviti dok ne budu ostvareni svi ranije utvrđeni ciljevi. On je dodao da nema govora o demilitarizaciji nuklearne elektrane Zaporožje u Energodaru.

Foto: Reuters

Dmitrij Peskov

Peskov je istakao da je ruski predsednik Vladimir Putin u kontaktu sa ministrom odbrane i drugim vojnim liderima danonoćno i da je obavešten o svim akcijama ruske vojske.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija