• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

13.09.2022

20:40 >> 19:28

KIJEV GOMILA SNAGE U ZAPOROŠKOJ, OGLASILA SE IAEA!? Danska će obučavati ukrajinske vojnike

Tanjug/AP

Vesti

KIJEV GOMILA SNAGE U ZAPOROŠKOJ, OGLASILA SE IAEA!? Danska će obučavati ukrajinske vojnike

Podeli vest

Specijalna vojna operacija Ruske Federacije u Ukrajini, 202. dan

20.40 - Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) objavila je da je uspostavljen rad trećeg rezervnog dalekovoda do Zaporoške nuklearne elektrane

Ovo predstavlja još jedan korak u obnavljanju veoma važne infrastrukture.

20.35 - Danska će obučavati ukrajinske vojnike

Danska je pristala da obučava ukrajinske vojnike na svom tlu, citirala je danska novinska agencija Ricau reči danskog ministra odbrane Mortena Bodskova. On je to izjavio danas nakon sastanka sa ukrajinskim kolegom u Kijevu, preneo je Rojters.

Bodskov nije želeo da iznese više detalja o broju ukrajinskih vojnika, kao ni lokaciji ili vremenu kada će biti realizovana obuka. Dansko ministarstvo odbrane za sada nije komentarisalo ovaj izveštaj.

Ministarstvo je u avgustu saopštilo da će podržati projekat obuke za Ukrajince, a koji vodi Velika Britanija sa 130 vojnika.

20.07 - Šolc tražio od Putina da pronađe dip. rešenje za Ukrajinu

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je danas u telefonskom razgovoru ruskog predsednika Valdimira Putina da pronađe diplomatsko rešenje za konflikt u Ukrajini zasnovano na prekidu vatre i kompletnom i što hitnijem povlačenju ruskih trupa, saopštio je portparol nemačke vlade Štefen Hebeštrajt

19.50 - Borelj: Sankcije EU nanose ozbiljnu štetu Rusiji

Sankcije EU nanose ozbiljnu štetu potencijalu Moskve da održi svoju oružanu i vojnu opremu u ratu sa Ukrajinom, smatra šef diplomatije EU Žozep Borelj. On dodaje da gotovo polovina ruske vojne tehnologije zavisi od uvoza sa Zapada.

"Ako pogledate unutrašnjost jednog tenka unistenog na ulicama Kijeva videcete da je ogroman deo elektronskih komponenti u njemu proizveden u evropskim zemljama'''', rekao je Borelj u obraćanju Evropskom parlamentu u Strazburu, prenosi Rojters.

On je dodao da "45 odsto ruske tehnologije zavisi od evropskog uvoza, a on je prekinut"... Borelj tvrdi da dve trećine svih ruskih civilnih aviona ne mogu vise da lete jer delovi za njih potiču iz evropskih zemalja. Borelj takođe tvrdi da Moskva više ne može da prevaziđe vojne gubitke koje je pretrpela.

19.35 - Šolc: Nemačka će do kraja 2023. biti nezavisna od ruskog gasa

Nemačka bi trebalo da do kraja sledeće godine u potpunosti bude nezavisna od ruskog gasa, a ni ove zime neće biti nestašica tog energenta, uzjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc.

"Mi smo dobro pripremljeni za ovu zimu i to je pozitivna poruka", rekao je Olaf Šolc na kongresu Udruženja nemačkih poslodavaca u Berlinu.

On je dodao da se ne očekuje nestašica gasa zbog dobre popunjenosti kapaciteta od trenutno 86 odsto, prenosi Hina. ; "Gradnja LNG terminala napreduje i mi ćemo gas uvoziti od SAD, Norveške i drugih zemalja", rekao je on.

Kancelar je medjutim kao problem naveo visoku cenu energenata. S tim u vezi je pozdravio najnoviju odluku Evropske komisije koja ograničava profit energetskih kompanija, što bi trebalo rezultirati smanjenjem cena električne energije.

"Predlog Evropske komisije je gotovo identičan onom za što smo se i mi zalagali", rekao je kancelar.

On se založio za potpunu reformu tržišta električnom energijom, kako bi se "još ove zime" smanjenje cena prenelo i na konačne potrošače.

19.26 - Odbijen napad ukrajinskih snaga u području sela Davidov brod u Hersonskoj oblasti


Odbijen napad ukrajinskih snaga u području sela Davidov brod u Hersonskoj oblasti, saopštio je zamenik šefa administracije regiona Kiril Stremousov na svom telegram kanalu.


„Pokušaji proboja fronta na Davidovom Brodu su stalni. Neprijatelj pokušava da se probije u malim grupama, ali naši momci se herojski bore, govorimo o Ministarstvu odbrane Ruske Federacije. Svi pokušaji su, kao uvek, odbijeni“, rekao je Stremousov.
 

18.50 - Na liniji razdvajanja u Zaporoškoj oblasti nagomilane su velike snage i tehnika ukrajinske vojske

Ovo je saopštio član Glavnog saveta vojno-civilne administracije ove oblasti Vladimir Rogov. Do sada takve količine u ovom delu nije bilo.

Međutim, situacija je kontrolisana, ne vrši se evakuacija iz naseljenih mesta koja se nalazi u području fronta.

18.30 - Grantirana tri naselja u DNR

Ukrajinske trupe granatirale su Mineralnoje, Zajcevo i dva okruga Donjecka i za 16 minuta, ispalili ukupno 11 zrna kalibra 152 milimetra i pet hitaca iz tenka, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju u vezi sa ukrajinskim ratnim zločinima.

18.20 - Rusko MO: Izbačeno iz stroja više od 800 pripadnika VSU i plaćenika

Gubici među ukrajinskim vojnicima i stranim borcima kao rezultat vazdušnih, raketnih i artiljerijskih udara, tokom dana premašili su 800 poginulih i ranjenih, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

16.50 - Sveže informacije sa fronta od ruskog ratnog reportera Evgenija Podubnog


Postoje informacije da su savezničke snage uspele da probiju jedno od glavnih uporišta neprijateljske grupe i ušle u Artemovsk (Bahmut).


Prema dostupnim informacijama, ruske i republičke snage preuzele su kontrolu nad njegovom industrijskom zonom, koja se nalazi na severoistoku grada.


Napredovanje naših snaga je sporo. Situaciju komplikuje uobičajena taktika neprijatelja – opremanje položaja direktno u urbanim sredinama.
 

 

16.07 - Grad Snigirevka ostaje pod kontrolom gradske vojno-civilne administracije


Grad Snigirevka u Nikolajevskoj oblasti ostaje pod kontrolom gradske vojno-civilne administracije, uprkos pisanjima ukrajinskih medija da su ga zauzele Oružane snage Ukrajine, saopšteno je u vojno-civilnoj administraciji Hersonske oblasti. Oni su istakli da je ukrajinska vojska povećala intenzitet granatiranja stambenih naselja.
 

15.43 - Ukrajina preti zatvorskom kaznom građanima koji su uzeli ruski pasoš

Ukrajinci koji su dobili rusko državljanstvo biće kažnjeni za izdaju države, saopštio je savetnik kancelarije predsednika Ukrajine Aleksej Arestovič.

- Oni koji su dobrovoljno uzeli ruski pasoš, svi će biti kažnjeni. Najbolja kazna je zatvor - napisao je Arestovič na telegramu.

15.26 - Kuleba razočaran što Berlin neće da isporuči tenkove

15.05 - Ukrajinske trupe gađale su Lisičansk iz višecevnih bacača raketa "Himars"

Dve osobe su poginule, jedna je ranjena, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

 

14.36 - Ukrajina odgovorila Medvedevu: Traži bunker!

14.15 - Presek stanja na frontu za 13. septembar

 

 

 

13.52 - Ukrajinske trupe gađale su Lisičansk iz višecevnih bacača raketa „Himars“

Dve osobe su poginule, jedna je ranjena, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

13.41 - Deset eksplozija iznad Hersona

Iznad Hersona odjeknulo je deset snažnih eksplozija, javio je dopisnik Sputnjika i dodao da je verovatno aktivirana protivvazdušna odbrana.

13.15 - Ukrajinska vojska ušla u grad blizu granice s Rusijom

Ukrajinska vojska ušla je u Volčansk, grad na severu Harkovskog regiona, blizu granice s Rusijom. Državna granična služba Ukrajine objavila je video koji prikazuje vojnike kako skidaju ruske oznake i pale rusku zastavu u Volčansku.

 

 

12.49 - Moskva: Lavrov i članovi delegacije dobili vize za GS UN

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i određini broj članova ruske delegacije koji će prisustvovati 77. zasedanju Generalne skupštine UN dobili su danas američke vize za posetu Njujorku, gde se nalazi sedište UN, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Danas su izdate vize Lavrovu i nekim članovima njegove delegacije", navelo je Ministarstvo za TAS S.

Očekujemo izdavanje viza i ostalim članovima delegacije, kao i operativno rešavanje logističkih pitanja, uzimajući u obzir nezakonite sankcije SAD koje blokiraju logistička pitanja u vezi sa dolaskom ruskih predstavnika kako bi učestvovali u radu Generalne skupštine UN, navela je ruska strana, preneo je Sputnjik.

Ranije je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao da je dužnost SAD i generalnog sekretara UN da osiguraju učešće na Generalnoj skupštini svetske organizacije svim delegacijama. U periodu od 20. septembra u sedištu UN u Njujorku okupljaju se predsednici i premijeri iz čitavog sveta. Rusku delegaciju treba po nalogu ruskog predsednika Vladimira Putina da predvodi Sergej Lavrov.

12.01 - Jutarnji brifing ruske vojske. Portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov:

▪ Avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u oblasti Nikolajev uništila je helikopter Mi-8 Vazduhoplovstva Ukrajine

▪ Kijev je oko Slavjanska, Artemovska i Harkova izgubio više od 800 ljudi u danu kao rezultat udara ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga

▪ Oružane snage RF uništile su pet skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja i municije Oružanih snaga Ukrajine u Zaporoškoj, Nikolajevskoj oblasti i DNR

▪Ruska protivvazdušna odbrana oborila je šest ukrajinskih bespilotnih letelica u Hersonskoj, Nikolajevskoj, Zaporoškoj oblasti i u DNR i uništila sedam MLRS granata.

 

 

 

11.11 - U Svjatogorsku ima više poljskih plaćenika nego Ukrajinaca

Predsednik Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je danas da ima više poljskih plaćenika među ukrajinskim snagama u blizini Svjatogorska na jugoistoku nego što ima Ukrajinaca.

Poljaci ili poljski plaćenici igraju važnu ulogu u blizini Svjatogorska, rekao je Pušilin za televiziju "Solovjev", preneo je TAŠ.

10.39 - Ukrajinska vojska objavila slike prvog oborenog iranskog drona kod Krupjanska

10.25 - Pušilin: Uništeni diverzanti kod Krasnog Limana

Kijevski režim je tokom noći ponovo pokušao da pošalje diverzante u Krasni Liman, saopštio je lider DNR Denis Pušilin za emisiju „Solovjov uživo“. Pušilin je istakao da su njihove pokušaje uništile savezničke snage. On je dodao da su ukrajinske jedinice pokušale da izgrade prelaz prema Svjatogorsku kako bi dovele dodatne snage. Zahvaljujući dobro koordinisanoj saradnji savezničkih formacija, neprijatelj nije uspeo u tome. Prema njegovim rečima, savezničke snage su se utvrdile na periferiji grada Artjomovska (Bahmut) u DNR. Takođe, savezničke snage napreduju i u pravcu Ugljedara, Marjinke i grada Peski.

10.19 - "Ovo je čovek koji je slomio Ruse"

9.54 - U Zaporoškoj oblasti pronađeno skrovište sa oružjem

Rekordno veliko skrovište oružja pronađeno je u Zaporoškoj oblasti, u šumi je bilo sakriveno 260 kutija sa granatama, saopštio je član glavnog saveta regionalne uprave regiona Vladimir Rogov.

Prema njegovim rečima, informacije su dobijene od meštana koji su videli kako nepoznati ljudi vuku kutije u šumskom pojasu u Tokmakskom rejonu.

- Prilikom provere ove informacije pronađeno je skrovište u kome se nalazilo 260 kutija sa granatama: 180 kutija sa granatama kalibra 125 mm i 80 kutija sa granatama kalibra 152 mm, kao i četiri kutije sa glavnim osiguračima - napisao je Rogov na Telegramu.

Prema njegovim rečima, policija je identifikovala građane koji su, kako se pretpostavlja, bili umešani u organizovanje skrovišta. Počinioci će biti procesuirani u skladu sa Krivičnim zakonikom Ruske Federacije.

 

 

09.29 - Ruski direktor uhapšen zbog izdaje

Stanovnik Podmoskovlja i direktor kvaliteta ruske fabrike aviona uhapšen je zbog izdaje u korist Ukrajine: on je fotografisao i predavao crteže borbene vazduhoplovne tehnike, saopštila je Federalna služba bezbednosti Rusije.

"Državljanin Rusije je uhvaćen u veleizdaji zbog predaje informacija Ukrajini na štetu bezbednosti Ruske Federacije", navodi se u saopštenju.

 

 

9.00 - Žito krenulo iz Ukrajine

Tursko ministarstvo nacionalne odbrane objavilo je da je još sedam brodova isplovilo iz ukrajinskih luka u okviru „prehrambenog sporazuma“.

8.25 - Ruski M-35 uništio ukrajinsku kolonu vozila u Izjumskom okrugu

 

 

 

8.00 - Blinken: Ukrajinska vojska učinila značajan napredak

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je u Meksiko Sitiju da je ukrajinska vojska tek počela kontraofanzivu protiv ruske vojske, ali da je već učinila značajan napredak.

Blinken, koji boravi u poseti Meksiku zbog ekonomskih razgovora, rekao je juče da je napredovanje ukrajinske vojske metodično planirano i da je u tome dobila pomoć Sjedinjenih Država i drugih zemalja u naoružanju i opremi, preneo je Rojters.

Rusija je preduzela agresiju i ona mora da je prekine, naveo je Blinken.

On je, takođe, optužio Iran da je odgovoran što nije obnovljen nuklearni sporazum iz 2015. između Vašingtona i Teherana.

Ukrajinska vojska je poslednjih dana napredovala u Harkovskoj oblasti na istoku zemlje i osvojila 3.000 kilometara kvadratnih teritorije koju je držala ruska vojska.

7.30 - LNR: Strani oficiri stigli u Kramatorsk pod kontrolom Kijeva

Grupe stranih oficira stigle su u Kramatorsk, grad pod kontrolom ukrajinskih snaga, izvestio je danas Andrej Maročko, oficir proruske milicije samproglašene Luganske Narodne Republike na istoku Ukrajine.

„Grupa stranih oficira je navodno stigla u Kramatorsk. Oni bi trebalo da kontrolišu snabdevanje oružjem i potrošnju municije“, napisao je Maročko na svom Telegram kanalu, prenosi TAS S.

Kramatorsk, grad u oblasti Donjecka je pod kontrolom ukrajinskih oružanih snaga.

07.15 - Pušilin: Ukrajinska vojska pokušala da zauzme aerodrom u Donjecku

Ukrajinska vojska je pokušala da krene u ofanzivu na aerodrom u Donjecku, ali je pretrpela težak poraz, tvrdi lider DNR Denis Pušilin.

Pušilin je takođe rekao da je razgovarao sa vojnicima na prvoj liniji fronta. Primetio je visok borbeni duh kod vojnika, javlja Sputnjik.

Odred specijalaca "Odvažnih" nastavlja napad na Seversk

Grupa izviđačke grupe „O“ otkrila je osmatračnicu ukrajinskih militanata, maskiranih u šumskom pojasu. Nakon toga, borci su predali koordinate artiljerima, koji su preciznim udarcem gađali položaj.

 

 

07.12 - Američki državni sekretar Entoni Blinken odbio je da da prognozu razvoja situacije na istoku Ukrajine

"Mislim da bi bilo pogrešno predvideti kako će se događaji dalje razvijati, kada i kako će se nešto postići“, rekao je on.

07.00 - Gubici ukrajinskih trupa na hersonskom pravcu premašili su 3.500 ljudi, izjavio je za RIA Novosti zamenik načelnika administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov

Ukrajinske trupe su otpočele pokušaje kontraofanzive u ovom pravcu krajem avgusta. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ovi napadi odbijeni: ukrajinske trupe trpe velike gubitke u ljudstvu i opremi. Ranije su vlasti regiona saopštile da su Oružane snage Ukrajine izgubile više od tri hiljade ljudi.

„Sada su, prema našim informacijama, ukrajinske trupe izgubile već više od 3.500 ljudi. Većina njih su obični ljudi koje je kijevski režim silom mobilisao, oterao u vojsku i bacio u lonac rata“, rekao je Stremousov.

Prema njegovim rečima, nema pravog napredovanja ukrajinskih trupa i nikada nije bilo ruskih trupa u naseljima koja su proglasili preuzetim pod kontrolu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pc

pre 1 godinu

I šta kažu Rusi, pobli sve, pogodili sve. Danas su Ukri izašli na granicu Rusije. Nije ništa rekao o tome ili još pogađa šume i proplanke.

Mile

pre 1 godinu

Rusija gubi rat, uskoro gledamo raspad Ruske Federacije.

Teodisije

pre 1 godinu

Zarobljeno 6 dronova ruske vojske kupljenih u iranu kod Kupjanska i Izjuma, svi ispravni, 3000 zarobljenih ruskih vojnika od cega preko 200 oficira na celu sa general potpukovnikom u operaciji za oslobadjanje podrucija izjuma, zaroblnene ogromne kolicine borbenih vozila, oruzije imunicije, zarobljeni sistem s400 vec je vidjen na granici sa poljsko verovatno ga prebacuju u ameriku, na krimu pripadnici fsb-a evakuidu familije dublje u rusiju.....

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija