• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.09.2022

09:25

NAKON RAZGOVORA PAŠINJANA SA PUTINOM, AZERBEJDŽAN SE DOZVAO PAMETI?! Baku i Jerevan postigli dogovor o prekidu vatre!

Vesti

NAKON RAZGOVORA PAŠINJANA SA PUTINOM, AZERBEJDŽAN SE DOZVAO PAMETI?! Baku i Jerevan postigli dogovor o prekidu vatre!

Podeli vest

Azerbejdžanski mediji izvestili su da su se Baku i Jerevan danas od 09:00 časova po lokalnom vremenu dogovorili o prekidu vatre u novom sukobu u kome ima ljudskih žrtava, prenosi agencija RIA Novosti

- Postignut je sporazum o prekidu vatre između Jermenije i Azerbejdžana od danas od 09:00 sati po loklanom vremenu - preneo je Sputnjik Azerbejdžan pozivajući se na svoje izvore, navodi ruska agencija.

Tokom noći izbili su oružani sukobi na jermensko-azerbejdžanskoj granici, a strane se međusobno optužuju da su započele novo zaoštravanje.

Jerevan je naveo da je azerbejdžanska vojska granatirala teritoriju Jermenije koristeći artiljeriju i bespilotne letelice.

Baku je saopštio da je jermenska vojska pucala na položaje azerbejdžanskih trupa na granici, kada je došlo do sukoba. Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana optužilo je Jermeniju da namerava da poremeti mirovni proces. Obe strane su izvestile o žrtvama među pripadnicima svoje vojske, navodi agencija RIA Novosti.

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan razgovarao je noćas telefonom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u vezi sa zaoštravanjem situacije na granici sa Azerbejdžanom, saopštila je pres-služba jermenske vlade.

Jermenska strana takođe je razgovarala sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, koje su obavestili o situaciji na granici.

Nakon toga Blinken je saopštio da su SAD duboko zabrinute zbog sukoba na granici Jermenije i Azerbejdžana i da pozivaju strane da hitno prekinu vatru.

Foto: Press Office of Armenian Government/Handout via REUTERS

Pašinjan razgovarao sa Putinom

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan razgovarao je danas telefonski sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o sukobu na jermensko-azerbedžanskoj granici, saopštila je pres služba jermenske vlade.

Pašinjan je izvestio Putina o provokativnim agresivnim akcijama vojske Azerbejdžana na suverenu teritoriju Jermenije koje su počele u ponoć napadom iz artiljerijskog naoružanja, preneo je TAŠ.

Jermenski premijer je ukazao da je agresija Azerbejdžana neprihvatljiva i da zahteva adekvatan odgovor međunarodne zajednice. Pašinjan i Putin su se saglasili da ostanu u operativnom kontaktu. Jermenija je saopštila da su rano jutros jedinice oružanih snaga Azerbejdžana otvorile intenzivnu vatru u pravcu više jermenskih gradova koristeći artiljeriju, velikokalibarsko i lako streljačko naoružanje i da su jermenske snage odgovorile na napad, prenosi TAŠ.

Sukob je prvi put izbio krajem 1980-ih, kada su jermenske snage zauzele oblasti u blizini Nagorno-Karabaha, međunarodno priznate kao teritorija Azerbejdžana, ali sa većinskim jermenskim stanovništvom, navodi Rojters.

Azerbejdžan je povratio te teritorije u borbama 2020. godine koje su okončane primirjem uz posredovanje Rusije i povratkom hiljada stanovnika u svoje domove iz kojih su pobegli.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija