• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

13.09.2022

16:44

OVO ĆE SAMO DODATNO STAVITI ŽENE POD PRITISAK! Nova odluka vlasti u Mađarskoj - Žene će pre abrotusa morati da slušaju otkucaje srca fetusa!

Pixabay

Vesti

OVO ĆE SAMO DODATNO STAVITI ŽENE POD PRITISAK! Nova odluka vlasti u Mađarskoj - Žene će pre abrotusa morati da slušaju otkucaje srca fetusa!

Podeli vest

Žene koje žele na abortus u Mađarskoj moraju, u skladu sa novim pravilom, pre izvođenja zahvata da slušaju otkucaje srca fetusa

Pravni proglas kojim je ministar unutarnjih poslova Šandor Pinter naredio da se ispoštuje ta naredba pojavio se u mađarskom Službenom glasniku sinoć. Navodi se da prilikom podnošenja zahteva za pobačaj, žena mora da pokaže potvrdu od lekara da su joj "jasno predočeni faktori koji ukazuju na postojanje vitalnih funkcija embriona".

Pod "vitalnim znacima“ vlada ove članice EU podrazumeva otkucaje srca, što znači da žene pre zahvata moraju da slušaju otkucaje srca fetusa. Uredba stupa na snagu u četvrtak.

Važeći zakon, koji je na snazi od 1992. godine, predviđa da žene između 12. i 24. nedelje trudnoće mogu da se odluče na abortus, bez ikakvih uslova osim sopstvene odluke.

U izuzetnim slučajevima, uglavnom iz medicinskih razloga, abortus je moguć iu kasnijem periodu trudnoće.

Premijer Viktor Orban, koji je na vlasti od 2010. godine, predstavlja se kao pobornih hrišćanskih i tradicionalnih porodičnih vrednosti i ideala ali je, kao populista, svestan da bi potpuna zabrana abortusa - poput one u Poljskoj bila izuzetno nepopularan potez.

Foto: AP/Tanjug

Međutim, predsednica zemlje Katalin Novak, Orbanova saveznica koja je preuzela vlast prošlog maja, obećala je u svojoj predizbornoj kampanji da će podržati one koji "štite život od začeća“.

Organizacije za ženska prava u Mađarskoj kažu da najnovije pooštrenje pravila samo povećava pritisak na žene koje su i bez toga u izuzetno teškoj situaciji zbog neželjene trudnoće.

Ideju da se kao uslov za prekid trudnoće postavi obavezno slušanje srčanih otkucaja fetusa prvobitno je predložila ekstremno desničarska stranka Mi Hazank (Naša domovina).

Foto: Tanjug

Katalin Novak

Ta grupacija prvi put je ušla u parlament nakon izbora prošle godine. Iako je u opoziciji, ima podršku provladinih medija.

U Mađarskoj, zemlji od 9,7 miliona ljudi, prošle godine je bilo 21.907 abortusa i 93.000 porođaja, prema statističkom zavodu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija