• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

13.09.2022

17:45

AMERI NE SLAVE "USPEH" KIJEVA, ONI ZNAJU... PUSTITI UKRAJINU DA POVEDE NA BOJIŠTU SAMO JE PUTINOV KEC IZ RUKAVA!? Generali SAD o "zamci" Moskve

Vesti

AMERI NE SLAVE "USPEH" KIJEVA, ONI ZNAJU... PUSTITI UKRAJINU DA POVEDE NA BOJIŠTU SAMO JE PUTINOV KEC IZ RUKAVA!? Generali SAD o "zamci" Moskve

Podeli vest

Američki lideri, počevši od predsednika Džoa Bajdena, preko Kongresa, paze da se ne raduju prerano povodom navodnog uspeha ukrajinske kontraofanzive. Umesto toga, vojni zvaničnici analiziraju borbe koje tek predstoje i iznose planove za obezbeđivanje više oružja Ukrajini i proširenje obuke, ali takođe i oprezno iščekuju odgovor Rusije na iznenadne i kako oni kažu,zapanjujuće gubitke na bojnom polju

Tokom vikenda se proslavljao uspeh Ukrajine, ali američki zvaničnici znaju da ruski predsednik Vladimir Putin još uvek ima trupe i resurse koje treba iskoristiti, a njegove snage i dalje kontrolišu velike delove istoka i juga.

„Slažem se da ne bi trebalo slavlja jer Rusija još uvek ima karte na koje može da igra“, rekao je Filip Bridlav, penzionisani general američkog vazduhoplovstva koji je bio glavni komandant NATO-a od 2013. do 2016, i dodao:

„Ukrajina sada očigledno pravi trajne promene na istoku i severu i verujem da će, ako Zapad pravilno opremi Ukrajinu, moći da zadrže svoje dobitke", prenosi portal US News

Oni su posebno ukazali na precizno oružje i raketne sisteme koje su SAD i zapadne nacije pružile Ukrajini kao ključ za dramatičnu promenu zamaha, uključujući precizno navođeni visokomobilni raketni sistem visoke pokretljivosti, ili HIMARS, i brzu protiv-radicionu raketu, i HARM koja je dizajnirana da cilja i uništi radarske sisteme protivvazdušne odbrane.

„Oni su tamo, oni su na bojištu, i diktiraju“, kaže senator Kris Kuns, demokrata iz Delavera i član Senatskog odbora za spoljne poslove, koji dodaje:

"Ali u rukama visoko motivisanih ukrajinskih boraca koji na najbolji način koriste oružje u rasponu od dostupnih bespilotnih letelica i napuštenog ruskog oružja do naprednog oružja sa Zapada, HIMARS omogućava Ukrajincima da „dramatično preokrenu tok“, rekao je Kuns.

U međuvremenu, visoki zvaničnik odbrane rekao je da SAD razmatraju buduće potrebe Kijeva, uključujući razgovore o obezbeđivanju intenzivnije borbene obuke za veće jedinice u Ukrajini, što je promena u odnosu na trenutnu obuku fokusiranu na manje timove koji uče da rukuju specifičnim oružjem. Takođe se razmatra slanje dodatnih sistema protivvazdušne odbrane, kao i smrtonosnih udarnih dronova i više osmatračkih dronova. Zvaničnik je bio jedan od dvojice koji su u ponedeljak obavestili novinare pod uslovom da ostanu anonimni kako bi razgovarali o detaljima planiranja.

Ukrajinsko pokretanje dugo očekivane kontraofanzive poslednjih dana — u drugom delu zemlje od onog gde su ruske trupe koje su okupirale Ukrajinu imale ogromnu snagu da je dočekaju — donelo je najveće teritorijalne promene u mesecima u 200-dnevnom ratu.

Američki zvaničnici su priznali da su SAD pružile informacije kako bi pomogle ukrajinskoj kontraofanzivi, ali su odbili da kažu koliko su, ili da li su zapadni zvaničnici pomogli u strategiji ideje da se ruske snage iznenade nespremnim skretanjem pažnje na planove napada na jugu, dok su zapravo planirali još strašniju strategiju na istoku.

"SAD su izložile temu „o uslovima“ u zemlji", rekao je jedan od zvaničnika, ali „na kraju je sve bio ukrajinski izbor".

Ukrajinska vojska i ukrajinsko političko rukovodstvo doneli su odluke o tome kako da sprovedu ovu kontraofanzivu.

Ukrajinske snage su u ponedeljak tvrdile da su povratile široku teritoriju i više od 20 ukrajinskih naselja od Rusije, povlačeći se sve do severoistočne granice dve zemlje. Ruski vojnici su se predavli u tolikom broju da je Ukrajina imala poteškoća da napravi mesta za sve njih, rekli su ukrajinski vojni zvaničnici.

Ukrajinci su gađali ukupno 400 ciljeva HIMARS-om otkako su SAD počele da ih snabdevaju, koristeći one „sa razornim efektom“, rekao je novinarima general armije Mark Millei, predsednik Združenog načelnika štabova krajem prošle nedelje dok je ukrajinska kontraofanziva bila u toku .

Sistemi postavljeni na kamion, GPS-navođeni sistemi pucaju brže, dalje i preciznije od raketnih bacača sovjetskih dizajna koje inače koriste i Rusija i Ukrajina. Mogu da pogode ciljeve udaljene do 80 kilometara (50 milja). Ukrajinske snage su koristile 16 HIMARS-a i nekoliko sličnih sistema za napad na linije snabdevanja, skladišta municije i druge ključne ruske mete.

"Ukrajinci „veruju da se to dogodilo zbog nove tehnološke opreme i naoružanja koje smo im poslali. Oni žale što ih nismo poslali pre šest meseci", rekao je senator Dik Durbin, demokrata iz Ilinoisa.

"Nismo ih imali pre šest meseci, ali znate, morali smo da napravimo oružje i obučimo svoje ljude, za šta hje potrebno vreme...”

Ipak, ukrajinski lideri i dalje vrše pritisak, nastavljaju da traže oružje, uključujući borbene avione i raketni sistem većeg dometa, ili ATACMS, raketu koju su SAD do sada odbijale da pošalju.

Ključno pitanje u narednom periodu biće koliko su i dalje Kongres i američka javnost spremni da potroše na rat u Ukrajini?

Nejasno je da li će i kako će uspesi ukrajinskih boraca poslednjih dana uticati na tekuću debatu. Bela kuća je tražila od Kongresa da odobri dodatnih 11,7 milijardi dolara pomoći kao deo opšte mere vladinog finansiranja koju poslanici moraju da odobre pre kraja meseca.

„Do sada nisam primetio nedostatak motivacije za nastavak finansiranja Ukrajine", rekao je senator Roj Blant i dodao:

„Mislim da ježelja da prime pomoć koja im je pružena, a zatim da budu uspešni u nekim od svojih napora, ohrabrenje za Ukrajince koji sada žele da urade više od ovoga što su postigli u kontaofanzivi"...

Sjedinjene Američke Države — vodeći doprinosilac ukrajinskim ratnim naporima među članicama NATO-a — uložile su više od 15 milijardi dolara oružja i druge vojne podrške Ukrajini od januara.

Bajden je pohvalio napredovanje Ukrajine na bojnom polju tokom vikenda, ali je odbio da kaže više o snabdevanju novim raketnim sistemima.

„Neću sada da govorim o tome jer se stvari tek odvijaju“, rekao je novinarima.

Bridlav je primetio da, uprkos nedavnim gubicima u borbi, Putin još uvek ima „mnogo tenkova i dosta naoružanja, kao i mnogo ljudi koji još uvek mogu da reše problem na bojnom polju.

"Ovo jednostavno nisu njegovi najbolji tenkovi, njegovo najbolje oružje ili njegovi najbolji ljudi."

On je upozorio da zima može doneti zastrašujući izazov

Putinovi potez da zaustavi isporuku goriva Evropi, za koje se očekuje da će povećati cene, verovatno imaju za cilj da preokrenu javno mnjenje širom regiona.

„Iako je ruska vojska, navodno, izgubila na frontu, on igra na kartu koliko će se Evropa dobro držati tokom zime, koju će Putin učiniti teškom za ljude Evrope“, rekao je Bridlav i dodao:

„Mislim da gospodin Putin pokušava da izdrži do zime, jer je njegova velika nada sada da odvoji Evropljane od njihovog evropskog puta i političkog vođstva..."

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Zašto država ne radi ništa protiv domaćih izdajnika? Službe bezbednosti znaju sve o onima koji su plaćeni da blate svoju zemlju! (VIDEO)
Live TV

Zašto država ne radi ništa protiv domaćih izdajnika? Službe bezbednosti znaju sve o onima koji su plaćeni da blate svoju zemlju! (VIDEO)

Više od trideset zemalja u svetu je u ratu. Nikada nije bilo više licemerja i dvostrukih aršina. To smo mi već osetili od strane Zapada, ali u današnjem svetu, kada nemate nuklearne glave, ne možete da se postavljate kao oni koji ih imaju. Govorilo se da ćemo morati da uvedemo sankcije Rusiji i da ćemo brzo popustiti. Dve i po godine je prošlo, a mi i dalje možemo da balansiramo i nismo okrenuli leđa Rusima. Na ove, ali i sve druge važne teme, u emsiji "Otvoreni studio" govorili su politički analitičar Dragan Simić i Vladimir Prebiračević iz Rusko-srpskog centra Majak.

23.07.2024

19:05

Svet je uveliko u Trećem svetskom ratu! NATO je danas zapravo jači nego ikada! (VIDEO)
Live TV

Svet je uveliko u Trećem svetskom ratu! NATO je danas zapravo jači nego ikada! (VIDEO)

NATO je objavio da je trenutno više od pola miliona vojnika u povišenoj pripravnosti. Proslavili su 75 godina osnivanja i sve što su rekli u Vašingtonu palo je u senku jer je došlo do pokušaja atentata na Trampa. Rusija je ponovo u prvom planu targetirana kao najveći neprijatelj po više osnova. Na ovu temu u "Info danu" govorili stručnjak za bezbednost Ratomir Antonović i Mina Zirojević sa Instituta za uporedno pravo.

23.07.2024

16:29

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Kakvo je stanje na graničnim prelazima?
Srbija

Kakvo je stanje na graničnim prelazima?

Prema poslednjim informacijama Uprave granične policije zadržavanja za putnička vozila na graničnom prelazu Preševo, na izlazu su do 40 minuta, dok na ostalim prelazima nema zadržavanja, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

23.07.2024

19:14