• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.09.2022

12:02

LETI NA VISINI OD 10 KILOMETARA, ONDA PADA U MORE I PRETVARA SE U TORPEDO! Šuška se da Kinezi prave hipersoničnu raketa koja će uzdrmati Zapad - protiv nje leka nema!

Reauters/Facebook/Fotomontaža

Vesti

LETI NA VISINI OD 10 KILOMETARA, ONDA PADA U MORE I PRETVARA SE U TORPEDO! Šuška se da Kinezi prave hipersoničnu raketa koja će uzdrmati Zapad - protiv nje leka nema!

Podeli vest

Kineski naučnici razvijaju supersoničnu protivbrodsku raketu za koju tvrde da je brža od bilo kog drugog rivalskog torpeda, a ova najava dolazi u trenutku kada se zahuktava globalna trka u naoružanju, navodi britanski tabloid Miror

Kineska vojska navodno razvija supersoničnu protivbrodsku raketu koja je brža od bilo kog rivalskog torpeda i koja je sposobna da putuje kroz vazduh i more, prenosi britanski Miror

Naučnici kažu da pet metara dugačka raketa može da krstari 2,5 puta većom brzinom od zvuka, dok je na visini komercijalnih aviona, 10 kilometara, u stanju da izbegne svaki postojeći odbrambeni sistem.

Može da održi visinu od 10 kilometara tokom 200 kilometara, a zatim da putuje kroz more više od 20 kilometara. Raketa će moći da pređe u režim torpeda kada se približi na 10 kilometara od mete i da putuje pod vodom brzinom do 100 metara u sekundi.  Ova brzina se postiže formiranjem džinovskog vazdušnog mehura, nazvanog superkavitacija, koji smanjuje otpor.

Raketa će moći da menja i pravac i padne na 100 metara gde je potrebno bez gubitka postojeće brzine, a poseduje i moderan sistem koji joj omogućuje da "leti i plovi na slepo" i pogađa mete bez naprednog sistema navođenja.

Planovi za rakete dolaze sa globalnom trkom u naoružanju koja uključuje Kinu, SAD i Rusiju.

I dok su se tenzije između SAD i Rusije rasplamsale zbog rata u Ukrajini, odnosi između režima Džoa Bajdena i Kine su se nedavno pogoršali, posebno posle posete predsednice Predstavničkog doma kongresa SAD Nensi Pelosi Tajvanu. 

Kao odgovor na kineske vojne vežbe, SAD i Japan su objavile da će pojačati odbranu. SAD su povećale svoj budžet za hipersonično oružje na 4 milijarde funti, dok se Rusija koncentriše na razvoj projektila od kojih se neki koriste u Ukrajini, podseća britanski Miror.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rale

pre 1 godinu

Ovo zvuci kao americka protivpodmornicka raketa ASROC iz 60ih godina proslog veka, nije on isla 19km nego 6km i kad je padala u vodu pretvarala se u torpedo sa sonarom koje se navodilo na pidmornicu, obicno atomsku.... nekako princip je star, jedino sto je eto raketa hipersinicna, sve ostalo je isto

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija