• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/times of israel

14.09.2022

10:14

TAJMS OD IZRAEL: Odbrambena industija tajno isporučuje Ukrajini sisteme protiv dronova, ide se preko ove zemlje!

Reuters

Vesti

TAJMS OD IZRAEL: Odbrambena industija tajno isporučuje Ukrajini sisteme protiv dronova, ide se preko ove zemlje!

Podeli vest

Izraelska odbrambena industrija snabdeva Oružane snage Ukrajine sistemima protiv bespilotnih letelica, piše Tajms od Israel

Oprema se prodaje na način da se zaobiđe zvanični stav zemlje da ne snabdeva Kijev naprednim naoružanjem, navodi Tajms of Izrael.

U članku se navodi da je izraelski odbrambeni proizvođač saopštio ministarstvu odbrane da su sitemi prodavani Poljskoj i da nije znao da Varšava deluje kao posrednik u transferu oružja Ukrajini.

Izvori iz odbrambene industrije su pojasnili da su sistemi protiv bespilotnih letelica koji mogu da presretnu i onesposobe bespilotne letelice klasifikovani kao „napredna odbrambena tehnologija“ i zato nisu odobreni za prodaju u Ukrajini. Međutim, izraelska vlada, kako je dodao list, verovatno "nije zainteresovana da poremeti dogovor".

Tajms of Izrael piše da se izraelsko ministarstvo odbrane protivi prodaji i ofanzivnih i naprednih odbrambenih sistema Ukrajini, jer će to štetiti "delikatnim odnosima" Jerusalima i Moskve. Izrael je pokušao da održi veze sa Moskvom, posebno zbog ruskog vojnog prisustva u susednoj Siriji, iako su odnosi nedavno zahladnili pošto je Jerusalim postao otvoreniji po pitanju Ukrajine.

Izrael se smatra svetskim liderom u razvoju tehnologije protiv bespilotnih letelica, u kojoj učestvuje nekoliko izraelskih kompanija Israel Aerospace Industries, Elbit, MCTECH, Spear i Avnon Group.

Podsetimo, u julu su američke obavještajne službe javno upozorile da Iran planira da proda stotine dronova koji nose bombe Rusiji za ratu protiv Ukrajine. Iran je u početku negirao optužbe, ali se šef ubrzo posle toga šef iranske Revolucionarne garde hvalio naoružavanjem najvećih svetskih sila.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ratko

pre 1 godinu

eto jevrejcine sta rade nije ni cudo sto ih je hitler istrebljivao sad su oni postali nacisti

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17