• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/www.reuters.com

14.09.2022

18:11

OVAKO TO RADI EVROPA! UDARILI NA ORBANA ZBOG RUSIJE?! Mađarskoj ukidaju novčana sredstva iz EU fondova, sve to pravdaju KORUPCIJOM?!

Vesti

OVAKO TO RADI EVROPA! UDARILI NA ORBANA ZBOG RUSIJE?! Mađarskoj ukidaju novčana sredstva iz EU fondova, sve to pravdaju KORUPCIJOM?!

Podeli vest

Evropska unija ukida novčana sredstva za Mađarsku, navodno zbog problema sa korupcijom. Međutim, imajući u vidu stav mađarskog premijera prema Rusiji ovakva odluka liči na očekivanu osvetu EU

Izvršna vlast Evropske unije preporučiće suspendovanje milijardi evra namenjenih Mađarskoj zbog problema sa korupcijom, rekla su dva zvaničnika Rojtersu u sredu, što bi bio prvi takav potez protiv premijera Viktora Orbana. Šefica izvršne vlasti, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je u svom godišnjem govoru o politici u Evropskom parlamentu u sredu da će zamrznuti finansiranje za članove koji štete demokratiji, i istakla korupciju kao glavni razlog.

- Moramo se boriti za našu demokratiju... Želela bih da se fokusiram na korupciju - rekla je ona, ne navodeći konkretno Mađarsku. Međutim, očekuje se da će njen izvršni direktor u nedelju preporučiti suspenziju do 70 odsto od 22,5 milijardi evra (22,44 milijarde dolara) vrednih kohezionih fondova namenjenih Mađarskoj iz budžeta EU za 2021-27, prema zvaničnicima EU. Ni jedan ni drugi nisu naveli tačnu sumu u pitanju. Mađarska forinta i obveznice oslabile su na berzama u sredu pošto su evropski poslanici osudili Orbana zbog ukidanja prava migrantima tokom godina, zbog odnosa države prema homoseksualcima i ženama, kao i slobode medija, odnosa prema akademicima i sudovima.

- U Mađarskoj ne postoji demokratija uopšte - rekla je Gvendolin Delbos-Korfild, poslanica Zelene partije Francuske. Mađarski premijer Orban negira takve kritike, ali je pod velikim pritiskom imajući u vidu da u trenutku krize treba da obezbedi sredstva za državu. Budimpešta je obećala da će osnovati agenciju za borbu protiv korupcije i više puta je ponavljala da se nada dogovoru sa Briselom.

Foto: AP/Tanjug

Ursula fon der Lajen

KORUPCIJA

 

Komisija je bila oprezna, a nepoverenje je poraslo tokom žestokih svađa sa Orbanom koje su trajale godinama.

Bilo kakvo smanjenje bi se sabralo sa još šest milijardi evra iz odvojenog ekonomskog podsticaja bloka protiv COVID-19 koji je namenjen Mađarskoj, ali ga je Komisija blokirala takođe zbog korupcije. Zemlje EU imaju do tri meseca da donesu odluku o preporuci Komisije većinom glasova.

Jedan od zvaničnika je rekao da bi bilo kakva konačna odluka ipak mogla da se promeni ako Mađarska nastavi sa "detaljnijom implementacijom" mera protiv korupcije koje je predložila tokom vremena.

Mađarska je imala daleko najveći udeo nepravilnosti u celom bloku u trošenju fondova EU u 2015-19, prema agenciji EU za borbu protiv prevara. Brisel već dugo poziva na transparentnost, konkurenciju i odgovornost u mađarskim javnim nabavkama.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
penzionerka

pre 1 godinu

EU je licemerna u tolikoj meri da to cak i ne skriva! Svaka cast Viktoru Orbanu, bori se dostojanstveno kao lav stiteci interese s vojih gradjana i drzave. Ovo je pravi drzavnik! Cast mi je sta nam je prijatelj!

Ero

pre 1 godinu

Ova je totalno ne obaveštena,ona vodi EU i misli da zna šta se dešava u Rusiji,Mađarskoj a šta će bit sa EU i šta je već bilo ona nezna.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija