• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.09.2022

07:00

EVROPA ĆE POBEDITI PUTINA! ILI SE FON DER LAJENOVA SAMO TEŠI?! Zvaničnici EU žive u paralelnoj realnosti

AP/Tanjug

Vesti

EVROPA ĆE POBEDITI PUTINA! ILI SE FON DER LAJENOVA SAMO TEŠI?! Zvaničnici EU žive u paralelnoj realnosti

Podeli vest

Ako postoji potrebna solidarnost, ruski predsednik će pasti, a Evropa će odneti pobedu. Sankcije ostaju na snazi jer funkcionišu, zbog njih Rusi skidaju čipove sa frižidera da bi popravili naoružanje, kazala je šefica Evropske komisije

Evropa će pobediti ruskog predsednika Vladimira Putina, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen juče u govoru pred Evropskim parlamentom u Strazburu. Ona je najavila povećanje poreza za energetske kompanije, od čega će biti finansirani oni koji ne mogu da plate struju i grejanje, te je zaključila da sankcije Moskvi funkcionišu jer "Rusi skidaju čipove sa frižidera da bi popravili svoje naoružanje"?!

Eh, te vrednosti

Ne radi se samo o ratu protiv Ukrajine, već o ekonomskom ratu, borbi za vrednosti i budućnost, autokratiji protiv demokratije
Ursula fon der Lajen


Neće ograničiti cene gasa

Fon der Lajenova, obučena u plavo-žutu kombinaciju, što su boje ukrajinske zastave, u takozvanom govoru o stanju EU pokušala je da pošalje poruku kojom bi ujedinila članice Unije, teško pogođene energetskom krizom i inflacijom. Na sednici kojoj je prisustvovala i Olena Zelenski, supruga ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, šefica EK je poručila da Evropa, uprkos svemu, ostaje solidarna sa Ukrajinom.

- Ne radi se samo o ratu protiv Ukrajine, već o ekonomskom ratu, borbi za vrednosti i budućnost, autokratiji protiv demokratije. Uverena sam da će, ako postoji potrebna solidarnost, ruski predsednik Vladimir Putin pasti, a da će Evropa pobediti. Evropska solidarnost sa Ukrajinom ostaje neoboriva. Sankcije protiv Rusije će ostati na snazi, sada je vreme za odlučnost - istakla je Fon der Lajenova, dodajući da EU stoji uz Ukrajinu i u finansijskom smislu, budući da će obnova zemlje mnogo koštati.

Ona je najavila da želi da Ukrajinu uključi u zajedničko tržište EU, kao i slobodnu roming zonu.

- Pouka ovog rata je da moramo slušati one koji poznaju Putina, a koji su ukazivali na njegove zločine i platili visoku cenu. Gruzija i Moldavija, opozicija u Belorusiji, njih treba poslušati. Sve te glasove koji su godinama upozoravali da Putin neće prestati. Prijatelji u baltičkim državama radili su na energetskoj nezavisnosti od Rusije, koštalo ih je mnogo, ali skuplja je zavisnost - kazala je Fon der Lajenova, pokušavajući da opravda visoke cene energenata, koje su zapravo posledica zapadnih sankcija.

Šefica EK je, takođe, pokušala da opravda nestašicu gasa u Evropi, nazivajući to "smanjenjem zavisnosti od ruskog gasa".

- Mora se raditi na diverzifikaciji. Prošle godine smo od ukupnih količina gasa 40 odsto uvozili iz Rusije, a sada uvozimo svega devet odsto - rekla je Fon der Lajenova, izostavivši da kaže da EU sada gas na drugim mestima plaća mnogo skuplje nego ruski, te da zbog toga stanovnici Evrope ove zime neće moći da plate račune za grejanje i struju.

Budući da članice EU nisu mogle da se dogovore o uvođenju ograničenja cene ruskog gasa, Fon der Lajenova je najavila da će najverovatnije biti povećan porez na dobit energetskim kompanijama. Evropski zvaničnici se nadaju da će tako moći da prikupe 140 milijardi evra, koje bi bile preusmerene ugroženima da plate račune za struju i grejanje.

- Velike naftne i gasne kompanije, kao i one za preradu uglja imaju ogromne profite. Zato će morati da plate svoj deo, moraće da daju doprinos u vreme krize - kazala je predsednica EK.

Sankcije rade, al' zamalo

Iako je sada već svima jasno da zapadne sankcije nisu uspele i da Rusija ne trpi skoro nikakve posledice, Fon der Lajenova je pokušala da ubedi prisutne u suprotno.

- Sankcije rade svoj posao. Ruska vojska uzima čipove iz mašina za veš i frižidera kako bi popravila svoje naoružanje jer je ostala bez poluprovodnika - kazala je Ursula fon der Lajen.

broj

140 milijardi evra biće prikupljeno povećanjem poreza na dobit energentskim kompanijama

Borelj: Sankcije su kao dijeta

Šef diplomatije EU Žozep Borelj uporedio je antiruske sankcije sa dijetom, odgovarajući na pozive nekih zemalja da one budu ukinute.

- Ne možemo ukinuti sankcije dok one ne pokažu svoj efekat. Sankcije možda sada nemaju neki efekat, ali na to treba gledati kao na dijetu. Krenete s dijetom da biste izgubili kilograme, a onda se nervirate što niste skinuli sav višak posle samo par nedelja. Dijeta-sankcije moraju i dalje biti na snazi, jer će se u suprotnom kilogrami koje ste već izgubili brzo vratiti - kazao je Borelj.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 1 godinu

Pa mozda i hoce, ukapljeni plin pristize iz alzira, katara i kanade, skladista u nemacjoj i ostslom delu evrope su puna 80% a do kraja novembra mozda i 90%, uprkos kuknjavi evropskih liidera, jedino Orban i bugari zbog svog igranja tamo-vamo su u zaostatku....evropa je nasla nive dobavljace plina tako da ovo zatvaranje severnog toka 1 ustvari steti rusiji, nikakve pare ne pristizu a rat kosta, rusi su zaradili fo sada prodajom endrgensta 165 milijardi a rat ih je kostao do sada 120 milijardi, jos u u plusu ali razlika ce se istopiti sko nastave sa ratom negde u decembru i id tada su u gubitku

Svetozar

pre 1 godinu

Na kojim drogama je ova baba? Najgori ministar u istoriji bundesvera (namerno malim slovom), žena koja nije prošla izbor za predsednika Evropske komsije 4. rajha, već je frau Merkel intervenisala i gotovo na silu ugurala dotičnu, sa sumnjivom diplomom i porodičnim pedigreom (nacizam+robovlasništvo) itd. Evropska unija broji svoje poslednje dane. A sa ovakvim rukovodstvom to, na sreću, ide još brže.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija