• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mondo

14.09.2022

22:45

BRUKA, KRALJ ČARLS NEĆE DOZVOLITI MEGANINOJ DECI DA DOBIJU TITULE?! Princ Arči i princeza Lilibet ostvaruju pravo, ali...

Vesti

BRUKA, KRALJ ČARLS NEĆE DOZVOLITI MEGANINOJ DECI DA DOBIJU TITULE?! Princ Arči i princeza Lilibet ostvaruju pravo, ali...

Podeli vest

Politička urednica Samanta Mejden je podelila svoje stavove o titulama dece princa Harija i Megan - ona ​​veruje da oni "neće dobiti" titule nakon kraljičine smrti

Arči i Lilibet neće dobiti priliku da preuzmu titule princa i princeze, tvrdi se. Politička urednica Samanta Mejden kaže da kralj Čarls tek treba da se obrati Harijevoj i Meganinoj deci zvaničnim imenima, što sugeriše da će stvari ostati iste. Kraljica je preminula u 96. godini u svojoj letnjoj kući u Balmoralu u Škotskoj prošle nedelje. Nakon njene smrti, Arči je sada tehnički princ, dok Lilibet takođe ima pravo da bude proglašena princezom.

Govoreći za australijsku jutarnju emisiju Sunrise, Mejden je rekla:

"Razumem da oni to automatski dobijaju kada su unuci monarha, što očigledno i jesu, ali sasvim jasno, kralj Čarls to nije pomenuo u svojim javnim izjavama. To je samo još jedna stvar u kojoj možete nekako razumeti zašto su ove porodice otuđene." 

Pravila koja je postavio kralj Džordž V 1917. znače da Arči i Lili - kao deca sina suverena - takođe sada imaju pravo na Njeno ili Njegovo Kraljevsko Visočanstvo ako odluče da ga koriste, prenosi Ekpress.

Godine 2021. predloženo je da Čarls - u pokušaju da ograniči broj ključnih članova kraljevske porodice - namerava da spreči Arčija da postane princ, kada postane monarh. Da bi to uradio, moraće da izda patent za pisma kojim se menja Arčijevo pravo da bude princ i Lilino pravo da bude princeza. Dok se to potencijalno ne dogodi ili ako se ne dogodi, Arči i Lili ostaju princ i princeza, bez obzira da li njihovi roditelji odluče da koriste titule ili ne.

Megan je intervjuu sa američkom voditeljkom tok šoua Oprom Vinfri tvrdila da Arči nije dobio titulu princa zbog svoje boje kože. Međutim, kada je Arči rođen kao sedmi u redu za tron u maju 2019. godine, bio je predaleko na liniji nasledstva. Iako je bio praunuk monarha, on nije bio prvorođeni sin budućeg kralja, pa nije automatski bio ni princ.

Prethodno je mogao da koristi titulu grofa od Dambartona ili da bude lord Arči Mauntbaten-Vindzor. Ali Bakingemska palata je saopštila da su vojvoda i vojvotkinja doneli ličnu odluku da umesto njega bude Arči Mauntbaten-Vindzor.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija