• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.09.2022

22:23 >> 19:50

RAT U UKRAJINI! "HIMARSOM" NAPADNUTA NOVA KAHOVKA, TAMO JE SADA NAJGORE! Fon der Lajen se ponovo meša u rat, STROGA KAZNA KADIROVU OD SAD

Reuters

Vesti

RAT U UKRAJINI! "HIMARSOM" NAPADNUTA NOVA KAHOVKA, TAMO JE SADA NAJGORE! Fon der Lajen se ponovo meša u rat, STROGA KAZNA KADIROVU OD SAD

Podeli vest

Specijalna vojna operacija Ruske Federacije u Ukrajini, 203. dan

22.22 - Ukrajinske trupe su izvele napad višecevnim sistemima "Himars" na Novu Kahovku

 Tom prilikom oštetivši su škola, stadion i park, rekao je predstavnik administracije grada Ruslan Agajev.

20.00 - Fon der Lajen: Podrška UKR je skupa, ali sloboda nema cenu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da podrška Ukrajini skupo košta, ali da je sloboda "neprocenjiva", komentarišući velike cene energenata i inflaciju u Evropi.

Ona je dodala za Rojters da "sankcije EU Rusiji imaju veliki i vidljiv uticaj".

Fon der Lajen je treći put od početka rata boravila u Kijevu, a danas se susrela sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Ona je istakla da "sloboda, međunarodni mir, demokratija" nemaju cenu.

20.00

 

 

19.48 - Uvedene sankcije Kadirovu!

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije lideru Čečenije Ramzanu Kadirovu i članovima njegove porodice, saopšteno je na sajtu Ministarstva finansija SAD

19.27 - IAEA ima zahtev za Ruse

Upravni odbor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) na zatvorenoj sednici je sa 26 glasova usvojio rezoluciju u kojoj se Rusija poziva da povuče svoju vojsku sa teritorije Zaporoške nuklearke, saopštila je agencija „Rojters“, pozivajući se na diplomatske izvore

19.05 - Vlasti Hersonske oblasti pojačaće patroliranje ulicama gradova, uključujući i tokom policijskog časa

Ovo je saopštio vršilac dužnosti šefa administracije regiona Sergej Jelisejev:

„Odlučili smo da pojačamo aktivnosti policije u regionu. Pojačaćemo patrole na ulicama, uključujući i za vreme policijskog časa. Imamo dovoljno snaga i sredstava za to“, rekao je Jelisejev.

19.00 - Granatirano rusko selo

 

 

18.30 - Prijavljene su eksplozije u Hersonu, prenose ukrajinski mediji.

17.50 - Zelenski: Protivvazdušna odbrana prioritet za Ukrajinu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da su sistemi za protivazdušnu odbranu prioritet za njegovu zemlju dok pokušava da se zaštiti od ruskih napada. Zelenski je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Kijevu, istakao da Ukrajina još nije dobila pozitivan odgovor Izraela o mogućoj nabavci protivvazdušnih sistema, prenosi Rojters. On je naveo da sistemi za protivvazdušnu odbranu, koje su obećali Nemačka i SAD, još nisu stigli u Ukrajinu.

Fon der Lajen je rekla da EU treba da učini što je više moguće da osigura Ukrajini "više posla i više prihoda".

Ona je istakla da je impresionirana brzinom kojom Ukrajina napreduje u nastojanju da postane članica Evropske unije.

17.45 - Nemačka šalje višecevne raketne bacače u Ukrajinu

Nemačka je obećala da će poslati dva višecevna raketna bacača (MLRS) u Ukrajinu, potvrdila je ministarka odbrane Kristin Lambreht.

"Odlučili smo da u Ukrajinu pošaljemo još dva višecevna raketna bacača MARS II i 200 raketa“, rekao je ministar na konferenciji Bundesvera i dodao da će ovog meseca početi obuka ukrajinskih vojnika za upotrebu MLRS.

17.40 - Ukrajinci granatirali DNR

U protekla 24 časa ukrajinske snage ispalile su 246 granata iz tenkova, cevne artiljerije kalibra 155, 152 i 122mm, kao i iz minobacača kalibra 120mm, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

16.19 - Ukrajinska vojska koncentriše snage kod Zaporoške oblasti

Ukrajinska vojska koncentriše snage kod Zaporoške oblasti, savezničke snage jačaju liniju odbrane
Ukrajinska vojska nastavlja da koncentriše snage na liniji fronta u Zaporoškoj oblasti, situacija je i dalje napeta, saopštio je predstavnik lokalne administracije Vladimir Rogov.


Prema njegovim rečima, cilj ukrajinske vojske je da brojno nadjača savezničke snage.
Rogov je dodao da bi ukrajinske snage mogle da pokušaju da krenu u ofanzivu u svakom trenutku.

„Od režima Zelenskog može se očekivati svašta. Mi pojačavamo liniju odbrane i rezerve“, rekao je Rogov.


Ranije je saopšteno da ukrajinska vojska okuplja velike snage u blizini kontakt linije u tom regionu, uključujući i prebacivanje velike količine raketnog naoružanja HIMARS i artiljerije M 777.

 

15.03 - Zaharova upozorila je Ameriku - Moskva će biti prinuđena da reaguje!

14.54 - Delovi projektila koji podsećaju na delove rakete Točka-U pronađeni su na obali u Berdjansku u Zaporoškoj oblasti

 

 

 

14.10 - Više od 5 snažnih eksplozija u Hersonu, pretpostavlja se da je aktiviran PVO

13.54 - SAD će poslati napredne raketne sisteme

Sjedinjene Američke Države nameravaju da uskoro dostave Kijevu naoružanje neophodno za borbe na jugu i istoku Ukrajine, uključujući napredne raketne sisteme, izjavio je koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi u intervjuu televizijskom kanalu MSNBC.

12.24 - Zaharova: Tražimo da se zaustavi ubijanje civila u Ukrajini

 Rusija poziva međunarodne organizacije da smesta narede Ukrajini da zaustavi ubijanje civila koje Kijev optužuje za saradnju sa Moskvom, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

"Zahtevamo od međunarodnih organizacije da iskoriste svoj uticaj nad Kijevom i da zaustave masakriranje civila. Ovo mora smesta da se zaustavi," izjavila je Zaharova na konferenciji za novinare, a prenosi TAS S.

Ona poziva zemlje članice Ujedinjenih nacija, Međunarodni komitet Crvenog krsta i druge važne organizacije da izvrše pritisak na Vladu Kijeva u cilju preduzimanja efikasnih mera kako bi se sprečile humanitarne posledice po civilno stanovništvo.

12.47 - Brifing Ministarstva odbrane Ruske Federacije:

- U udaru na položaje 116. brigade Teritorijalne odbrane i Odreda specijalnih snaga Omega uništeno je do 30 nacionalista i 10 jedinica vojne tehnike

- Gubici Oružanih snaga Ukrajine u Nikolajevskoj oblasti iznosili su 500 vojnika, uništeno je više od 40 jedinica vojne tehnike;

- U Harkovskoj oblasti i DNR uništeno je pet skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja i municije Oružanih snaga Ukrajine;

- Više od 80 ukrajinskih vojnih i 8 oklopnih vozila 10. brdske jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine eliminisano je na području grada Sporne Donjecke Narodne Republike;

- Oboreno je 12 ukrajinskih dronova, 2 rakete Točka-U i presretnuto 30 granata Alder i HIMARS MLRS.

 

Ministarstva odbrane Ruske Federacije:

 

11.13 - Stremousov: Ukrajina nije uspela da prodre u Hersonsku oblast

Ukrajinske oružane snage pojačavaju svoje prisustvo duž linija fronta, ali još nisu uspele da uđu u Hersonsku oblast, saopštio je danas za televizijski kanal "Solovjev lajv" Kiril Stremousov, zamenik načelnika lokalne proruske vojno-civilne administracije.

- Stalno jačaju snage, ali voleo bih da ponovo naglasim da svaki put kada putujem u Kiseljivku, to se objavi na internetu. Hersonska oblast je ostala u svojim granicama. Niko nije prodro u Suhoj stavok, ili u Davidov Brod, ili u Kiseljivku, kako su pisali, to je jednostavno suprotno činjenicama - tvrdi Stremousov, prenosi TAS S.

Sredinom marta, rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je Hersonska oblast u potpunosti pod kontrolom ruskih trupa, a da je krajem aprila formirana vojno-civilna administracija koja će upravljati regionom.

Ukrajina poslednjih dana tvrdi da postiže uspehe u kontraofanzivi u toj oblasti.

10.01 - Predsednica EK Ursula fon der Lajen doputovala u Kijev
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen stigla je danas u Kijev.

Ona je najavila da će razgovarati sa predsednikom Volodimirom Zelenskim i premijerom Denisom Šmihalom i o evropskim integracijama Ukrajine.

"U Kijevu treći put. Toliko toga se promenilo. Ukrajina je sada kandidat za članstvo u EU", navela je ona na Tviteru po dolasku u Kijev.10.00 - Peskov: Garancije Ukrajini može dati samo Kijev

Garancije bezbednosti Ukrajini može dati samo rukovodstvo te zemlje, kada shvati bezizlaznost situacije, smatra portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima u Samarkandu, u kojem se održava dvodnevni samit Šangajske organizacije za saradnju. Peskov je, takođe, rekao da pokušaji Sjedinjenih Američkih Država, koje nastoje da nadigraju Rusiju, imaju stalni karakter.

 

 

9.40 - Marija Zaharova dobila američku vizu

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je dobila američku vizu radi učešća u radu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ali da niz drugih članova ruske delegacije još nije dobio vize.

- Što se tiče viza, neki članovi delegacije su ih dobili – Sergej Viktorovič Lavrov i još nekoliko ljudi iz pratećeg osoblja. Ostalo još nije rešeno. Meni su vizu dali - rekla je Zaharova.

9.15 - Vagnerovci likvidirali diverzante

Pripadnici oružanih snaga „Vagner“ iz grupe „Bahmut“ likvidirali su oko deset ukrajinskih diverzanata između naselja Pokrovsko i Klinovo.

Diverzanti su planirali da naprave zasedu jedinicama savezničkih snaga.

 

 

08.23 - Odbijen napad ukrajinskih snaga sa Crnog mora na Herson

Napad ukrajinskih padobranaca preko teritorije Kinburnskog rta sa Crnog mora na Herson i oblast je odbijen, saopštio je zamenik šefa regionalne administracije Kiril Stremousov.

„Bukvalno rano ujutru, neki padobranci, oni sebe nazivaju marinci... pokušali su da prodru na teritoriju Kinburnskog rta, to je sa strane Crnog mora i prođu (u Hersonsku oblast), ali je napad zaustavljen, nacisti su uništeni“, rekao je Stremusov.

07.40 - Ukrajinski grad se bori da spreči poplavu nakon granatiranja

Grad Krivi Rog bori se da spreči ogromnu poplavu nakon ruskih raketnih napada. Najveći grad u središnjoj Ukrajini i 8. na teritoriji cele Ukrajine, sa stanovništvom od 650.000, bio je na meti osam krstarećih projektila, rekli su ukrajinski zvaničnici.

U izveštaju Instituta za proučavanje rata (ISW) navodi se da su snimke snimci nakon napada pokazali porast nivoa reke za 2.5 metra.

- Vodosnabdevanje je uništeno. Reka je probila branu i izlila se iz korita. Stambene zgrade su samo nekoliko metara udaljene od reke - objavila je ukrajinska narodna poslanica Ina Sovsun na "Tviteru".

07.25 - Zelenski imao saobraćajnu nesreću u Kijevu

 

 

07.10 - Zelenski najavio posetu Ursule fon der Lajen

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio je da će predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas posetiti Kijev.

On je u svom noćnom obraćanju rekao da će predsednica EK doći u Ukrajinu koja nastoji da postane članica EU, prenosi Gardijan.

Planove za posetu Kijevu najavila je juče i Fon der Lajen tokom govoru o stanju EU u Strazburu kada je obećala da će EU nastaviti da pruža podršku Ukrajini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Samosvesna građanka

pre 1 godinu

Zelenski će dočekati Fon Lerlajnerovu, a u Krivom Rogu - njegovom rodnom gradu - poplave.

Kosta

pre 1 godinu

Oborena 3 ruska su25 i 1 su24m iznad novooslobidjene teritorije kid harkova Unistena 4 t72m tenka ukrajinskih snaga od strane ruskih su25 pred da budu oboreni, piloti su iskocili i zarobljeni su Uspostavkjena pruga na oslobodjenom teritoriju unistena za vreme birbi sve do kupjanska Ukrajinske snage su presle rwku i napreduju prema Luhansku, ako uspeju da ga zauzmu, ruske trupe i lnr u rejonu severodonjecka i lisicabska naci se u obrucu Neostecena 34 tenka, 71 oklopno vozilo i okolo 100 art orudja vecih od 100mm 2 pvo sistema i 3500 vojnika i oficira ruske vojske, zarobljeni su u kupjans-izjumskoj operaciji od strane ukrajinske vojske

Pera

pre 1 godinu

Pa neka su ih odbili i nije sa crnog mora nego duz crnomorske obale, neko bas bi trebao u skolu da ponovi.....inace dok su rusi zabavljeni oko hersona ne mogu da prebace trupe prema luhansku prema kome ukrajinci nadiru, i ista situscija kao i za kupjansk i izjum, izgleda opet ce da bude" odbili smo napade i unistili ukrajinske jedinuce" a oni ce da se slikaju u centru luhanska.....tako je bilo i sa izjumom...neko izgleda ne moze da naci oa to ti je

Dragi

pre 1 godinu

Gospođo Zaharova, imate nuklearno oružje...ili ga upotrebite protiv onih kojima se ljubazno obraćate i molite da urazume naciste ili umuknite (čitaj: predajte se) za sva vremena. Pa zaboga, niste za govornicom UN-a, već treba da reagujete na bojnom polju u ovom presudnom trenutku za goli opstanak Rusije. A vi se igrate nekih saopštenja...lutaš bebo, lutaš...

Janko

pre 1 godinu

Alo bre pa poleću i sleću avioni puni kao šibica nauružanjem..nema ni Rusa ni nerusa..nigde Šojguja ni ruskih generala... Ovo kad čitam kao bajka ja vrabce..

Mito

pre 1 godinu

Rusi dozovite se pameti. Ponašate se kao JNA 91-ve. Država i vojnici su verovali da je to sve jedan narod jer se na tome radilo od 45-te, zanemarivali su se zločini ogromnih razmera radi bratstva i jedinstva. U taj sukob se ušlo sa kreni stani da ne ginu civili, ali su zato ginuli vojnici i naši civili za koje niko nije imao milosti. Gospodine predsedničke Putine, nad vašim vojnicima se iživljavaju, a vi lečite Ukrajince. Pošto su Ukrajnici, tačnije Zelenski, koji na pogibiji svog naroda privatno zarađuje milione evra, a što Ameri podržavaju jer to su mala financiska sredstva. Lepo mu dajte rok od 10 dana, a onda nema više operacija za zaštitu stanovništva u Lugansku i Donjecku, već borba va bank, otvorenih rukavica i sva su oružana sredstva dozvoljena. Istovremeno poručite i Amerima, Britancima i EU, da posle ovoga nema mešanja jer leti sve u vazduh, pa da vidimo da li će ta bogata gospoda zapada koja se bogate imati j..a da reskiraju. Pozovite i Kineze da se prikljuće, jer ove barabe ako vas poraze, poraziće i Kinu. Zato ovo je borba za Rusiju i svet. Moje poštovanje.

Teodisije

pre 1 godinu

Kako je od zvanicbog izvestaja generslstaba ruske vojske o unistenju 120 ukrajinskih vojnika Konasenkov dobio nekom cudnom matematikom 500, e to samo on zna.....

Kosta

pre 1 godinu

Ma MARS2 nije nesto novo i bitno, to je m270 mlrs samo nemci ga zovu mars2, ukrajina vec poseduje takve lansere....

Teodisije

pre 1 godinu

E bravo, od "velikog uspeha i unistenja ukrajinskih specijalaca" helikopterima Ka-52 danas ispalo je velika smejurija, na snimcima se jasno vidi kako helikopteri gadju betonski pilon na sred reke kioi je tu jos od 2 sv.rata i bio je deo nemackog mosta u to vreme i nalazi se malo nize od elektrane Zaporozje. Nikakav brod sa ukrajinskim specijalcima nije bio na reci, samo su isplasuli galebove. Eto kako rusi zabavljaju svet.

ISTINA

pre 1 godinu

Da gospođo Lajavice sloboda, nezavisnost suverenost i teritorijalni integritet su osnovna pravila i prava po povelji UN i EU za sve zemlje članice UNa.Gde se to izgubi kada je u pitanju Srbija,jer to izgleda za nas ne vredi jer ste tu zemlju bombardovali i okupirali joj deo teritorije.Izgubili ste potpuno poverenje ovog naroda u takav sistem vrednosti,vi ste licemerni,nedosledni i nepravični.Vaš svet je osuđen na propast.Živi bili pa videli!!!!

Bruno

pre 1 godinu

I tako napad "cuvenih" Ka-52 Aligator na "ukrajinske specijalce koji su pokusali da napadnu elektranu" pokazo se jedna obicna smejurija, cel napad je zabelezen sa dtuge strane reke i cel sbet se smeje nesposobnosti ruskih pilota koji su gadjali ostatak mosta iz drugog svetskog rata koji stoji na sredini reke, nikakav camac sa ukrajinskim specijalcima nije postojao, klip je postao viralan, nazalost kod nas portali to ne objavljuju, pa ce mo se posle cuditi kako "nesposbni, neobuceni i glupi'" ukrajinci uspevaju da zauzmu tuoliku teritoriju i poraze 'nepobedive" ruske trupe, kao sada kod izjuma, i to cemo "pravdati" nekim fantasticnim izjavama u koje ne veruje ni malo dote

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija