• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.09.2022

13:05

NATO NIJE NI IZBLIZA SPREMAN ZA SUKOB SA RUSIJOM! Bivši general alijanse tvrdi da ni u slučaju "NAJGOREG SCENARIJA" neće moći da pomognu Ukrajini!

Informer/Fotomontaža

Vesti

NATO NIJE NI IZBLIZA SPREMAN ZA SUKOB SA RUSIJOM! Bivši general alijanse tvrdi da ni u slučaju "NAJGOREG SCENARIJA" neće moći da pomognu Ukrajini!

Podeli vest

Bivši general NATO-a Ričard Širef, upozorio je da alijansa nije spremna da se upusti u rat sa Rusijom ukoliko se rat u Ukrajinu pretvori u "najgori scenario"

General Ričard Širef, koji je bio zamenik vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu između 2011. i 2014. godine, rekao je za Njuzvik da je uspeh ukrajinske kontraofanzive "opravdanje" vojne podrške Kijevu, posebno SAD i Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanski general je rekao da bi to moglo "poslati snažnu poruku klimavim nacijama" u alijansi o podršci Kijevu, "posebno Nemcima koji su bili krajnje patetični".

Šeiref se, međutim, u svom pozivu članicama NATO-a da "skinu rukavice" i "povećaju" snabdevanje Kijeva oružjem, boji da alijansa nije u poziciji da reaguje ako se rat izlije van granica Ukrajine.

- Način upravljanja rizikom od eskalacije je da NATO bude spreman za najgori slučaj, a to se još uvek ne dešavarekao je on za Njuzvik.

- Kada mislim na najgori slučaj, najgori slučaj je NATO u ratu sa Rusijom - kaže Širef.

Foto: AP/Photo

Od početka ruske Specijalne operacije u punom obimu 24. februara, SAD i njeni saveznici u NATO-u pokušavaju da gaze tanku liniju između pružanja vojne pomoći Kijevu bez eskalacije sukoba. Ruski državni mediji i neki političari u Moskvi već su konflikt okarakterisali kao sukob u kojem se Rusija bori protiv NATO, a ne Ukrajine.

Direktno učešće NATO-a bi se dogodilo samo ako bi se jedna od njenih država članica suočila sa napadom, što bi pokrenulo njen princip kolektivne odbrane iz člana 5, a Širef tvrdi da alijansa nije spremna za to.

- Biti spreman za najgori slučaj znači mobilisati rezerve. To znači obnoviti izgubljene sposobnosti koje su nestale usled malog ulaganja u odbrani godinama unazad.  To znači da se industrija osposobi za proizvodnju artiljerijskih granata, protivtenkovskih sistema, protivvazdušnih projektila. Ne samo da zamenimo zalihe predate Ukrajincima, već i da počnemo da gradimo sopstvene zalihe jer već imamo praznine - rekao je on govoreći o pomoći koja je data Kijevu.

Foto: Reuters

Jens Stoltenberg

Štiklirajte izjavu šefa NATO Jensa Stoltenberga nakon samita alijanse o posvećenosti Ukrajini i porazu Rusije. Istinski rezultat svega je apsolutna nespremnost alijanse da se pripremi za rat - tvrdi Širif koji sada radi u agenciji "Sigma7" koja se bavi procenom rezultata globalnih rizika. 

Stoltenberg je u julu rekao da će biti sedmostruko veći broj trupa alijanse biti u visokoj pripravnosti kao deo snaga za reagovanje NATO-a (NRF). Međutim, u avgustu je pozvao zapadne zemlje da brže obezbede više oružja kako bi pomogli Ukrajini, posebno sada kada dolazi zima.

U martu je u godišnjem izveštaju alijanse navedeno da je samo osam od njenih 30 članica ispunilo njene smernice da se najmanje dva procenta bruto domaćeg proizvoda (BDP) troši na odbranu.

Rouz Gotemoler, zamenica generalnog sekretara NATO-a od 2016. do 2019. godine, rekla je za Njuzvik da je ukrajinska kontraofanziva "neverovatan primer koliko je Ukrajina dobro radila zajedno sa saveznicima u NATO-u i sa samim NATO-om na poboljšanju učinka svojih oružanih snaga".

Širefova kritika Nemačke usledila je nakon optužbi Ukrajine da Berlin ignoriše molbe Kijeva za oružje kao što su tenkovi i borbena vozila pešadije, iako im je ta pomoć obećana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zagor

pre 1 godinu

Vi ste premašili rusku propagandu!!!! Somalija danas da napadne rusiju, Rusija bi kapitulirala a vi pričate o NATO--u,nemanja proizvodnje i sl.,a rusi rastavljaju frizidere,mobitele i televizore radi čipova da bi mogli napraviti bilo sta i obnoviti vojne zalihe a da ne pričamo o proizvodnji. ????????????

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17