• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.09.2022

17:33

KRALJIČINA SAHRANA U MINUT ISPLANIRANA, OVO SU DETALJI! Poslednje bdenje i dvominutna tišina, a zatim...

AP/Tanjug

Vesti

KRALJIČINA SAHRANA U MINUT ISPLANIRANA, OVO SU DETALJI! Poslednje bdenje i dvominutna tišina, a zatim...

Podeli vest

Bakingemska palata objavila je detalje državne sahrane koja će početi u ponedeljak, 19. septembra u 11 sati po lokalnom vremenu (u 12.00 po srpskom) i ceremonije u kapeli Svetog Đorđa u Vindzoru uoči privatne sahrane kraljice Elizabete II u 16 ​​sati

Kralj Čarls III će se na privatnoj porodičnoj službi oprostiti od svoje majke u 19 časova. Kraljica će biti položena pored svog supruga Filipa vojvode od Edinburga, oca kralja Džordža VI i kraljice majke Elizabete.

6-8.30 : Poslednje bdenje kod kraljičinog kovčega u Vestminster holu

U zoru poslednjeg dana nacionalne žalosti, kraljevi telohranitelji će započeti svoje poslednje bdenje kod kraljičinog kovčega u Domu parlamenta. Vajthol će u 8.30 ujutru biti zatvoren u pripremi za procesiju.

Foto: AP photo/tanjug/public

9.00: Big Ben se oglašava

Popularna znamenitost Londona, Big Ben će se oglasiti u 9 sati pre nego što čekić zvona bude prekriven debelom kožnom navlakom koja će mu prigušiti udarce do kraja dana, iz poštovanja prema pokojnom monarhu.

10.30: Kraljičin kovčeg se prenosi iz Parlamenta u Vestminstersku opatiju

Kraljičin kovčeg biće prebačen u kočiju koja će biti ispred severnih vrata Vestminster hola. Odatle će biti premet od Vestminster hola do Vestminsterske opatije.

Očekuje se da će se veliki broj ožalošćenih okupiti duž rute, a kovčeg će pratiti kralj Čarls i stariji članovi kraljevske porodice, kao što su to činili na sahrani princeze Dajane i princa Filipa. Povorci će se pridružiti i vojska.

Kovčeg će u 10.52 stići pred opatiju

Foto: Tanjug/AP

11:00 Kraljičin kovčeg se nosi do Velikog oltara

Oko 2.000 gostiju, uključujući članove kraljevske porodice, britanske zvaničnike i šefove država i vlada iz inostranstva, zauzeće svoje mesto u opatiji i gledati kako se Kraljičin kovčeg premešta do Velikog oltara.


11.00-12.00: Državna sahrana u opatiji

Državnu sahranu predvodiće prvi sveštenik Vestminstera i kenterberijski nadbiskup. Biće prenošena na televiziji i očekuje se da će biti emitovana milionima širom sveta. Sahrana Elizabete mogla bi da bude jedan od najgledanijih događaja uživo u istoriji čovečanstva.

Kraljevski stručnjaci veruju da je opatija izabrana jer je velika - ima kapacitet od 2.000 mesta, ali može da primi čak 8.000 ljudi, ali i zato što je tu već održano više direktnih TV prenosa.

Takođe se veruje da je Vestminsterska opacija bolje mesto za okupljanje većeg broja ljudi da odaju počast, pošto se nalazi u centru Londona. A opatija je bila mesto mnogih važnih događaja u kraljičinom životu - od njenog krunisanja do venčanja sa princom Filipom. Tu su se venčali i princeza Ana i vojvoda od Jorka, kao i kraljičina sestra princeza Margaret.

Foto: AP/Tanjug

U opatiji su održane i druge kraljevske sahrane, uključujući sahranu princeze Dajanu 1997. i kraljice majku 2002. Sahrana earla Mauntbatena od Burme, Filipovog strica, takođe je održana tamo 1979. godine.

Na kraju službe stupiće na snagu dvominutna tišina


12.00-13.00  Kraljičin kovčeg putuje centrlom Londona

Kraljičin kovčeg će sa povorkom krenuti preko Parlamentarnog trga, kroz Vajthol i Mol, pored Bakingemske palate, do Velingtonove kapije gde će stići u 13 časova.

13.00-16.00 Kovčeg se prebacuje u Vindzor

Kovčeg sa posmrtnim ostacima kraljice biće prevezen u Vindzor, gde je kraljica provela veći deo poslednjih godina svog života i onda do svog poslednjeg počivališta u kapeli Svetog Đorđa gde će stići u 15.15.

Foto: AP/Tanjug

16.00: Kraljicu sahranjuju pored supruga, princa Filipa

U 16 sati počinje služba koju vodi prvi sveštenik Vindzora i koja će takođe biti prenošena uživo. Pre poslednje himne, krunski draguljar će izvaditi Carsku državnu krunu, skiptar i kuglu iz kraljičinog kovčega.

Zatim, na kraju službe, usamljeni svirač će odsvirati lament dok se kovčeg bude spušto u Kraljevsku grobnicu, gde će Elizabeta II biti sahranjena zajedno sa svojim mužem, vojvodom od Edinburga, roditeljima i sestrom Margaret.

Foto: AP photo/tanjug/public

19.00: Kralj Čarls će prisustvovati privatnoj porodičnoj sahrani u kapeli

Kralj Čarls i njegova najuža porodica vratiće se u kapelu na privatnu porodičnu sahranu, gde će - kao što je pokojna kraljica učinila za svog oca - monarh posuti zemlju po kovčegu.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija