• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

16.09.2022

09:41

"DOVLAČE NAORUŽANJE!" U toku teške borbe na granici Kirgzije i Tadžikistana, oglasio se ODKB

Printskrin Telegram

Vesti

"DOVLAČE NAORUŽANJE!" U toku teške borbe na granici Kirgzije i Tadžikistana, oglasio se ODKB

Podeli vest

Državni komitet za nacionalnu bezbednost Kirgizije (GKNB) saopštio je da se na granici sa Tadžikistanom nastavljaju intenzivne borbe, tadžikistanska strana dovlači vojnu opremu, a kirgiska strana to shvata kao opasnost od zauzimanja teritorije


„Uprkos naporima za obustavu vatre, nažalost, tadžikistanska strana nastavlja da dovlači u područje sukoba tešku vojnu opremu i upotrebljava sav raspoloživi arsenal za napade na teritoriju Kirgizije, pokušavajući da zauzme našu teritoriju“, navodi se u saopštenju pres službe kirgiskog Ministarstva.

Pored toga, ističe se da pogranična služba Državnog komiteta za nacionalnu bezbednost nastavlja da odbija vojnu agresiju Tadžikistana. Pres služba GKNB takođe je istakla da tadžikistanske snage u sukobima na granici sa Kirgizijom koriste višecevne bacače raketa i avijaciju.

Prema saopštenju Ministarstva zdravlja Kirgizije, broj ranjenih u sukobu na granici sa Tadžikistanom porastao je na 18. Ranije je saopšteno da je 11 lica povređeno.

Pres služba Državnog komiteta za nacionalnu bezbednost Tadžikistana saopštila je da napori Tadžikistana na stabilizaciji situacije na granici sa Kirgizijom ne daju pozitivne rezultate zbog toga što kirgiska vojska nije prihvatila predlog o mirnim pregovorima.

U saopštenju se navodi da se od jutros u svim pravcima državne granice Tadžikistana sa Kirgizijom nastavljaju oružani sukobi, a oružane snage Kirgizije napadaju pogranična tadžikistanska sela, civilne objekte i stambene objekte iz teškog i vatrenog oružja.

Prema navodima, snage bezbednosti Tadžikistana su u dva navrata jutros (u 06.30 i 07.30 po lokalnom vremenu) jednostrano prekinule vatru i predlagale da se započnu pregovori, „ali vojne snage Kirgizije ignorisale su te predloge i iz svih vrsta individualnog, grupnog naoružanja i vojne opreme intenzivno granatirale naselja u Tadžikistanu“.

Prema podacima tadžikistanske strane, jedan graničar Tadžikistana je ubijen, a trojica su ranjena u napadu sa kirgiske teritorije.

Organizacija dogovora za kolektivnu bezbednost (ODKB) saopštila je da je generalni sekretar te organizacije Stanislav Zas razgovarao telefonom sa sekretarima Saveta bezbednosti Kirgizije i Tadžikistana povodom zaoštravanja na granici dveju zemalja. Ističe se da su strane u toku razgovora naglasile potrebu momentalnog prekida vatre i održavanja pregovora nadležnih organa mirnim putem.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija