• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik/tanjug

16.09.2022

13:58

PORUKA SA ISTOKA ZA CEO SVET! "OVE PROMENE SU NEPOVRATNE!" Putin najavio fundamentalna pomeranja na svetskoj sceni, potpisana deklaracija Šangajske organizacije za saradnju!

Reuters

Vesti

PORUKA SA ISTOKA ZA CEO SVET! "OVE PROMENE SU NEPOVRATNE!" Putin najavio fundamentalna pomeranja na svetskoj sceni, potpisana deklaracija Šangajske organizacije za saradnju!

Podeli vest

Zemlje članice Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) potpisale su danas u uzbekistanskom gradu Samarkandsku zajedničku deklaraciju, a ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da svetska ekonomija i politika prolaze kroz fundamentalne promene posle kojih svet više neće biti isti

Ruski predsednik je, obraćajući se liderima organizacije, istakao da je ŠOS otvoren za saradnju sa celim svetom.

Putin je konstatovao da se u svetskoj politici i ekonomiji uočavaju fundamentalne promene, te da su one - nepovratne. Ukazao je i a to da se sve jasnije ispoljava rastuća uloga novih centara moći, koji međusobno sarađuju ne na osnovu pravila nametnutih spolja, nego na opštepriznatim principima vladavine međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija.

Putin je naglasio da podržava priključivanje Belorusije Šangajskoj organizaciji za saradnju, ocenivši da je ta zemlja strateški partner i najbliži saveznik Rusije. On je, takođe, podržao i potpisivanje memoranduma kojim Iran dobija status zemlje-partnera u dijalogu ŠOS-a.

Na samitu je potpisano oko 40 dokumenata, među kojima je i sveobuhvatan plan za sprovođenje sporazuma o dugoročnom dobrosusedstvu, prijateljstvu i saradnji.

Zemlje su potvrdile da deklaracija nije usmerena protiv drugih država i međunarodnih organizacija, a konstatovale su i otvorenost organizacije za široku saradnju sa njima, vodeći računa o obostranim interesima. Takođe, zemlje potpisnice su izrazile nameru da pojačaju saradnju u oblasti odbrane i bezbednosti, a istakle su i značaj održavanja zajedničkih antiterorističkih vežbi.

Članice ŠOS su se zalagale za to da svemirski prostor ostane bez oružja, naglašavajući potrebu da se zaključi međunarodni pravno obavezujući dokument koji bi garantovao sprečavanje trke u naoružanju u svemiru.

ŠOS je međunarodna organizacija osnovana 2001. godine. Uključuje Rusiju, Indiju, Kazahstan, Kinu, Kirgistan, Tadžikistan, Pakistan i Uzbekistan. Tu su i zemlje posmatrači – Avganistan, Belorusija, Iran i Mongolija, a partnerske zemlje su Azerbejdžan, Jermenija, Kambodža, Nepal, Turska i Šri Lanka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
realnost

pre 1 godinu

E ovo će baš uništiti nacističi i fašistički anglosaksonski svet. Jer sve najveće izvore iz energetike potiču iz cele Azije. A ovaj savez će dokrajčiti to zlo koje se zove anglosaksisam. Samim tim uspostaviće se neka normalna ravnoteža u svetu

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija