• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

17.09.2022

14:26

AMERIKA POTPALJUJE FITILJ U MEDITERANU, KIPAR PONOVO VRI! Vašington ukida embargo na oružje, podele će biti još brutalnije, reagovali i Turska i Grci!

Reuters

Vesti

AMERIKA POTPALJUJE FITILJ U MEDITERANU, KIPAR PONOVO VRI! Vašington ukida embargo na oružje, podele će biti još brutalnije, reagovali i Turska i Grci!

Podeli vest

Tursko ministarstvo spoljnih poslova snažno je osudilo danas proširenje odluke SAD donete u septembru 2020. godine povodom ukidanja embarga na uvoz oružja Kipru

Američki Stejt department je saopštio da je državni sekretar Entoni Blinken ukinuo trgovinske sankcije u oblasti odbrane za Kipar za 2023. godinu, preneo je Rojters. Ankara navodi da će ova odluka "dalje ojačati nepopustljivost kiparskih Grka i negativno uticati na napore da se reši kiparsko pitanje".

Turska, koja ima vise od 35.000 vojnika na severnoj trećini ostrva Kipar, osudila je odluku o ukidanju embarga na oružje. 

"To će dovesti do trke za oružjem na ostrvu, naškodiće miru i stabilnosti u istočnom Mediteranu", navodi se u saopštenju, u kojem se pozivaju SAD da preispitaju svoju odluku i da vode izbalansiranu politiku prema svim stranama na ostrvu.

U isto vreme, Kipar je danas pozdravio potpuno ukidanje američkog embarga na oružje kao korak koji reafirmiše sve jače bilateralne odnose dve strane što doprinosi stabilnosti u turbulentnom regionu istočnog Mediterana, prenela je agencija AP.

Kiparski predsednik Nikos Anastasijades putem Tvitera izrazio je zahvalnost predsedavajućem komiteta američkog Senata za spoljne poslova Robertu Menendezu iz redova demokrata, na tome što je pomogao u ukidanju embarga.

Rojters podseća da je Kipar podeljen 1974. godine tokom turske invazije, koju je pokrenuo grčki puč. Od tada, Kipar vodi grčka administracija, što Ankara ne priznaje. Turska priznaje samo turski deo Kipra na severu ostrva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zora

pre 1 godinu

Amerikanci se ne smiruju. Racunaju daleko su, niko im nista nemoze pa prave sranje po celom svetu. Ne prihvataju pad svojih interesa. Mozda bi mogao da ih zaustavi narod. Trebali bi da u svim drzavama izadju na ulice, da naprave lom i da im kazu kako je dosta. Usput bi mogli i da sruse Bajdena. Neka malo i oni vide kako izgleda kada se rusi predsednik i vlada. Ajde Ameri, na ulice, recite im da je dosta.

ratko

pre 1 godinu

e moji majmuni tek se vidi koliko ste vi glupi kad vas amerika podpaljuje mesto da ih oterate u pm i zavrsite sa njom

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija