• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.09.2022

21:18

"IZGUBIĆE SAMOSTALNU POLITIKU"... Rusija i Kina će naterati Švedsku da požali što je ušla u NATO!

Vesti

"IZGUBIĆE SAMOSTALNU POLITIKU"... Rusija i Kina će naterati Švedsku da požali što je ušla u NATO!

Podeli vest

Članstvo u NATO-u lišiće Švedsku profitabilne trgovine sa Rusijom i Kinom. O tome u članku za InfoBrics piše brazilski politikolog Lukas Leiros

Švedska je pre mnogo godina počela da razvija politiku neutralnosti i stvara imidž zemlje koja se ne meša u sukobe. To je privuklo trgovinske partnere sa kojima je Stokholm sklapao unosne poslove. Sada su ovi napori ugroženi, jer će ulazak u NATO lišiti Švedsku mogućnosti da ostane neutralna država.

- Jedna od direktnih posledica biće ekonomsko pitanje. Skandinavska zemlja može da pretrpi gubitke u izvozu zbog članstva u NATO. Neke od sila koje sada uvoze robu iz Švedske ili ih izvoze u Švedsku, to će bez sumnje smatrati problematičnim nakon ulaska u Alijansu, što će ih primorati da traže druge trgovinske partnere - navodi se u članku.

Prvo, Švedska može početi da ima problema sa Kinom, pošto NATO Kinu smatra pretnjom. Švedski izvoz se zasniva na trgovini automobilima, transportnom opremom i hemijskim proizvodima. Značajan deo ove robe odlazi u Kinu. Prema analitičaru, Peking bi mogao naći druge trgovinske partnere i odbiti snabdevanje iz Švedske.

Drugo, Švedska zavisi od snabdevanja ruskim sirovinama. Kako Leiros tvrdi, kada se ukrajinski sukob završi, odnosi između zapadnih zemalja i Rusije će početi da se oporavljaju. Međutim, Stokholm ne bi trebalo da se oslanja na svoje nekadašnje partnerstvo sa Moskvom.

Rusi će se prema skandinavskoj zemlji odnositi sa sumnjom, što će stvoriti ograničenja za saradnju. Ovo će lišiti Švedsku važnog trgovinskog puta kojim se prevoze gvožđe, čelik, đubriva i druge osnovne robe. Drugim rečima, odluke koje se sada donose protiv Rusije mogu ozbiljno uticati na poslovanje u budućnosti - upozorava autor.

Ističe i da ulazak u NATO Švedskoj neće doneti nikakve koristi. Naprotiv, članstvo u Alijansi lišiće Stokholm mogućnosti da vodi samostalnu politiku. Zemlja će izgubiti političku fleksibilnost i biće obavezna da uđe u rat ako jedna od zemalja vojnog bloka postane strana u bilo kom sukobu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija