• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.09.2022

13:29

RASTE NEIZVESNOST, BUNDESBANKA OBJAVILA IZVEŠTAJ: U Nemačkoj postoje sve veći znaci recesije!

Pixabay

Vesti

RASTE NEIZVESNOST, BUNDESBANKA OBJAVILA IZVEŠTAJ: U Nemačkoj postoje sve veći znaci recesije!

Podeli vest

Nagoveštaji recesije u najvećoj evropskoj ekonomiji postaju sve očigledniji nakon značajnog pogoršanja uslova snabdevanja, saopštila je Bundesbanka

Smanjene isporuke energije, posebno kao direktna posledica ruskog rata u Ukrajini, dovode do skoka cena i sve veće neizvesnosti u Nemačkoj, što utiče i na kompanije i na domaćinstva, navodi centralna banka u mesečnom izveštaju danas.

Dok će akumulirane zalihe gasa verovatno pomoći da se izbegne formalno racionalizovanje energije tokom zime, ekonomska proizvodnja će verovatno pasti "donekle" u trećem tromesečju pre "primetne“ kontrakcije u naredna dva, saopštila je Bundesbanka.

- Postoje sve veći znaci recesije nemačke privrede u smislu jasnog, široko zasnovanog i dugotrajnijeg pada ekonomske proizvodnje - navodi se u izveštaju.

Nemačka će verovatno moći da izbegne strašnu situaciju opisanu u nepovoljnom scenariju u junskim projekcijama institucije koje su predviđale ukupan pad od 3,2% tokom 2023. godine, ali su izgledi i dalje "izuzetno neizvesni".

Stope inflacije će takođe rasti u narednim mesecima nakon što su krajem avgusta istekle određene vladine mere podrške za smanjenje troškova goriva i javnog prevoza. Glavna inflacija bi čak mogla da uđe u dvocifreni raspon, saopštila je Bundesbanka.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija