• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

19.09.2022

13:29

ŠTA JE NA VRHU KRALJIČINOG KOVČEGA! Venac sa cvećem ima posebnu simboliku

Tanjug/AP

Vesti

ŠTA JE NA VRHU KRALJIČINOG KOVČEGA! Venac sa cvećem ima posebnu simboliku

Podeli vest

Venac koji krasi kovčeg kraljice Elizabete Druge uključuje cveće koje je zahtevao kralj Čarls kao i ličnu poruku novog monarha

Izrezano iz vrtova Bakingemske palate, Klarens hausa i Hajgrouv hausa - sve kuće koje je kraljica volela - cveće i lišće su odabrani zbog svoje simbolike. Oni uključuju ruzmarin, za sećanje, i mirtu isečenu iz biljke koja je uzgajana iz grančice mirte u kraljičinom svadbenom buketu.

Mirta se često smatra simbolom srećnog braka i evocira slike kraljičinog 70-godišnjeg braka sa princom Filipom. Tu se nalaze i engleski hrast koji simbolizuje snagu ljubavi, pelargonije, baštenske ruže, jesenja hortenzija, sedum, dalije i udovičice.

Oni su u nijansama zlatne, roze i tamno bordo, sa belom, da odražavaju zastavu kraljevski standard. Takođe, na kraljev zahtev, venac je napravljen na održiv način, u gnezdu engleske mahovine i hrastovih grana.

Foto: Tanjug/AP

Kovčeg je osim toga ogrnut zastavom kraljevskim standardom, a na vrhu je carska državna kruna.

Kraljevski standard predstavlja suverena i Ujedinjeno Kraljevstvo. Sastoji se od tri zlatna lava za Englesku, crvenog lava za Škotsku i harfe za Irsku. Carska državna kruna takođe se nalazi na kovčegu.

Ona se sastoji od rubina "crnog princa", safira svetog Edvarda i kulinana II  - dijamanta isečenog od najvećeg dijamanta na svetu. Na kovčegu su i vladarska kugla i skiptar.

Na kugli se nalazi krst koji simbolizuje hrišćanski svet. Na skiptaru, zlatnom štapu koji je 92 cm dugačak, nalazi se kulinan, najveći dragulj od kulinanskog dijamanta na vrhu, a na dnu emajlirana ruža, čičak i detelina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija