• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.09.2022

16:12

VELIKA KAZNA ZA DEZERTERE! Rusija menja krivični zakon o služenju vojnog roka zbog mobilizacije!

AP/Tanjug

Vesti

VELIKA KAZNA ZA DEZERTERE! Rusija menja krivični zakon o služenju vojnog roka zbog mobilizacije!

Podeli vest

Savet Ruske Federacije odobrio je danas izmene i dopune Krivičnog zakona o služenju vojnog roka koje je Državna Duma usvojila dan ranije

Kako se navodi u dokumentu, kao otežavajuća okolnost za krivična dela protiv služenja vojnog roka smatraće se sva kršenja zakona koja su počinjena ne samo u uslovima oružanog sukoba ili neprijateljstava, već i "u periodu mobilizacije ili vanrednog stanja i u ratnom periodu", prenosi RIA Novosti.

Pored toga, krivično će biti sankcionisano i neizvršavanje vojnih naređenja, otpor načelniku vojne službe, neovlašćeno napuštanje mesta službe, dezerterstvo, izbegavanje službe, kršenje pravila službe, gubitak vojne imovine ukoliko se dogodio "tokom vanrednog stanja, u ratu ili u uslovima oružanog sukoba ili neprijateljstava".

Od sada će građani pozvani na vojnu obuku iz rezervnog sastava biti krivično odgovorni za neodazivanje pozivu nadležnih ili neovlašćeno napuštanje službe, jednako kao i vojnici po ugovoru.

Foto: Tanjug/AP

Za dobrovoljnu predaju neprijatelju sada je zaprećena kazna zatvora od tri do deset godina, a ovaj član ranije nije bio deo Krivičnog zakona.

Vojnik koji je ovo krivično delo izvršio prvi put može biti oslobođen krivične odgovornosti ako je preduzeo mere da se oslobodi, vrati u jedinicu ili u mesto službe i ukoliko u zatočeništvu nije izvršio druga krivična dela.

Izmenama krivičnog zakona se uvodi i krivična odgovornost za pljačku sa predviđenom maksimalnom kaznom zatvora do 15 godina.

Da bi ove izmene i dopune stupile na snagu, zakon mora da potpiše predsednik Ruske Federacije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

BELA KUĆA: Ozbiljno smo shvatili Putinove reči danas!
Planeta

BELA KUĆA: Ozbiljno smo shvatili Putinove reči danas!

Sjedinjene Američke Države ozbiljno shvataju reči predsednika Rusije Vladimira Putina o nuklearnom oružju, ali za sada ne vide potrebu da se poveća spremnost sopstvenih snaga za strateško odvraćanje, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi u intervju za televiziju Ej-Bi-Si

21.09.2022

15:36

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Beograd podržava Lajčakov proces za formiranje ZSO! Petković je preneo jasnu poruku, ovo se čeka 11 godina
Politika

Beograd podržava Lajčakov proces za formiranje ZSO! Petković je preneo jasnu poruku, ovo se čeka 11 godina

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, zajedno sa ambasadorom Markom Đurićem, razgovarao je danas sa ambasadorima i predstavnicima zemalja Kvinte u Beogradu i predstavnikom Delegacije Evropske unije o neophodnosti formiranja ZSO, poslednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, koji je nedavno održan u Briselu, kao i o političko-bezbednosnoj situaciji na KiM.

02.05.2024

14:06

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!
Ostali sportovi

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!

Naša bokserka Sara Ćirković koja je na Evropskom prvenstvu u Beogradu stigla do zlatnog odličja u kategoriji do 54 kilograma izjavila je na prijemu u zgradi Predsedništva da će maksimalno raditi kako bi osvojila medalju na Olimpijskim igrama u Parizu.

02.05.2024

11:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija