• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti

26.09.2022

20:44

PUTIN DOBIO NIKAD JAČU PORUKU, neće valjati ako mobiliše sirotinju, MITRALJEZE NA JAHTE OLIGARHA, da ih predaju Crnomorskoj floti, A NJIH NA FRONT...

Ap/Fotoilustracija

Vesti

PUTIN DOBIO NIKAD JAČU PORUKU, neće valjati ako mobiliše sirotinju, MITRALJEZE NA JAHTE OLIGARHA, da ih predaju Crnomorskoj floti, A NJIH NA FRONT...

Podeli vest

Nekada sam verovao Hegelovim rečima: "Svi veliki istorijski događaji se ponavljaju dva puta: prvi put kao tragedija, a drugi - kao farsa". Avaj, nije tako. Ukrajinsko pitanje (građanski rat između jednog i drugog dela Ukrajine uz podršku i učešće Moskve) već je nekoliko puta rešavano kao tragedija: 1647-1667, 1917-1922, 1939-1947...

Pošto su u filmu „Svadba u Malinovki", piše Zahar Prilepin, veselo pobedile sve znake ukrajinske farse - sovjetske vlasti su bile sigurne da su tu priču zauvek gurnule u farsu.

Ali, danas „ukrajinsko pitanje" ponovo ima sve odlike tragedije.

Podrška Ukrajinaca od strane poljske šljahte (plemstva) nije se pretvorila u farsu (u XVII  veku). Ta podrška iz Varšave je konkretna i delotvorna i danas, pa Andrij opet trči kod svoje Poljakinje. Sve u svemu, današnji Poljaci su dosta slični sebi od pre trista godina.
       
Podrška Ukrajincima iz Evrope i od Nemaca nije se pretvorila u farsu: delotvorna je, a i današnji Nemci su prilično Nemci. Svakako su prilično slični Nemcima od pre sto godina.
       
Nadajmo se da ovoga puta stvar neće stići do sličnosti sa Nemcima od pre 91 godine.
       
Ni današnji Hohli ni na koji način nisu inferiorniji od svojih predaka ni iz odreda Dorošenka, ni iz Petljurine vojske.
       
Novi Skoropadski je komičar po profesiji koji je uspeo da pretvori stvarnost u totalni triler.
       
Ne pretvara se u farsu ni težnja običnih Ukrajinaca ka „nezavisnosti" koju je opisao još Mihail Bulgakov. To uopšte nije smešno jer postaje sve gore i gore.
       
A to, nažalost, znači: da ni mi današnji nismo imuni od sudara (uslovno) „crvenih" i „belih".
       
Ako je u Građanskom ratu bitka za Kijev bila onako pomahnitala, a sada je samo dobila na razmerama, možemo samo zamisliti u kakvu noćnu moru mogu da se pretvore novi socijalni sukobi.
       
Inače, prvi put se to dogodilo već u 17. veku: rusko-poljski rat za Ukrajinu 1654-1667 doveo je do neverovatne pobune Stepana Razina (1667-1671), koja je uzdrmala tron Romanovih.

Foto: Reuters/Fotoilustracija

Rusija više ne ratuje samo protiv Ukrajine već protiv Zapada

       
Nije džabe Putin nedavno u pozitivnom kontekstu izgovarao imena Lenjina i Staljina.
       
I boljševici su se tokom „poljske vojne kampanje 1920" setili ruskog patriotizma koji je privukao desetine hiljada carskih oficira u Crvenu armiju.
       
Staljin je 1940. napravio još jedan „desni zaokret", oživljavajući ruske knezove i carske komandante u nacionalnom pamćenju.
       
Putin izgleda dobija malo više informacija nego što se čini.
       
Iz provincije već pišu o prvom danu mobilizacije: „Momci su spremni na sve, ali govore otvoreno: neka prvo stave mitraljeze na jahte oligarha i predaju ih Crnomorskoj floti, a u vojnu evidenciju neka ne idu samo „Nive" i UAZ-i, već i „kruzeri" i „gelici".
       
Putin shvata sa čime ima posla.

Kadar iz istog filma
       
Oni koji raspiruju novu konfrontaciju između „crvenih" i „belih" - izgleda da ne shvataju.
       
Bog ih blagoslovio.
       
„Svadba u Malinovki" se već pretvorila u „Tarasa Buljbu".
       
Ali, sledeća stanica mogu biti „Hod po mukama", „Tihi Don" i „Kako se kalio čelik". Ako se sećate o čemu se tamo radi.
       
Ne dovodite stvari do greha.

Foto: Fotoilustracija

Rusi traže da oružje dobiju najbogatiji i da ih se pošalje na front

       
Bolje je uložiti napore da se osigura da u rat ne uđu samo periferija i provincija Rusije.
       
Neka bogata klasa uloži sve što može - svi da vide.
       
Neka još - od štedrosti - dospe odozgo.
       
Narod još ćuti. Ali, sve vidi...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MiroslavBB

pre 1 godinu

Procitao naslov - SLAZEM se 101%!! ,,PUTIN DOBIO NIKAD JAČU PORUKU, neće valjati ako mobiliše sirotinju, MITRALJEZE NA JAHTE OLIGARHA, da ih predaju Crnomorskoj floti, A NJIH NA FRONT ..." ISTO vazi i za Srbiju - prvo ce u MOBILIZACIJU da idu sinovi VUCIC-a i DACIC-a pa, onda, svi ostali ...

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17