• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.09.2022

09:54

KUBANCI NA REFERENDUMU REKLI SVOJE! "Porodični zakon" sada omogućava istopolne brakove i usvajanje dece!

Reuters/AP

Vesti

KUBANCI NA REFERENDUMU REKLI SVOJE! "Porodični zakon" sada omogućava istopolne brakove i usvajanje dece!

Podeli vest

Kubanci su na referendumu odobrili sveobuhvatan "porodični zakon" koji bi pored ostalog dozvolio istopolnim parovima da se venčavaju i usvajaju decu, naveli su danas kubanski zvaničnici.

- Zakon je odobren sa 66,9 odsto prema 33,1 - rekla je predsednica Nacionalnog izbornog saveta Alina Balseiro Gutijerez, iako će na nekoliko mesta biti ponovljeno brojanje.

Zakon će omogućiti i surogat trudnoću, šira prava baka i deka u pogledu unuka, zaštitu starijih i mere protiv rodnog nasilja, prenosi AP.

Reforme sum inače, naišle na neuobičajeno jak otvoren otpor rastućeg evangelističkog pokreta na Kubi, kao i mnogih drugih Kubanaca, uprkos opsežnoj vladinoj kampanji u korist te mere, uključujući i hiljade informativnih sastanaka širom zemlje i snažnu medijsku podršku.

Predsednik Migel Dijaz Kanel, koji je promovisao zakon, priznao je dok je glasao u nedelju da među građanima postoje nedomice.

- Većina naših ljudi glasaće za kodeks, ali on i dalje ima delova koje naše društvo u celini ne razume - rekao je on.

Zakon je prethodno odobrio parlament nakon godina debate, a glavni pobornik ove mere bila je Marijela Kastro, direktorka Nacionalnog centra za seksualno obrazovanje i promoter prava za istopolne parove, ćerka bivšeg predsednika Raula Kastra i nećaka njegovog brata Fidela.

AP napominje da glasanja na Kubi, na kojoj nije dozvoljena nijedna partija osim komunističke, po pravilu donosi pobedu u korist režimskih predloga sa više od 90 odsto, poput referenduma o velikoj ustavnoj reformi 2019. godine.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ChuChu

pre 1 godinu

Ništa posebno, realan normalan svet u glavi je samo uveo u zakonske okvire nešto šta postoji u ljudskom rodu od kad je sveta i veka, dovoljno su sazreli da prihvate da postoje i takvi ljudi, sazreli da shvate da niko nema prava ugrozavati nikoga niko nema prava određivati drugome sta sme sa svojim životom (dok god ne ugrožava drugog).. ...olakšali su i omogućili normalan život mnogim svojim sunarodnicima......dok kod nas mnogi pozivaju na oružje i ubijanje umesto da se omogući svima da se uklope u društvo sa jednakim pravima i obavezama....

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17