• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

30.09.2022

16:12

EVROPA DIGLA GLAS POZIVA NA OSUDU REFERENDUMA! "Nikada nećemo priznati prisajedinjenje novih subjekata Rusiji"!

Pixabay

Vesti

EVROPA DIGLA GLAS POZIVA NA OSUDU REFERENDUMA! "Nikada nećemo priznati prisajedinjenje novih subjekata Rusiji"!

Podeli vest

Evropska unija je saopštila da nikada neće priznati prisajedinjenje novih subjekata Rusiji na osnovu rezultata referenduma, te poziva druge zemlje da ih osude, navodi se u saopštenju lidera zemalja EU

„Odlučno odbacujemo i bezuslovno osuđujemo rusku nezakonitu aneksiju ukrajinskih DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti. Ne priznajemo i nikada nećemo priznati nelegalne referendume. Ne priznajemo nelegalnu aneksiju. Pozivamo sve države i međunarodne organizacije da bezuslovno odbaci nelegalnu aneksiju“, navodi se u saopštenju.


Reakcije iz Češke, Grčke, Moldavije


Premijer Češke Petr Fijala napisao je da njegova zemlja ne priznaje referendume o „prisajedinjenju četiri ukrajinske oblasti Rusiji“.


„Aneksija tih teritorija od strane Rusije je nedopustiva i nezakonita. Češka i dalje smatra te teritorije ukrajinskim“, napisao je Fijala na Tviteru. Ministarstvo spoljnih poslova Grčke takođe je osudilo odluku o „prisajedinjenju ukrajinskih teritorija Rusiji koje su okupirale ruske Oružane snage“.


„Ta odluka je nezakonita, pošto predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava i nevažeća je. Grčka je ne priznaje“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Grčke. Ističe se da Grčka nastavlja da podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, kao i svih država.
I predsednica Moldavije Maja Sandu osudila je prisajedinjenje DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti Rusiji.


„Odlučno osuđujem i odbacujem pokušaj Rusije da nezakonito anektira okupirane ukrajinske regione nakon fiktivnih glasanja koje je organizovala pod pretnjom pištoljem. Donjeck, Lugansk, Herson, Zaporožje i Krim su Ukrajina“, napisala je Sandu na Tviteru.


Ruski ambasador pozvan u MIP Letonije


Ministar spoljnih poslova Letonije Edgars Rinkevičs saopštio je da je ambasador Rusije u Letoniji pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova u vezi sa prijemom novih subjekata u sastav Rusije.
Rinkevičs je takođe apelovao da se Ukrajini pošalje više oružja.


Predsednik Letonije Egils Levits i premijer Krišjanis Karinš napisali su na Tviteru da „Letonija nikada neće priznati“ prijem novih subjekata u sastav Rusije.


Amerika namerava da uvede sankcije Rusiji


Administracija SAD namerava da u petak uvede novi paket sankcija protiv Rusije kao odgovor na ujedinjenje četiri nove teritorije s Ruskom Federacijom, prenosi televizijski kanal En-Bi-Si pozivajući se na Belu kuću.


„Administracija predsednika Džozefa Bajdena će, kako se očekuje, odgovoriti na pokušaj Rusije da pripoji delove istočne Ukrajine, objavljivanjem novih ekonomskih ograničenja, odnosno sankcija“, rekao je neimenovani predstavnik američke administracije televizijskom kanalu.


Dokumenti o ujedinjenju DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti s Rusijom potpisani su na ceremoniji u Kremlju.


Dokumente su zajedno s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom potpisali lideri DNR i LNR, Denis Pušilin i Leonid Pasečnik, šef administracije Zaporoške oblasti Evgenije Balicki i šef administracije Hersonske oblasti Vladimir Saljdo. Nakon potpisivanja sporazuma intonirana je ruska himna.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vladimir

pre 1 godinu

Licemerna EU i Amerika,ne priznaje referendum a priznaje odliku nelegalne skupštine Kosova.Sve ološ do ološa.Stiže polarna zima u EU.

Duda

pre 1 godinu

To im je jedino i ostalo, da arlaucu. Putin ih je insteligentno spustio na zemlju. Ugruvani su zato arlaucu!

Djordje

pre 1 godinu

Ah da evropa digla glas?! A za kosovo niko nije digao glas?! Nikad ne bi trebalo da udjemo u tu zlocinacku tvorevinu licemera i lazova! Nece vise biti kolonijalizma i pljacke malih drzava po svetu, ratova i promene rezima. Gotovi ste evropski paraziti zajedno sa vasom dragom amerikom i dekadentnom engleskom! Odsviralo vam je sad kradite jedni od drugih i dao bog istrebite se!!!!!!

Komsija

pre 1 godinu

Da li ce mozda Mr. Bin iz Pristine sada da organizuje referendum za prisajedinjenje Kosova Albaniji? Pravi je trenutak!

milan lala

pre 1 godinu

EU -pateticari prisajedinjenje KiM u NATO ste podrzali posle kriminalne agresije NATO / SAD. Ne prolaze vise vasi hememonisticki dupli standardi . Sto vazi za Ukrainu mora da vazi i za Srbiju hegemonisti .

OBOREN JOŠ JEDAN HARM, PAO U CENTAR KRAMATORSKA, UKRAJINSKE UDARNE GRUPE POTUČENE KOD LIMANA! Kijev tvrdi, oslobođena skoro cela Harkovska oblast (FOTO/VIDEO)
Planeta

OBOREN JOŠ JEDAN HARM, PAO U CENTAR KRAMATORSKA, UKRAJINSKE UDARNE GRUPE POTUČENE KOD LIMANA! Kijev tvrdi, oslobođena skoro cela Harkovska oblast (FOTO/VIDEO)

Specijalna vojna operacija, dan 215. Trećeg dana referenduma u DNR, LNR, Zaporožju izlaznost je premašila 50 odsto. U Hersonskoj oblasti izlaznost je skoro 49 odsto, dok stanovnici imaju još dva dana da daju svoj glas. Kijev je tokom referenduma pojačao napade, zbog čega je povređeno nekoliko civila, a neka biračka mesta premeštena su u skloništa.

26.09.2022

22:39

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Šta je sve lakše preko eUprave? (VIDEO)
Društvo

Šta je sve lakše preko eUprave? (VIDEO)

Nema sumnje da svako od nas pamti stresove koje smo doživeli zbog čekanja u dugim redovima i gubljenja vremena na obavljanje administrativnih poslova. Srećom, konačno možemo da odahnemo.

16.04.2024

08:00

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija