• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

01.10.2022

14:19 >> 14:20

Zelenski: Nastavljaju se borbe u ključnom gradu Limanu! Ukrajina granatira Novu Kahovku, dejstvuje PVO!

AP/Tanjug

Vesti

Zelenski: Nastavljaju se borbe u ključnom gradu Limanu! Ukrajina granatira Novu Kahovku, dejstvuje PVO!

Podeli vest

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini traje 220 dana. DNR i LNR, Hersonska i Zaporoška oblast ušle u sastav Rusije. U Savetu bezbednosti UN Rusija stavila veto na rezoluciju koju su predložile SAD i Albanija o nepriznavanju rezultata referenduma u četiri regiona. Raspravljalo se i o diverziji na gasovodima Severnog toka

21.04 - Zelenski: Nastavljaju se borbe u ključnom gradu Limanu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da se nastavljaju borbe u ključnom gradu Limanu.

Rusija je saopštila ranije danas da su njene trupe napustile Liman i povukle se na rezervne položaje, preneo je Rojters.


"Ukrajinska zastava se već nalazi u Limanu u Donjeckoj oblasti", rekao je Zelenski.

Borbe se tamo i dalje vode, kazao je on u večernjem video obraćanju.

20.16 - Francuska preusmerava ka Ukrajini pošiljku haubica

Francuska namerava da preusmeri ka Ukrajini pošiljku samohodnih artiljerija „cezar“ namenjenu Danskoj, saopštava list „Mond“.

Kako se navodi, reč je o partiji između 6 i 12 haubica koje je Danska naručila od Francuske.
Inače, Danska je dala dozvolu da se ta pošiljka preusmeri u Ukrajinu.

19.35 - GAZPROM OBUSTAVIO ISPORUKU GASA PREKO AUSTRIJE! 

18.49 - Ukrajina granatira Novu Kahovku, dejstvuje PVO

Ukrajinska vojska granatira Novu Kahovku u Hersonskoj oblasti, dejstvuje ruska PVO, saopštila je gradska administracija.

- U Novoj Kahovki se ponovo oglasila sirena za vazdušnu opasnost. Dejstvuje PVO: tri eksplozije u vazduhu - navodi se u saopštenju na Telegramu.

17.34 - Marija Zaharova ocenila da su smešne izjave koje se plasiraju u evropskim zemljama da je Rusija odlučila da "nacrta novu mapu Evrope"

 - A pridike o prekrajanju granica koje se šalju s druge strane okeana pođednako su smešne", izjavila je Zaharova i ukazala da je NATO bombardovanje SR Jugoslavije bilo podrška preoblikovanju granica Srbije i kockanju SAD sa nezavisnošću Kosova - prenosi TAS S.

Ona kaže i da je dirnuta tvrdnjama koje stižu sa zapada o tome kako je Rusija odlučila da crta novu mapu Evrope.

 - Smešno je što se ova ideja izgovara u Nemačkoj koja svoje trenutne granice ima zahvaljujući sličnom crtanju novih granica krajem 1980-ih. Nije na Berlinu da govori o bilo kakvom preoblikovanju granica s obzirom na strahote (Drugog svetskog rata) koje se pamte i ne smeju biti zaboravljene - napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

17.15 - Kadirov poziva na upotrebu nuklearnog oružja

17.04 - Ukrajina uvela sankcije protiv 3.600 fizičkih i pravnih lica iz Rusije

Vlada Ukrajine usaglasila je nove pakete sankcija protiv više od 3.600 ruskih fizičkih i pravnih lica, saopštila je pres-služba Ministarstva privrede Ukrajine.

Kako se navodi, na spisku su deca i rođaci ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovih bliskih saradnika, predstavnici regionalnih elita i ruskih vlasti, predstavnici rukovodstva Oružanih snaga Rusije, oligarsi, predstavnici vlade LNR i DNR, umetnici, uključujući državljane Ukrajine. Takođe su usvojene sankcije protiv stranih državljana – međunarodnih posmatrača na referendumima. Sankcije su uvedene i protiv ključnih kompanija, banaka, preduzeća iz oblasti rudarstva, energetike, komunikacija, logistike.

14.15 - Ukrajinske snage granatiraju Energodar

Ukrajinska vojska je počela artiljerijski napad na obalsko područje Energodara, saopštila je administracija tog grada.


Nacionalističke formacije Oružanih snaga Ukrajine otvorile su artiljerijsku vatru na oblasko područje grada. Odjeknulo je 13 eksplozija.


Hitne službe su u pripravnosti za ukazivanje pomoći u slučaju vanredne situacije. Za sada nema podataka o materijalnoj šteti, a žrtava nema.

14.11 - Šojgu: Delimična mobilizacija ne obuhvata žene


Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je da delimična mobilizacija u Rusiji ne obuhvata žene.
„Ne. Tako nešto nije bilo ni u planovima za budućnost. Ne planiramo da pozivamo žene“, rekao je Šojgu odgovarajući na pitanje novinara.


Ministar odbrane Rusije je zajedno s gradonačelnikom Moskve Sergejom Sobjanjinom i gubernatorom Moskovske oblasti Andrejom Vorobjovom proverio tok priprema i uslove razmeštanja mobilisanih građana.

 

13.31 - Pokrenuta istraga protiv lidera LNR

Služba bezbednosti Ukrajine saopštila je da je pokrenula istragu protiv lidera Luganske Narodne Republike Leonida Pasečnika i još osmorice poslanika Donjecke Narodne Republike zbog sumnje da su učestvovali u organizovanju navodno nezakonitog referenduma na istoku Ukrajine.

 

12.58 - Novinar poginuo u borbama

Novinar kalinjingradskog izdanja RuBaltic.Ru Aleksej Iljaševič poginuo je u borbama kod Avdejevke, saopštio je glavni urednik tog izdanja Aleksandar Nosovič.
Iljaševič se, takođe, oglašavao kao eskpert na sajtu Sputnjik Belorusija.

 

12.02 - Putin podelio priznanja

Predsednik Rusije Vladimir Putin dodelio je zvanje Heroja Rusije prvog stepena zameniku šefa administracije Hersonske oblasti Alekseju Kateriničevu, koji je poginuo tokom ukrajinskog granatiranja, sledi iz ukaza koji je ruski lider potpisao danas.


„Za hrabrost i herojstvo, ispoljene prilikom ispunjavanja službene dužnosti, dodeliti zvanje Heroja Ruske Federacije pukovniku Alekseju Viktoroviču Kateriničevu (posthumno)“, navedeno je u ukazu.

 

11.26 - Ruski konzulat u Njujorku

 

 

 

10.13 - Aktiviran PVO

Ukrajinska vojska granatira Novu Kahovku, aktiviran je protivvazdušni sistem Oružanih snaga Rusije, u vazduhu je odjeknulo pet eksplozija, saopštile su gradske vlasti.

 

09.30 - Turska protiv ruske aneksije 4 teritorija

Tursko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da odbacuje rusku aneksiju četiri regiona u Ukrajini

 

09.17 - Bela kuća ovo nije očekivala

Odluka predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da podnese zahtev za ubrzano pristupanje Ukrajine NATO-u bila je neočekivana za administraciju američkog predsednika Džozefa Bajdena, prenosi list „Politiko“ pozivajući se na izvore

 

08.55 - Saliven: Nije trenutak za prijem Ukrajine u NATO

Zahtev Ukrajine za prijem u NATO trebalo bi proceduralno razmotriti u neko drugo vreme, izjavio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, prenosi Juronjuz (Euronews).

Ukrajina podrži kroz praktičnu"Po našem mišljenju, sada je najbolji način da se  podršku ''na terenu'', a proces u Briselu bi trebalo da se preduzme u drugo vreme“, rekao je Saliven novinarima u Beloj kući, preneo je TAS S.


Ukrajina je u petak zvanično podnela zahtev za ulazak u NATO kao vojni partner, što se poklopilo sa ceremonijom u Moskvi na kojoj je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao dokumenta o prisajedinjenju samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti Rusiji.

„Amerika je u potpunosti spremna sa našim saveznicima iz NATO-a da brani svaki pedalj teritorije NATO-a. Svaki pedalj “, rekao je američki predsednik Bajden u izjavi u petak u Vašingtonu, uz napomenu da bi ovu poruku Moskva trebala doslovno da shvati.

 

08.26 - Ukrajinska vojska ponovo granatirala Donjeck i Jasinovatu

Ukrajinska vojska je tokom tri sata granatirala tri oblasti Donjecka, kao i Jasinovatu, ispalivši 21 projektil, jedan čovek je poginuo, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

 

08.25 - Nova sednica

Nova sednica kontakt grupe SAD i saveznika iz Evropske unije o Ukrajini biće održana 12. i 13. oktobra u Briselu, saopštio je Pentagon.

08.22 - Finska razmatra...

Finska razmatra mogućnost izgradnje ograde na delu granice s Rusijom, izjavio je ministar inostranih poslova te zemlje Peka Havisto za španski list „Mundo“.

08.20 - Nema jesenjeg poziva za služenje vojnog roka

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je ukaz kojim se ukida demobilizacija vojnika koja je bila planirana za jesen. Istovremeno, neće biti jesenjeg poziva za služenje vojnog roka, sledi iz dokumenta objavljenog na njegovom sajtu.

 

08.17 - Ovako je izgledala sabotaža prema jednoj televiziji

 

08.15 - Energoatom:RUS snage privele direktora nuklearke Zaporožje

Ruske snage privele su generalnog direktora Zaporoške nukelarne elektrane Igora Murašova i odvele ga u nepoznatom pravcu, saopštila je ukrajinska državna agencija Energoatom.

Murašova su ruske snage zadržale u petak na putu od nukelarke Zaporožje do Energodara, prenosi Interfaks Ukrajina.

Kako se navodi, njegov automobil je zaustavljen, a Murašovu je stavljen povez preko očiju i odvezen je u nepoznatom pravcu.

Nema informacija o tome gde se nalazi Murašov, objavio je Energoatom jutros na Telegramu.

Ističe se da generalni direktor nuklearke Zaporožje ima isključivu odgovornost za nuklearnu i radijacionu bezbednost nuklearke i da njegov pritvor predstavlja opasnost za rad najveće nuklearne elektrane u Evropi.

Šef Energoatoma Petro Kotin zatražio je od ruske vojske, koja kontroliše nuklearku Zaporožje, i zaposlenih u Rosatomu, koji se nalaze u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, da odmah oslobode Murašova i vrate ga na radno mesto.

Kotin je pozvao i generalnog direktora Međunarodne agencije za nuklearnu energiju Rafaela Grosija da preduzmu sve mere za hitno oslobađanje Murašova.
 

Foto: AP/Tanjug

08.03 - Patrušev: SAD pokušavaju da ožive fašizam u Evropi

Sjedinjene Države pokušavaju da ožive fašizam u Evropi od kraja Drugog svetskog rata i Ukrajina je postala glavni svetski branilac krajnje desnog ekstremizma, izjavio je danas sekretar ruske bezbednosne agencije Nikolaj Patrušev, navodeći da će neonacisti doživeti sudbinu svojih prethodnika.

"Pokušaji oživljavanja fašizma u Evropi su krajnje opasna pretnja iz arsenala zapadnih hibridnih instrumenata", rekao je Patrušev na sastanku lidera bezbednosnih i obaveštajnih službi Zajednice nezavisnih država, prenosi TAŠ.

Patrušev je istakao da je to razlog što teror ukrajinskih neonacista nikada nije pomenut u zapadnim medijima.

On je rekao da SAD i Ukrajina predstavljaju najveće crno tržište za oružje koje završava u Evropi, Srednjem istoku i drugim regionima, uključujući članice Zajednice nezavisnih država.

"Mogućost da oružje koje Zapad šalje Ukrajini padne u ruke ekstremista i terorista dramatično raste", upozorio je Patrušev, navodeći da su potrebni zajednički napori da bi se sprečila distribucija oružja iz Ukrajine.

 

08.00 - Rojters:Moguć ruski napad na infrastrukturu SAD i saveznika

Sjedinjene Države i zapadni saveznici trebalo bi da budu zabrinuti zbog mogućeg ruskog napada na infrastrukturu, što bi moglo da usledi kao odgovor na navodne sabotaže na gasovodu Severni tok 2 koji spaja Rusiju sa Evropom preko Baltičkog mora, prenosi Rojters.

Zvaničnici EU i NATO-a saopštili su da je reč o sabotaži koja je izazvala curenje na tri mesta na gasovodu Severni tok 2, ali nikoga nisu direktno optužili.

Rusija je optužila SAD za sabotažu.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da SAD nemaju novih obaveštajnih podataka o pretnjama napadima na infrastrukturu, ali članice NATO-a prate situaciju, prenosi Rojters.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Majka

pre 1 godinu

5500 ruskih vojnika i pripadnika DNR pokusavaju da se povuku uskim koridorom od 2km prema istoku iz Limana.koridor je pod konstantnom vatrom ukrajinske artiljerije, tako da su gubici u tehnici strahoviti

Rale

pre 1 godinu

"Izgleda je otpisano 5000 vojnika u Limanu, posto je pala i Dobrovka ostao je samo jedan uzak koridor sirine 3km a duzine 8km kojim moze ta grupa vojske da se povuce na istok, valjda necemo videti novi Izjum " (citat, Denis Puslin, Telegram)....Ako padne Liman ( nazalost najverovatnije je) grupa ruske vojske kod Severodonjecka i Lisicanska isto tako morace da se povuce inace ostaju u okruzenju, a sa time letosnje krvave borbe za te gradove nece imati smisla.

Beta

pre 1 godinu

Pokusaj proboja iz Limana nije uspeo, 5000 ruskih vojnika je ostalo u okruzenju, na njihove molbe glavnoj komandi da probaju da ponovo probiju koridor i izvuku se odgovor je bio kategoricko NE, trebaju da ostanu na mestu i bore se do poslednjeg coveka. Sputnjik, RT, Rosiia1.... niko ne govori ni reci o nesreci opkoljenih u Limanu, samo se na Telegrafu, pojavljuju komentari ruskih vojnih blogera koji upozoravaju na nesrecu i napominju da je ovako isto bilo kod Izjuma i Kupjanska, niko nije obracao paznju na upozorenja

petar

pre 1 godinu

Pao Liman, siri se po internetu slika ukrajinskih vojnika kako podizu zastavu u gradu.... vec ima oko 2500 zarobljenih i ogroman kup tehnike , najmanje 30 tenkova je neosteceno pale u ruke ukrajinaca i 2 baterije msta-b 152mm vucnih haubica , sve novi i novi ruski vojnici se predaju svaki cas

Paja

pre 1 godinu

pic.twitter.com/xWnp4YbkX7, gledajte ovo i bice vam sve jasno, jos jedan ogroman poraz ruske vojske, zauzet LIman, 2000 vojnika od 5000 vec se predalo, Ruske trupe u Severodonjecku i lisicansku, sada imaju samo uzak koridor od par 10-ina kilometara za povlacenje na istok ili ce ih snaci sudbina trupa iz Limana Dzaba upozorenja ruskih blogera i Denisa Puslina, opet sramota kao kod Izjuma i Kupjanska

Dragi

pre 1 godinu

Izgleda da su Rusi džaba krečili...Niko pametnije nije rekao o mentalitetu Srba (i Rusa), kao Bora Đorđević Čorba: "Rado ide Srbin (Rus) u vojnike, dva ga vuku, a trojica tuku". Srbi su sve izgubili, sve što se moglo izgubiti, izgubili su...izgleda da će se isto desiti i Rusima. Nažalost...

cros

pre 1 godinu

Liman je već oslobođen od ukrainske vojske, hajde malo više istine!

cros

pre 1 godinu

Liman je već oslobođen od ukrainske vojske, hajde malo više istine!

sledeća vest

Vesti

Ministar Gašić nakon svečanosti: Srbija ceni ljude koji ulažu u svoje znanje da bi bolje služili otadžbini!
Društvo

Ministar Gašić nakon svečanosti: Srbija ceni ljude koji ulažu u svoje znanje da bi bolje služili otadžbini!

Izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, ministar odbrane Bratislav Gašić, prisustvovao je danas svečanosti povodom završetka školovanja 13. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane (VSBO) i oficira 67. klase Generalštabnog usavršavanja (GŠU) Škole nacionalne odbrane "Vojvoda Radomir Putnik" i tom prilikom je poručio da Srbija visoko ceni vredne i motivisane ljude koji ulažu u svoje znanje i obrazovanje da bi svojoj otadžbini služili bolje i marljivije, saopštilo je Ministarstvo odbrane

05.07.2024

15:50

" Odbrana Srbije zadatak svih nas": Svečanost povodom završetka školovanja 13. klase VSBO i oficira 67. klase
Društvo

" Odbrana Srbije zadatak svih nas": Svečanost povodom završetka školovanja 13. klase VSBO i oficira 67. klase

Izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića ministar odbrane Bratislav Gašić, prisustvovao je danas, u Domu Narodne skupštine, svečanosti povodom završetka školovanja 13. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane i oficira 67. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik“.

05.07.2024

15:10

TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)
Live TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta najavio je da bi deo opozicije mogao da donese alternativnu deklaraciju posvećenu obeležavanju navodnog genocida u Srebrenici. Lazović je osudio održavanje sednice Skupštine Srbije 11. jula jer je, kako kaže, to dan kada se obeležava sećanje na događaje u Srebrenici, a ne trenutak za usvajanje Svesrpske deklaracije. Na ovu šokantnu najavu reagovao je gost "Info jutra" publicista Darko Zlojutro.

05.07.2024

10:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Novak pokrenuo lavinu! Posle Srbina oglasili se i Alkaraz, Rune, Mekinro... (FOTO)
Tenis

Novak pokrenuo lavinu! Posle Srbina oglasili se i Alkaraz, Rune, Mekinro... (FOTO)

Britanac Endi Marej odigrao je poslednji meč u karijeri na Vimbldonu. Osvajao je dva puta ovaj turnir, zlatnim slovima upisan je u istoriju "zelenog" grend slema, a Novak Đoković ga je čekao na terenu da ga zagrli, javno je na društvenim mrežama izrazio poštovanje prema prijatelju i rivalu, a onda su to učinili i mnogi ljudi iz sveta tenisa.

05.07.2024

13:24

(ANKETA) Ko osvaja EURO?
EURO 2024

(ANKETA) Ko osvaja EURO?

Evropsko prvenstvo u fudbalu ulazi u završnu i najuzbudljiviju fazu, navijači iz osam zemalja strepe i sanjaju da će se baš njihovi ljubimci popeti na krov Evrope, a šta vi mislite, kome će pripasti laskavo priznanje?

05.07.2024

10:44

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija