• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.10.2022

11:33 >> 11:41

(VIDEO) Neobična svetlost iznad Moskve, Belgoroda i Omska, svi se pitaju da li je Rusija testirala lasersko oružje "PERESVET"! kremlj ćuti!

ptinscreen

Vesti

(VIDEO) Neobična svetlost iznad Moskve, Belgoroda i Omska, svi se pitaju da li je Rusija testirala lasersko oružje "PERESVET"! kremlj ćuti!

Podeli vest

U utorak kasno uveče stanovnici Moskve, Omska i Belgoroda javili su da su na nebu iznad tih gradova primetili neobični svetlosni snop, koji je sa zemlje iašo pravo u nebo

Navodno identično isijavanje primećeno je i u Murmansku, koji je inače sedište Severne flote i oko koga se nalaze najveće podmorničke baze sa nukelarnim podmornicama, posebno strateškim koje mogu da lansiraju balističke rakete, a koje su poslednjih nedelju dana fokus američki izviđačkih satelita i aviona.

 

 

Neko bi rekao da je u pitanju NLO, možda jaki halogeni reflektori ili nešto slično. Nagađanja su se nizala, kao i fotografije, ali i snimci koji su brzo prvo preplavili ruske, a onda i ostale društvene mreže.

 

 

 

Nagađanja i dalje traju, a ruske kako vojne, tako i civilnevlasti o tome za sad ćute. Šta se desilo na nebu iznad ovih gradova. Upečatljivo je baš iznad Belgoroda, koji je od Harkova, koji je meta napada ruskh raketa udaljen nešto manje od 75 kilometara.

Iako se za sad ne zna šta je, postoji posebno kod ruskih vojnih analitičara pretpostavka, da ova svetlost je nastala kao proces aktivnih smetnji prema izviđačkim satelitima.

 

 

O tome je svoj sud dao i ruski novinar Dmitrij Smirnov na svom Telegram kanalu:

"Krajnje je vreme: Čudni zraci na nebu nad Belgorodom. U Ukrajini se već raspravlja da je sve izgubljeno - Putin je lansirao lasersko oružje "Peresvet" (nazvano po srednjevekovnom ratniku-monahu kojega je sveti Sergije Radonješki blagoslovio da ide u bitku na Kulikovskom polju). Neki stručnjaci sugerišu da ovaj sistem stvara efekat „zida svetlosti“ u troposferi, ometajući rad optičkih sistema. Sada se pitam: zašto su se dešavali ti događaji? U svakom slučaju, sve navedeno je samo nagađanje. Ne možemo reći ništa konkretno. Čekamo objašnjenje zvaničnika.", napisao je on.

 

 

Šta je Peresvet

Peresvet prema malo dosutpnim informacijama je lasersko oružje koje Rusija razvija za protivsatelistsku borbu i koji može izviđačke satelite da zaslepi snopom jake svetlosti ako kruže na visini od 1.500 km. O ovom oružju skoro i da nema preciznih informacija.

Zapad je sumnjičav da postoji, Rusi tvrde da ga imaju, a istina je da u procesu antiraketne odbrane obe zemlje su intenzivno još od kraja 1970 tih radili na laserskom oružju za presretanje balističkih raketa i protivsatelitsku borbu. Međutim, uspesi tada nisu bili baš sjajni. SAD su tek sa Džordžom Bušem Mlađim ponovo pokrenuli razvoj laserskog oružja, a ubrzo sa njima tim putem krenuo je Izrael i Rusija. S tim da je izrael imao najviše uspeha.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Putin imenovao vršioce dužnosti šefova pripojenih oblasti
Planeta

Putin imenovao vršioce dužnosti šefova pripojenih oblasti

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas četiri savezna ustavna zakona o pristupanju Rusiji samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Zaporoške i Hersonske oblasti u Ukrajini, i imenovao njihove privremene lidere, prenosi TAS S

05.10.2022

10:08

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17