• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.10.2022

07:00

PUTIN SPREMA OSVETU ZA KRIMSKI MOST! NATO upozorava na posledice ukrajinskog napada na Krimu!

printscreen

Vesti

PUTIN SPREMA OSVETU ZA KRIMSKI MOST! NATO upozorava na posledice ukrajinskog napada na Krimu!

Podeli vest

Očekuje se da ruski predsednik žestoko pojača napade na Ukrajinu nakon diverzije Kijeva koja je oštetila most na Krimu, upozoravaju zapadni vojni stručnjaci. Putinovi saradnici predlažu mu da upotrebi najveću raketu na svetu - 'sarmat'

Ruski predsednik Vladimir Putin sprema osvetu zbog razaranja Kerčkog mosta, dugog 19 kilometara, koji povezuje Krim sa ostatkom Rusije, upozorava NATO. Prema navodima vojnih zvaničnika Alijanse, očekuje se da će Putin žestoko pojačati udare na Ukrajinu, a neki od njegovih saradnika poručuju mu čak i da upotrebi najveću raketu na svetu - "sarmat" i sravni sa zemljom ukrajinske gradove.

Crvena linija

Putin bi sada mogao da pređe na 'armagedon pristup' jer je u više navrata upozoravao da bi napad na Krim predstavljao prelaženje crvene linije
Ričard Danat

Jaki udari dronovima

Kerčki most, koji zapravo svi zovu Krimski most, najduži u Evropi, teško je oštećen u subotu nakon što je na njemu dignut u vazduh kamion pun eksploziva, kao u najgorem terorističkom napadu.

Vlasnik tog vozila je Rus Samir Jusubov (25) iz Krasnodara, ali još se ne zna da li je on vozio kamion ili neko drugi. Usled eksplozije deo mosta se obrušio i pao u vodu, a istovremeno se zapalilo nekoliko cisterni sa gorivom, koje su prolazile železničkim delom u trenutku kad je kamion dignut u vazduh. Pritom je poginulo najmanje troje ljudi. Požar je posle nekoliko sati ugašen, a već juče je most ponovo pušten u rad za saobraćaj. Ruske vlasti saopštile su da je istraga u toku, te da se utvrđuju sve okolnosti "terorističkog napada".

Iako se još ne znaju detalji ove diverzije, koju Kijev nije zvanično priznao, ali je sugerisao da je odgovoran za nju, zapadni vojni eksperti upozoravaju da sledi Putinova odmazda.

- Putin bi sada mogao da pređe na takozvani armagedon pristup jer je u više navrata upozoravao da bi napad na Krim predstavljao prelaženje crvene linije. Napadnuti most je od ključnog značaja za snabdevanje ruskih trupa na Krimu i jugu Ukrajine, te se može očekivati da Putin žestoko pojača udare - kazao je bivši šef generalštaba ukrajinske vojske Ričard Danat.

Sa njim su saglasni i aktuelni zvaničnici NATO, koji kažu da bi Kijev trebalo da otvori četvore oči jer se očekuje da usledi odmazda za diverziju na Krimskom mostu.

Spreman 'sarmat'

Ukrajinci, napustite gradove, naročito one velike. Čeka vas veliko iznenađenje. Rakete "sarmat" su spremne da budu lansirane
Valerij Černicov

Da sa pravom strahuju, govori to što je Rusija u noći između subote i nedelje sa deset dronova-kamikaza iranske proizvodnje "šahed" napala štab 55. artiljerijske brigade ukrajinske vojske u Zaporožju, od kojeg na kraju nije ostalo ništa.

Da sledi odmazda, govori i to što Putinovi saradnici pozivaju na oštar udar na Ukrajinu. Zamenik gubernatora Stavropoljske oblasti Valerij Černicov pozvao je Ukrajince da napuste gradove da bi spasli živote.

- Ukrajinci, napustite gradove, naročito one velike. Čeka vas veliko iznenađenje. Rakete "sarmat" su spremne da budu lansirane - rekao je Černicov, misleći na najveću raketu na svetu, koja može da nosi i nuklearnu bojevu glavu, a nijedna protivvazdušna odbrana joj ne može ništa.

Na osvetu je upozorio i gubernator Krima Sergej Aksjonov.

- Situacija je pod kontrolom, neprijatna, ali nije fatalna. Naravno, emocije su podstaknute i postoji zdrava želja za osvetom - izjavio je Aksjonov.

SAD će nastaviti da naoružavaju Ukrajinu

Bela kuća saopštila je juče da će nastaviti da naoružava Ukrajinu, ali nije želela da komentariše eksploziju na Krimskom mostu.

- Nemamo više ništa da dodamo izveštajima o eksploziji na mostu - rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

Kako je dodao, ruski predsednik Vladimir Putin je taj koji je započeo ovaj rat i on je taj koji bi mogao da ga okonča danas, jednostavnim premeštanjem svojih trupa iz Ukrajine. Kirbi je kazao da obe strane moraju da pronađu način da pregovaraju o okončanju rata, ali da Putin nije pokazao interesovanje za to.

Staljinistički metod

S druge strane, popularni TV voditelj na kanalu Rusija-1 Vladimir Solovjov pozvao je Putina da se priseti sovjetskog vremena.

- Vreme je da se setimo sovjetske vojne obuke i da delujemo odlučno i kreativno. Ne da odgovaramo na neprijateljske poteze, već da mu rušimo planove, zadajući mu neočekivane udarce tamo gde ih ne očekuje. Ukrajina treba da utone u mračna vremena. Mostovi, brane, pruge, elektrane i drugi infrastrukturni objekti treba da budu uništeni širom Ukrajine. Rusija mora preći u vojni režim, u potpunosti. To treba da uključi i povratak Smerša - kazao je Solovjov, misleći na sovjetsku kontraobaveštajnu službu koju je osnovao Josif Staljin, a čije ime je značilo "smrt špijunima'.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija