• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

10.10.2022

09:11

"DA SE NISAM SASTAO SA LAVROVOM, SMRZAVALI BI SE KAO I DRUGI"! Mađarski ministar odgovorio na kritike opozicije i objasnio čemu služi spoljna politika!

AP PHOTO

Vesti

"DA SE NISAM SASTAO SA LAVROVOM, SMRZAVALI BI SE KAO I DRUGI"! Mađarski ministar odgovorio na kritike opozicije i objasnio čemu služi spoljna politika!

Podeli vest

Ministar za inostrane poslove i spoljno-ekonomske veze Mađarske Peter Sijarto podsetio je opozicione političare i novinare, koji su ga kritikovali zbog sastanka s šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, da će u njihovim domovima, za razliku od drugih evropskih zemalja, ove zime biti toplo

- Mogu samo da kažem da nam 'Gasprom' za sada isporučuje sve što je obećao. Možda to nije slučaj s drugima, ali nisam dužan da razmišljam o drugima. Oni (Rusija) su isporučili onu količinu energenata koju sam sa njima dogovorio - istakao je Sijarto za mađarsku „HirTV“.

Sijarto je takođe dodao da su ga liberalni mediji kritikovali zbog sastanka s Lavrovom na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

- Pitam se, da se nisam sastao tamo s njim, ko bi mogao da garantuje da bismo mogli da se dogovorimo s 'Gaspromom' o odloženom plaćanju? Ili, ko bi garantovao da će 'Gasprom' svakodnevno isporučivati 5,8 miliona kubnih metara gasa? Zato, kada divne opozicione kolege pišu da je to bilo glupo, neka pomisle zašto drugi neće imati grejanje, a oni će imati? Zato što je neko morao to da dogovori - naglasio je on.

Prema Sijartovim rečima, sastanci u diplomatskim krugovima su „sredstvo da se zemlji obezbedi najbolje“.

- Mislim da spoljna politika tome i služi, zar ne? - dodao je on.

Foto: AP PHOTO

Ranije je Sijarto izrazio žaljenje što je bio jedini predstavnik EU koji se sastao s ministrom spoljnih poslova Rusije na marginama GS UN. Prema njegovim rečima, EU treba da iskoristi svaku mogućnost dijaloga s Rusijom.

Mađarska kompanija „MVM“ prethodno je saopštila da je s "Gaspromom" zaključila sporazum o odloženom plaćanju gasa zbog naglih oscilacija cena za predstojeći zimski period.

Sijarto je u julu, nedelju dana nakon što je mađarska Vlada proglasila vanrednu situaciju u oblasti energetike, posetio Moskvu, gde je razgovarao s Lavrovom, a tom prilikom je razmotreno pitanje isporuka dodatnih količina ruskog gasa na mađarsko tržište.

Nakon pregovora, Lavrov je saopštio da će molba Mađarske bez odlaganja biti razmotrena.

Sredinom avgusta, „Gasprom“ je počeo da isporučuje gas Mađarskoj preko utvrđenih sporazuma.

Kasnije je Sijarto izjavio da je potpisan ugovor sa „Gaspromom“, prema kome će njegovoj zemlji od prvog septembra svakodnevno biti isporučivano dodatnih 5,8 miliona kubnih metara gasa preko „Turskog toka“ i Srbije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17