• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

10.10.2022

18:32

NOVE RESTRIKCIJE! ITALIJA SKRAĆUJE GREJNU SEZONU ZA 15 DANA, ograničava se i maksimalna temperatura, u stanovima će biti 19 stepeni!

Pixabay

Vesti

NOVE RESTRIKCIJE! ITALIJA SKRAĆUJE GREJNU SEZONU ZA 15 DANA, ograničava se i maksimalna temperatura, u stanovima će biti 19 stepeni!

Podeli vest

Italijansko ministarstvo za ekološku tranziciju potpisalo je novu uredbu o uštedi energije, kojom se pooštravaju ograničenja maksimalne temperature i skraćuje period grejanja na gas tokom zime

U saopštenju italijanskog ministarstva se precizira da će vreme grejanja tokom dana biti skraćeno za jedan sat, dok će ukupna zimska grejna sezona biti skraćena za 15 dana, tako što će početak grejne sezone biti odložen za osam dana, a završetak će biti sedam dana ranije.

Novom uredbom se pooštrava ograničenje maksimalne unutrašnje temperature u objektima, pri čemu se od poslovnih traži da ona ne prelazi 18 stepeni Celzijusovih (sa ranijih 19), dok građani moraju da podese grejanje na maksimalno 19 stepeni Celzijusa, odnosno jedan niže u odnosu na ranije.

Kako se dodaje, ograničenja se neće odnositi na mesta gde se održavaju molitve, jaslice, vrtiće i bazene, kao ni zgrade čiji se sistemi grejanja oslanjaju na obnovljive izvore energije.

- U slučaju izuzetno oštrih vremenskih prilika, lokalne vlasti će zadržati ovlašćenje da dozvole grejanje van vremena utvrđenog uredbom - navodi se u saopštenju italijanskog ministarstva.

Prema studiji nacionalnog regulatora električne energije ENEA, na koju se poziva portal „Lokal Itali“, nova ograničenja bi mogla da omoguće zemlji da uštedi čak 2,7 milijardi kubnih metara gasa tokom zimske sezone.

Novi plan za uštedu energije prati niz drugih mera koje imaju za cilj rešavanje energetske krize u zemlji. Italija se, zajedno sa drugim zemljama EU, bori s rekordno visokom inflacijom, vođenom uglavnom rastom cena energenata. Zemlja se oslanja na uvoz skoro 75 posto svoje energije, navodi RT. Početkom godine, Italija je uvozila 40 odsto svog gasa iz Rusije, ali je u julu taj procenat opao na 25 posto zbog sankcija uvedenih Moskvi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija