• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/rt/mediji

11.10.2022

07:00

EVO ZAŠTO GA ZOVU "GENERAL ARMAGEDON"! General Surovikin prvog dana na dužnosti razorio Ukrajinu! Rusi kažu da je veoma okrutan, Kadirov ga diže u zvezde, a posebne veze gaji sa vagnerovcima...

Printskrin Youtube/RT

Vesti

EVO ZAŠTO GA ZOVU "GENERAL ARMAGEDON"! General Surovikin prvog dana na dužnosti razorio Ukrajinu! Rusi kažu da je veoma okrutan, Kadirov ga diže u zvezde, a posebne veze gaji sa vagnerovcima...

Podeli vest

Talas masovnih vazdušnih napada Ruske Federacije na gradove širom Ukrajine došao je dva dana nakon što je Rusija imenovala generala Sergeja Surovikina za komandanta združenih snaga u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini

General armije Sergej Surovikin, koji je predvodio grupaciju trupa „Jug“ u Ukrajini i Donbasu, preuzeo je opštu komandu nad ruskim snagama, posle čega je usledio do sada najjači udar na infrastrukturne objekte u Ukrajini, prvenstveno elektro mrežu.

Surovikin je veteranski komandant i general vazduhoplovstva koji je predvodio rusku vojnu kampanju u Siriji 2017. godine. Dobio je zvanje Heroja Rusije za ulogu u vojnoj operaciji u ovoj zemlji, ali je bio i optužen da je nadgledao brutalno bombardovanje koje je uništilo veći deo grada Alepa. Pre toga je takođe učestvovao u neprijateljstvima u Čečeniji.

U vojsci su njegove kolege navodno dale Surovikinu nadimak „General Armagedon“ zbog njegovog tvrdokornog pristupa vođenju rata. Surovikinov glavni cilj u Ukrajini, kažu stručnjaci, biće rešavanje strukturnih problema koji muče rusku vojsku.

Gleb Irisov, bivši poručnik vazduhoplovstva koji je radio sa Surovikinom do 2020. godine, rekao je da je novi general jedan od retkih ljudi u vojsci koji je „znao kako da nadgleda i racionalizuje različite rodove vojske“.

- On je veoma okrutan, ali i kompetentan komandant. Ali on neće moći da reši sve probleme. Rusiji nedostaje naoružanja i ljudstva - rekao je on.

Foto: AP/Photo

General Sergej Surovikin predaje raport predsedniku Rusije Vladimir Putin

Surovikin i Vagner grupa

Prema rečima Irisova, Surovikin održava dobre radne odnose sa Vagner grupom, privatnom vojnom kompanijom povezanom s Kremljom koja se bori u Ukrajini.

Među Rusima koji su pozdravili imenovanje Surovikina bili su Jevgenij Prigožin, osnivač Vagnera, i čečenski lider Ramzan Kadirov. Obojica su prethodno kritikovala vojno rukovodstvo zemlje, što je dovelo do velikih tenzija unutar ruske elite.

- Sada sam sto odsto zadovoljan operacijom - napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu u ponedeljak ujutru da bi opisao granatiranje Kijeva u kojem je ubijeno najmanje pet civila.

Inače, imenovanje Surovikina dolazi nakon što su se ruske trupe povukle iz ključnog grada Krasni Liman u Donjeckoj Narodnoj Republici kako bi izbegle opkoljavanje. Ovaj potez izazvao je kritike brojnih ruskih zvaničnika, koji su zamerili vojsci što nije organizovala čvršću odbranu.

U međuvremenu, neki vojni analitičari i medijske ličnosti izrazili su zabrinutost zbog brzog napredovanja ukrajinskih snaga u velikoj kontraofanzivi u Harkovskoj oblasti i prema jugu zemlje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bahus

pre 1 godinu

Pa kako je razorio Ukrajinu kad su mu ukrajinski vojnici dosli u predgradje Krematorska i stavili sve prelaze preko Dnjepra kod Hersona pod vatru obicne artiljerije prodrevsi jos 10km. Dok se on zabavlja gadjajuci gradove i time podize bes ukrajinaca da se bore do zadnjeg, vojska na bojnom polju mu trpi poraze

ratko

pre 1 godinu

bravo tako i treba sa olosem samo armagedonski

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija