• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

11.10.2022

08:10 >> 12:26

Ruske specijalne snage uništile ukrajinske trupe u blizini Kremena, Berlin isporučio najnoviji PVO sistem Kijevu! (FOTO, VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

Ruske specijalne snage uništile ukrajinske trupe u blizini Kremena, Berlin isporučio najnoviji PVO sistem Kijevu! (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 230. dan

22.30 - U centru Kijeva srušen spomenik Puškinu

Kako pišu ukrajinski mediji, demontaža spomenika posvećena je pripadniku Oružanih snaga Ukrajine sa pozivnim „Buk“ koji je likvidiran u maju 2022. godine.

 

 

22.00 - Britanci osmislili napad na Krimski most?

Napad na strateški vitalni Krimski most očigledno nije bila nova ideja za Ukrajinu i njene antiruske saveznike. U stvari, zvaničnici britanske obaveštajne službe su navodno u aprilu naručili studiju koja ispituje načine da se raznese ključna saobraćajna veza preko Kerčkog moreuza.

Tajna zavera je sastavljena na zahtev visokog obaveštajnog operativca Britanske vojske Krisa Donelija, izvestio je u utorak Grejzon, pozivajući se na interne dokumente i prepisku koju je istraživačko novinarstvo dobilo od neidentifikovanog izvora. Navedeni cilj je bio uništenje mosta da bi se presekao ključni ruski put snabdevanja, izolovanje vojnih snaga na Krimu i privremeno blokiranje pomorskog pristupa Azovskom moru.

Plan puta za napad nosio je naziv „Smelo: Podrška operacijama pomorskih napada u Ukrajini“, a proizveo ga je britanski vojni veteran Hju Vord, prema dokumentima do kojih je došao Grejzon. Donnelli, koji je takođe veteran NATO-a, nazvao je planove „zaista veoma impresivnim“.

21.45 - Na Krimu proglašen visoki stepen opasnosti od terorizma!

21.35 - Slucki: NATO bi trebalo da razmisli o samoraspuštanju

NATO bi trebalo da razmisli o samoraspuštanju, jer je pobeda Rusije u Ukrajini neizbežna, izjavio je šef Odbora za međunarodne poslove Državne dume Rusije Leonid Slucki.

Slucki je tim rečima prokomentarisao izjavu generalnog sekretara Alijane Jensa Stoltenberga koji je rekao da će pobeda Rusije u konfliktu u Ukrajini biti poraz NATO-a.

- Alijansa i dalje namerava da deluje kao sponzor i direktni pomagač terorističkog režima na čelu sa svojom marionetom Zelenskim, jer će, po rečima tog istog Stoltenberga, pobeda Rusije u Ukrajini značiti poraz samog bloka NATO-a. Dodaću da je pobeda Rusije u Ukrajini neizbežna. I u ovom trenutku bih predložio NATO-u da razmisli o samoraspuštanju. Još pre rezultata istrage diverzija na gasovodima 'Severni tok 1' i 'Severni tok 2' - napisao je Slucki na Telegramu.

21.17 - Zemlje pozvale građane da napuste Ukrajinu

Ministarstva spoljnih poslova Alžira, Bahreina, Egipta, Jordana, Iraka, Saudijske Arabije, Sudana, Libana, UAE, Omana i Palestine pozivaju svoje građane da što je pre moguće napuste teritoriju Ukrajine zbog mogućeg pogoršanja situacije u ovoj zemlji.

20.35 - Amerika o dodatnim PVO sistemima Kijevu

Prvi sistemi PVO „Nasams“ biće isporučeni Ukrajini „u najskorije vreme“, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi.

- Usrdno radimo na tome da im isporučimo prva dva sistema 'Nasams'. Smatramo da smo na putu da ih predamo u najskorije vreme - rekao je Kirbi, ne navodeći tačan datum.

Takođe je dodao da SAD nastavljaju da razgovaraju sa Kijevom o mogućnosti isporuka „dodatnih sredstava PVO“ Ukrajini.

19.50 -  Prekid struje u regionima

Do prekida u snabdevanju strujom došlo je u Hmeljnickoj, Vinickoj, Čerkaskoj, Lavovskoj, Sumskoj, Ternopoljskoj i Černigovskoj oblasti Ukrajine.

Restrikcije struje počele su u Kijevu, gde se primećuje i prekid interneta, kao i veza mobilne telefonije.

U Lavovu su izbačene iz stroja četiri trafostanice za čiju će sanaciju biti potrebni meseci, saopštio je gradonačelnik Lavova Andrej Sadovoj.

On je ranije rekao da je 30 odsto grada bez struje nakon napada. Lokalni mediji javljaju da je u gradu u prekidu mobilna telefonija.

19.25 - Ministri odbrane Turske i Rusije: Uspostaviti mir i stabilnost u regionu

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu i njegov turski kolega Hulusi Akar su u telefonskom razgovoru razmotrili situaciju u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Turske.

- Tokom razgovora je ministar Akar razmotrio sa ruskim kolegom bilateralna i regionalna pitanja odbrane i bezbednosti, između ostalog i situaciju u Ukrajini i Siriji. Naglašena je važnost hitnog prekida vatre kako bi se sprečile dalje ljudske žrtve i uspostavili mir i stabilnost u regionu - saopštilo je tursko Ministarstvo odbrane.

Osim toga, posebna pažnja je posvećena temi prevoza žita iz ukrajinskih luka i naglašeno da je Turska spremna da doprinese osiguranju mira u regionu.

Ministri su razgovarali i o situaciji u Siriji i istaknuto je da je glavni priroritet Ankare prevencija terorističkih pretnji i neutralizacija terorističkih organizacija.

18.58 - Putin i Gros o situaciji oko nuklearke u Zaporžju

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin sastao se danas sa Generalnim direktorem Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaelom Marianom Grosijem i tom prilikom istakao da će rado razgovarati o svim pitanjima, uključujući i situaciju oko Zaporoške nuklearne elektrane.

- Veoma smo srećni što vas vidimo i rado ćemo razgovarati o svim pitanjima koja nas obostrano interesuju. Na primer, svega što se tiče situacije oko Zaporoške nuklearne elektrane - rekao je Putin.

Putin je istakao da Moskva ostaje privržena neširenju vojnih nuklearnih tehnologija, prenosi Tas s.

- Uvek smo se zalagali da sve države imaju pođednak pristup prednostima civilne nuklearne energije. Istovremeno, verujemo - kao i ranije - da se sve mora učiniti kako bi se ograničilo širenje vojnih nuklearnih tehnologija - izjavio je Putin.

Ruski predsednik je ocenio da politizaciju nuklearnih aktivnosti veoma opasna i pozvao na smirivanje takve retorike.

- Naravno, vidimo da danas postoje elementi preterane i opasne politizacije svega što je u vezi nuklearnih aktivnosti - rekao je Putin.

Putin je dodao da se nadam da će Grosi pomoći kako bi se smirila opasna retorika i nuklearna saradnja vrati u normalno stanje, uprkos svim turbulencijama i komplikovanim procesima koji se odvijaju na globalnoj sceni, prenela je ruska agencija.
 

18.17 - Ruske specijalne snage uništile ukrajinske trupe u blizini Kremena

Ruske specijalne snage uništile su ukrajinske trupe u blizini grada Kremena u Luganskoj Narodnoj Republici. Na snimku se vidi uništavanje koncentrisanje ljudstva protivnika protivtenkovskim vođenim raketama „Kornet“.

Nekoliko ukrajinskih vojnika je ubijeno, a drugi su zadobili ozbiljna ranjavanja.

 

 

18.10 - Nemačka dostavila najmoderniji PVO sistem koji može da štiti grad veličine Kijeva, stižu još tri

17.05 - Ukrajinske snage granatiraju Energodar

Zabeleženo je više od 20 napada na industrijsku zonu, Zaporošku termoelektranu i obalu, saopštila je administracija grada.

- Oružane snage Ukrajine izvršile su artiljerijski napad duž obale, kao i delove industrijske zone Energodara. U ovom trenutku vojno-civilna administracija Energodara saopštava o više od 20 artiljerijskih napada na delove industrijske zone, Zaporoške termoelektrane i obalskog dela Energodara - navodi se u saopštenju administracije na Telegramu.

16.25 - U Hersonskoj oblasti suzbijeni pokušaji kontraofanzive ukrajinskih snaga

Svi pokušaji kontraofanzive ukrajinskih trupa u Hersonskoj oblasti su propali, izjavio je v. d. gubernatora ovog regiona Vladimir Saljdo.

- Svakom kontraofanzivom (Oružanih snaga Ukrajine) pokušavaju nešto da urade, ali ne uspevaju i jednostavno gube ljude. Šteta što bacaju ljude u takav masakr, a mi smo primorani da odgovaramo na njih - rekao je političar.

On je naglasio da su se ukrajinske trupe zaustavile na onim granicama sa kojih su pokušali da napreduju u region.

16.00 - Mediji: Zemlje G7 nisu predložile konkretne mere za pomoć Kijevu

U izjavama G7 nema konkretnih koraka u cilju pomoći Ukrajini nakon nedavnih raketnih napada, piše agencija Blumberg.

- Zemlje nisu predložile neke konkretne mere ili oružje - navodi se u saopštenju.

Pritom, one su obećale da će Kijevu dostaviti „finansijsku, humanitarnu, vojnu, diplomatsku i pravnu podršku onoliko koliko im je potrebno“.

Takođe, zemlje članice G7 su upozorile Moskvu da će za svaki napad na zapadnu infrastrukturu uslediti jedinstven i odlučan odgovor.

14.32 - Pečurka nad Kijevom!

Na ruskim Telegram kanalima pojavio se snimak džinovske pečurke dima koji se izdiže iznad Kijeva. 

Kako se ustanovilo, radi se o Višogorodu, kod Kijeva, gde je izbio požar posle napada krstarećim raketama H-101, koje su, kako javljaju mediji, pogodile hidroelektranu na reci Dnjepar.

Pretpostavlja se da je da osim samog objekta napadnuta i trafostanica zbog čega se pojavio gust crni dim koji kulja i stvorio je veliku pečurku na nebu od sagorelog ulja.

 

 

13.24 - Ima li šanse za prekid vatre? Kadirov je dao odgovor

12.33 - Raketni napadi na Lavov

 

 

12.12 - Počelo lansiranje raketa iz Belorusije

Ruska vojska počela je iz Belorusije da lansira krstareće rakete Iskander K. Gradonačelnik Kremenčuga Vitalij Malecki izvestio je o napadu sa severa, rekavši da Rusija napada Ukrajinu iz tog pravca.

​11.49 - Udar na železnicu

Ruska vojska drugog dana intenzivnih udara posle energetike krenula je na totalnu paralizaciju železničke infrastrukture. Od ranog jutra udara se po ključnim trafostanicama, železničkim čvorištima posebno na zapadu Ukrajine koji usperavaju prema Poljskoj i Slovačkoj odakle stiže najviše oružja vlastima u Kijevu železnicom.

11.42 - LNR: Pomerena linija borbenog kontakta

Ukrajinska vojska je potisnuta iz dva naselja, čime je dodatno udaljena linija kontakta u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštio je komandant dobrovoljačkog bataljona „Ruska legija“ BARS-13 Sergej Fomčenkov.

„Naše snage su napale položaje protivnika u oblasti naselja Terni, Novosadovo, potisnuvši odatle jedinice Oružanih snaga Ukrajine, koje su zauzimale ta sela. Samim tim smo udaljili linju borbenog kontakta dalje od puta na koji ukrajinska vojska pokušava da izađe kako bi presekla našu komunikaciju i izlazak u pozadinu Svatova, Kremene, Rubežnog i Severodonjecka“, rekao je Fomčenkov za televiziju „Rusija 24“.

11.14 - Amerika uvozi jod, osvanuli plakati, da li se SAD spremaju za nuklearni rat?

10.12 - Posada helikoptera Mi-28N "Noćni lovac" gađala je položaje Oružanih snaga Ukrajine

Uništena su oklopna vozila neprijatelja, kao i neprijateljski komandni punkt, saopštilo je Ministarstvo odbrane RF. Ovaj helikopter ima sposobnost da dejstvuje u svim meteo uslovima nezavisno od toga da li je dan ili noć zahvaljujući savremenoj radarsko-osmatračkoj stanici koja skenira prostor oko njega kao i optoelektronskom modulu koji se nalazi u tureli letelice.

09.58 - Zaporožje u plamenu!

08.23 - U Kijevu i regionu isključenja struje

U Kijevu i Kijevskoj oblasti uvedena su rotaciona isključenja. Ovo je u utorak saopštila je Kijevska regionalna električna mreža. ​Ovo je neophodno za balansiranje elektroenergetskog sistema i sprečavanje velikih prekida, saopštila je mreža.

08.02 - Udari iz Kaspijskog jezera

 

 

07.57 - Napad na Odesu i Vinicu

Ukrajinski mediji javljaju o eksplozijama u oblastima Odese i Vinice.

„Prijavljene su eksplozije u Odeskoj oblasti... Ima izveštaja o eksplozijama u Vinici“, prenosi Strana.ua na svom Telegram kanalu.

U Vinici je napad izvršen dronovima kamikazama "šahid-136", a meta napada bila je elektrana.

Izveštava se da je više krstarećih raketa eksplodiralo u Odesi. U Zaporožju je od ranog jutra odjeknulo 15 eksplozija, a kako je javljeno meta napada je bila infrastruktura. Rano jutros ukrajinski mediji su javili da je širom Ukrajine proglašena uzbuna za vazdušni napad.

 

 

07.37 - Uporedio Zelenskog sa Bin Ladenom

Predsednik Dume Vjačeslav Volodin uporedio je ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog sa Osamom bin Ladenom. On je rekao da Zapad, pružajući Kijevu podršku, sponzoriše terorizam.

07.35 - Rogov: Vreme ističe

Teritorije koje trenutno pod svojom kontrolom drže ukrajinske snage u Zaporoškoj oblasti mogu biti oslobođene mnogo brže nego što mnogi očekuju, dodao je Rogov.

„Ofanziva ukrajinske vojske, prema raspoloživim informacijama, mogla bi da se dogodi 14. oktobra. To je datum koji kijevski režim smatra Danom branilaca zemlje i stvaranja Ukrajinske ustaničke vojske (UPA, ekstremistička organizacija zabranjena u Rusiji). Vreme ističe za borce Zelenskog koji žele da ostvare svoj plan, uključujući zauzimanje Zaporoške nuklearke, pre početka hladnog vremena. Ali, neka se ne teše iluzijama, oslobađanje teritorija koje trenutno drže može se dogoditi mnogo brže nego što mnogi očekuju“, rekao je on.

07.20 - Predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov izjavio je da je u Zaporožju, koji je pod kontrolom Kijeva, odjeknulo 16 eksplozija.

Sirene su se oglasile a čuje se i delovanje PVO. Vidi se da je u nekim delovima grada izbio požar, a ima i prekida u snabdevanju strujom.

„Udari se izvode na vojne objekte i objekte civilne infrastrukture koje koriste ukrajinske snage i strani plaćenici kao vojne baze i skladišta oružja…. Visoko precizne rakete ne predstavljaju pretnju civilnom stanovništvu“, rekao je Rogov.

07.15 - Vazdušna opasnost

Vazdušna opasnost je na snazi u više oblasti Ukrajine, objavio je ukrajinski portal "Strana.ua"
Sirene se čuju u Kijevu, Černigovskoj, Vinickoj, Odeskoj, Sumskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Varja

pre 1 godinu

Poljska je porucila Belorusiji i Lukasenku, da ako samo jedan beloruski vojnik stupi na teritoriju Ukrajine, Poljska ce napasti Belorusiju!!!! To u Minsku nisu ocekivali...

Srba

pre 1 godinu

Ostecena ruska podmornica u juznom delu Crnog mora od strane ukrajinskih protiv podmornickih aviona Ukrajinskim sistemom s-300 srusen jedan strategiski bombarder Tu-95 iznad ruske teritorije posle ispaljivanja krstarecih raketa Najveci gubici kadirovaca u ratu do sada, preko 200 mrtvih i ranjenih cecenaca posle napada bm-21 i rb-70 vbr-a na kolonu koja je dovozila pojacanje za odbranu Hersona

miro

pre 1 godinu

Upoređenje Bin Ladena i Zelenskog je prava definicija. I jednog i drugog je stvorio i forsirao OIT (okupatori indijanske teritorije-tkz. SAD )

Bora

pre 1 godinu

Nazalost ruska komanda nije dala nastavak vesti, isti helikopter Mi-28N srusen je sa 2 pogotka raketa Starstrek ukrajinski snaga ( obaranje moze da se lepo vidi na twiteru), mada je pre toga pogodio raketama ataka 2 ukrajinska BMP-2 i nevodjenim raketama 3 kamiona. Srusen je strategiski bombarder Tu-95 sa kojega su lansirani krstareci projektili iznad teritorije Rusije, iznad grada Belogorda. Pogodjen je PVO sistemom s-300 iz rejona Harkova U hersonskoj oblasti unisteni su HAARM projektilima 2 pancirS1 Pvo sistema, tako da je grupa vojske u rejonu Hersona ostala samo sa 1 PVO baterijom BUK i 2 strela-10 kao PVO rejona, bez prebacivanja novih sistema preko Dnjepra , grupacija od 20 000 ljudi ce skoro ostalti bez PVO zastite Ukrajinci praktikuju sa svakim lanserom HIMARS da ide u paru i PVO sistem Gepard kao zastita od dronova i niskoletecih aviona

Veljko

pre 1 godinu

Kao sto su ruske specijalne trupe unistile ukrajinski pesadiski bataljon, isto tako u rejonu Hersona 2. gardijska brigada Specnaz je pretrpela gubitke 3/4 svoga sastava ( najveci deo od artiljerijske vatre ukrajinskih haubica i vbr-ova) za 2 nedelje borbi Na putu prema Dnjepru i prelazima za Herson pod vatru ukrajinskih VBR pal je snadbevacka kolona u kojoj se nalazila jedinica cecenaca ( bataljon), preko 200 mrtvih i ranjenih cecenskih boraca i mnogo transportnih vozila i autobusa ostalo je na putu, 1 km pred prelazom Unisten je prenosnim pvo sistemom igla ukrajinski helikopter mi-24 koje je pokusao da raketira prerdgradje i polozaje ruske vojske kod Krematorska do koga su stigli ukrajinski vojnici

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija