• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

11.10.2022

08:31

PUTINOVA ODMAZDA!

AP/Tanjug

Vesti

PUTINOVA ODMAZDA!

Podeli vest

Dva dana nakon diverzije u kojoj je oštećen Krimski most, ruski lider naredio silovit udarac na vojnu i energetsku infrastrukturu u Ukrajini. Pogođen centar Kijeva, ali i svih većih ukrajinskih gradova. Ubijeno najmanje 11 civila, 60 teško povređeno

Ruski predsednik Vladimir Putin žestoko se u ponedeljak osvetio Ukrajini za diverziju u kojoj je dva dana ranije oštećen čuveni Krimski most! On je juče ujutru naredio silovit raketni udar na sam centar Kijeva, ali manje-više i na sve ostale velike ukrajinske gradove, tokom kojeg je ruska vojska projektilima uništila veliki broj vojnih i energetskih objekata u toj zemlji. Ukrajinski zvaničnici tvrde da je u najžešćem raketnom napadu od početka rata stradalo najmanje 11 civila, te da je još 60 teško ranjeno.

Ogromna šteta

Kako navode mediji, u ponedeljak je raketirana zgrada ukrajinske službe bezbednosti u samom centru Kijeva, u čijoj se neposrednoj blizini nalazi i kabinet ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. U ukrajinskoj prestonici takođe su pogođene dve toplane, zgrada savetodavne misije Evropske unije, nemački konzulat, pešački most i mnogi drugi objekti. Napadnuto je još najmanje 13 velikih gradova i regionalnih centara širom Ukrajine, a uništene su i velike termoelektrane u Lavovu i Burštinu. Ogroman broj domaćinstava ostao je bez električne energije, telefonskih veza, interneta, pa čak i vode, a ukrajinske vlasti momentalno su uvele restrikcije struje na nivou cele zemlje.

Prema saopštenju vlasti u Kijevu, ruska vojska je sa kopna, iz vazduha i sa mora juče ispalila ukupno 83 visokoprecizne razorne rakete, od čega je, navodno, ukrajinski PVO uspeo da presretne polovinu. Međutim, projektili koji su stigli do ciljeva napravili su veliku štetu na vojnoj i energetskoj infrastrukturi, ali i izazvali paniku i opšti haos u Kijevu i ostatku Ukrajine. Rafovi u prodavnicama širom zemlje bukvalno su opustošeni, ispred benzinskih stanica su kilometarski redovi, škole i fakulteti su obustavili nastavu, javni prevoz nije u funkciji, a metro stanice su pretvorene u skloništa.

Kijev: Platiće nam za ovo

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je da će se "osvetiti" Rusiji za jučerašnje raketne napade i da će odgovor biti silovit.
"Ima žrtava među civilima, ima mnogo razaranja. Neprijatelj će biti kažnjen za bol i smrt koje seje po našoj zemlji. Osvetićemo se", navelo je ministarstvo odbrane na svojoj Fejsbuk stranici.

Šef Kremlja Vladimir Putin, nakon sastanka saveta bezbednosti Ruske Federacije, izjavio je juče da je naredio napad na vojnu, komunikacionu i energetsku infrastrukturu jer je režim u Kijevu prethodno izveo "više terorističkih napada".

- Ukrajina je izvršila diverziju na Krimski most, bombardovala nuklearnu elektranu u Zaporožju, izvršila atentat na novinarku u predgrađu Moskve, kao i napade na "Severni tok 1" i "Severni tok 2". Takođe je pokušala da digne u vazduh turski gasovod. Kijevski režim se svojim akcijama stavio u grupu međunarodnih terorističkih organizacija. Nije bilo moguće ostaviti te napade bez adekvatnog odgovora. Ukoliko Ukrajina nastavi da organizuje terorističke napade na teritoriji Rusije, odgovor će biti još silovitiji. Niko ne bi trebalo da sumnja u to - zapretio je Putin.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski osudio je rusko raketiranje Kijeva i drugih velikih gradova, te pozvao građane da ostanu u skloništima i čuvaju sebe i svoje najmilije.

Foto: Tanjug/AP

Svi na udaru

- Uništavaju naše građane koji spavaju u svojim domovima u Zaporožju. Ubijaju ljude koji idu na posao u Dnjepru i Kijevu. Vazdušna uzbuna se čuje u celoj državi. Pokušavaju da nas unište i da nas zbrišu sa lica zemlje. Oni žele paniku i haos, žele da unište naš energetski sistem. To im je prvi cilj. Drugi je da ubiju što više civila. Vreme napada i mete izabrani su tako da izazovu što veću štetu. Molim građane da ostanu u skloništima i da tako sačuvaju svoje živote i živote najmilijih - rekao je Zelenski.

Američka ambasada u Kijevu, ali i druga diplomatska predstavništva zapadnih zemalja, pozvala su juče svoje državljane da pod hitno, ukoliko je to moguće, drumskim saobraćajem napuste Ukrajinu, navodeći da se u narednim danima očekuje "dramatična eskalacija sukoba".

Medvedev: Demontirati nacistički režim u Kijevu

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev, aktuelni zamenik predsednika saveta bezbednosti Ruske Federacije, založio se juče za "demontažu i potpuno uništenje zločinačkog nacističkog režima u Kijevu". On je na svom Telegram kanalu napisao da je to njegovo lično mišljenje, ali da će uskoro svi shvatiti da je to jedini način da Rusija postane potpuno bezbedna.
"Potrebno je izvršiti demontažu ukrajinskog nacističkog režima. To je moje lično mišljenje. Nacisti iz Kijeva uvek će predstavljati stalnu, direktnu i jasnu pretnju po Rusiju. Stoga, pored zaštitite naših građana i granica naše zemlje, buduće akcije treba da budu usmerene na potpuno uništenje političkog režima Ukrajine", poručio je Medvedev.
On se osvrnuo i na jučerašnji raketni napad na Ukrajinu, za koji je rekao da je to bila "prva epizoda", a da će "biti i drugih".




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija