• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji.hr

11.10.2022

11:52

"SAČEKAJTE SAMO DA SATELITI POČNU ČUDNO DA SE PONAŠAJU"... Zapad u strahu od Putinovog sledećeg poteza, on ih je sam nedavno upozorio - "Tek smo počeli"

Vesti

"SAČEKAJTE SAMO DA SATELITI POČNU ČUDNO DA SE PONAŠAJU"... Zapad u strahu od Putinovog sledećeg poteza, on ih je sam nedavno upozorio - "Tek smo počeli"

Podeli vest

NATO treba "potpuno da prilagodi svoj način razmišljanja" novoj situaciji i ponovo naoruža zapadnoevropske zemlje kako bi se pripremio za rat sa Rusijom, upozorio je ugledni penzionisani britanski general Ričard Širef

Širef, bivši zamenik komandanta NATO štaba u Evropi, kaže da je zabrinut kada su u pitanju britanske vlasti jer tamo preovladava mišljenje da je Kremlj poražen u Ukrajini. On navodi da je vlada u opasnosti da zarad 'Globalne Britanije' postavi novu "udarnu grupu nosača aviona" i tako tom projektu da prioritet u odnosu na potrebu da se suoči sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Širef, koji je služio u NATO-u od 2011. do 2014. godine, rekao je za Tajms da, iako se ruska vojska može okarakterisati kao „rulja“, sukob je daleko od kraja. On kaže da je u početku „precenio sposobnosti ruske vojske i potcenio hrabrost, resurse, fleksibilnost, odlučnost i zdrav razum“ koje su pokazali Ukrajinci. Osim toga, ističe da, iako je podrška NATO-a Kijevu do sada bila „zaista impresivna“, sada je potrebno podići na viši nivo. „Rusija je saterana u ćošak, a Putin je zabačen u ćošak“, rekao je on. „Mogao bi da lansira (nuklearno oružje), a uznemirujući faktor ovde je nuklearna i neka vrsta nuklearne eskalacije.

Širef kaže da će doći do novih eskalacija pošto Ukrajina bude vraćala više svoje teritorije i da bi NATO morao da „potpuno prilagodi svoj način razmišljanja” novoj situaciji.

- Ono što nismo videli jeste da je NATO prepoznao da mora biti spreman za najgoru situaciju, a najgora situacija je rat sa Rusijom. I jedini način da sprečimo najgoru situaciju je da budemo spremni za to, ali NATO je veoma daleko od toga“. On ističe da alijansa mora da se suprotstavi „kumulativnom razoružanju zapadnoevropskih zemalja u poslednjoj deceniji” i da obnovi „iscrpljene ratne zalihe”. „Mora se razmisliti o nivou sposobnosti i logističke podrške oružanim snagama i razmotriti izgubljene sposobnosti koje su odbačene tokom godina razoružanja - dodao je on.

Foto: Tanjug/AP

Ruska vojska na ukrajinskom frontu

„Rusija je imperija, stalno se širi i smanjuje“

- Da budemo potpuno jasni – čak i ako se ruska vojska sruši... Nećemo videti nekog veselog liberala u Kremlju koji se sa Zapadom susreće raširenih ruku... Ako Putin bude svrgnut, videćete još više nacionaliste, ksenofobičnije, antizapadna figura. Rusija se širi, Rusija se smanjuje, Rusija nije nacionalna država, Rusija je imperija. Ona može opstati samo kao takav organizam, a ako se stegne – kao što će verovatno biti posle ovog debakla – samo će ponovo početi da se širi. NATO mora da shvati da je ovo dug rat i mora da bude spreman za generacijsku sposobnost odvraćanja - zaključio je Širef.

 Andreas Klut, stručnjak za evropsku politiku, u komentaru za Blumberg sagledava stvari iz drugog ugla i ocenjuje da ruski predsednik već vrši napade na NATO, ali ne u isto vreme – to je, kako kaže, Putinov hibridni rat. Prvo su, kaže, gađani baltički gasovodi, a sada i nemački vozovi, aludirajući na sabotažu koja je prošlog vikenda prekinula veoma čest železnički saobraćaj u severnoj Nemačkoj – mada, napominjemo, još uvek nema jasnih dokaza da su to akcije iza direktno u Moskvu.

Klut kaže da su to očigledne sabotaže koje dovode Evropu u granično stanje između rata i mira. Ruski predsednik Vladimir Putin, kako navodi, može da ratuje bilo gde i na bilo koji način i želi da to znaju svi na Zapadu. Upravo zbog toga on ne samo da ponovo diže u vazduh delove Kijeva, već i preti nuklearnom eskalacijom Ukrajini, Evropskoj uniji i NATO-u, a istovremeno zaoštrava hibridni rat koji je on, kao ratni komandant obučavao u KGB-u. , usavršava se decenijama.

Tehnički gledano, zapadne zemlje koje napada ne mogu uvek odmah da dokažu da je Putin lično odgovoran za određeni čin agresije. To je, kako se kaže, u prirodi hibridnog ratovanja, u kome se namerno zamagljuju granice između vojnih, tehnoloških, psiholoških i drugih vidova borbe i izbegava se lako pripisivanje jednoj ili drugoj strani. Ali, kako naglašava Klut, stručnjaci primećuju ovaj karakterističan stil.

Foto: Reuters

Sabotaža i samoobmana

Tokom vikenda, železnički saobraćaj na severu Nemačke bio je potpuno obustavljen na nekoliko sati. Dva odvojena optička kabla su presečena istovremeno - pri čemu je jedan služio kao rezerva za drugi - na stotinama kilometara jedan od drugog. Istrage su u toku, ali je opšte mišljenje da se radi o profesionalnoj i visokosofisticiranoj sabotaži.

Taj prekid je usledio nakon sumnjivih eksplozija duboko ispod Baltičkog mora ranije. Te detonacije su oštetile gasovode Severni tok 1 i 2, namenjene za transport prirodnog gasa iz Rusije u Nemačku, što Putin želi da uceni izazivanjem energetske krize kako bi primorao Berlin da se pokori. Džinovski mehur gasa koji curi u Baltičko more podsetio je čitav zapadni savez da postoje stotine drugih ranjivih resursa na dnu okeana, koji nose sve, od gasa, preko struje do internet podataka.

Sa svakim takvim aktom sabotaže i provokacije – ove nedelje je bilo i sajber napada na nekoliko američkih aerodroma – razvija se zanimljiva dinamika u nekim zapadnim zemljama. Poznavaoci situacije odmah ukazuju na Putina kao najverovatnijeg počinioca. Ali neki drugi, kada čuju to ime, reaguju kao da je neko upravo uzviknuo ime zlog čarobnjaka Voldemorta iz knjiga o Hariju Poteru i odmah povuku teorije zavere sa samog dna kremaljske propagandne močvare – možda su to bili Amerikanci, možda to smo bili mi, možda se uopšte nije ni dogodilo.

A to je takođe upravo ono što Putin želi – potrebni su mu Amerikanci, Nemci, Italijani, Mađari i drugi da bi se borili – pa čak i počeli da mrze – sopstvene sunarodnike. On želi, kako se navodi, da Zapad počne da veruje, kako navodi autor Petar Pomerancev , da „ništa nije istina i da je sve moguće”. Drugim rečima, želi da natera građane Zapada da posumnjaju u stvarnost – dobro i zlo, žrtvu i agresora, samoodbranu i eskalaciju.

Negde između rata i mira

Dakle, kao što Putin zna, mnogi na Zapadu će ga se još više plašiti. I dok je sasvim prirodno bojati se da bi mogao da lansira nuklearne bombe, u zapadnim zemljama sada postoji zabrinutost da bi mogao da uništi snabdevanje strujom i vodom, telekomunikacije i bolnice, ili da bi se inače mogao poigrati životima zapadnjaka, gde god ti si. Naime, kako je preko novinara rekao najviši oficir nemačke vojske general Karsten Breuer – više nismo u stanju potpunog mira i nismo još u pravu.

Posmatrajući sve ove 'etape' u celini, Putinu treba odati, navodi Klut, određenu vrstu priznanja - verovatno se već dugo smeje proizvoljnim zaključcima zapadnih vojnih analitičara, koji su postali blokade u zapadnim glavama, a samim tim i u pripremama Zapada da odbrani Putina sa tog istoka.

Cela ova stvar počinje terminom "hibridni rat". Osnovna ideja – u osnovi strateška dvosmislenost u borbi – stara je koliko i rat, a time i čovečanstvo. Ali termin je skovao tek 2007. godine Frenk Hofman , američki vojni analitičar, da bi opisao ono što je Putin već bio na dobrom putu da praktikuje.

Isto važi i za tzv „domene“ rata, odnosno vojnih operacija – prvobitno su to bile kopno i more, kasnije vazduh, zatim svemir i na kraju sajber prostor. Ove razlike su možda imale smisla za planere logistike u ministarstvima odbrane, koji bi zatim mogli da dodele službu – armiju, mornaricu, vazduhoplovstvo – svakom domenu.

Međutim, ove razlike su irelevantne kada je u pitanju neprijatelj poput Putina, koji intuitivno meša svaki osećaj koji pruža fizički i psihički trenutak da bi manipulisao, ucenjivao i zlostavljao svoje protivnike. U tu svrhu je već koristio migrante, ugljovodonike, pšenicu, novičok, teorije zavere i još mnogo toga. Podjednako bi rado koristio viruse, zračenje i šta god može.

Foto: AP/Tanjug

Vladimir Putin, neprijatelj od kojeg Zapad strepi

Isključivanje navigacionih sistema, odbijanje PIN-ova...

Očekujte da će se preseći još više kablova i eksplodirati više cevi, kako se navodi. Zapad treba da se pripremi za događaj da se fabrike zamrače bez upozorenja, sateliti počnu da se ponašaju čudno, navigacioni sistemi prestanu da rade, a bankomati počnu da odbijaju PIN-ove. I svaki put kada se tako nešto desi, videćete sve više Putinovih „korisnih idiota“, njegovih marioneta u zapadnoj politici i medijima, koji govore zapadnjacima da ne veruju, šta god da se desi.

Od 2016. godine, NATO je izjavio da bi „hibridne akcije protiv jednog ili više saveznika mogle dovesti do odluke da se pokrene član 5 Severnoatlantskog ugovora“. To je klauzula koja kaže da je napad na jednog člana napad na sve.

Prema Klutu, general Breuer je bio u pravu – Zapad je na granici negde između mira i rata, a to je novo i neprijatno iskustvo. Ali, kako zaključuje, bolje je da se svi na Zapadu brzo naviknu i Putinu pokažu da znaju i njegove slabosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
kuzin

pre 1 godinu

Skidajte se sami da vasd rusi neskidaju sa raketama , vi ste toliko sebi dali slobode , da oslobodilack vojsku rusie zovete ruljom , a koji ste to vi faktor , pa zar nevidite da vam je sve krvavo i bedno gde ste vi prosli , netreba nabrajati koliko ste poklali civila i neduzne deca , po svetu.

miro

pre 1 godinu

Ovaj "ugledni" general fašista na podao i podmukao način uvlači u rat ostale članice NATO-a kako bi Rusi prvo udarili na njih i ratovalo se na njihovim teritorijama a degenerici i okupatori indijanskih teritorija manje više izbegli ratovanje na svojoj teritoriji.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija