• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index.hr

11.10.2022

14:58

(VIDEO) NEMAČKA KLJUČA! Sve veći protesti protiv sankcija Rusiji i isporuke oružja Kijevu, vijore se nemačke i ruske zastave!

Printskrin Tviter

Vesti

(VIDEO) NEMAČKA KLJUČA! Sve veći protesti protiv sankcija Rusiji i isporuke oružja Kijevu, vijore se nemačke i ruske zastave!

Podeli vest

Hiljade ljudi, uglavnom na istoku zemlje, izašlo je na nove proteste!

U Nemačkoj su sve glasniji protesti protiv nemačke vlade, čija se politika prema Rusiji smatra glavnim krivcem za rast inflacije i poskupljenja energenata, a hiljade ljudi, uglavnom na istoku zemlje, izašlo je na nove proteste. U saveznoj državi Meklenburg-Zapadna Pomeranija na ulice je izašlo oko 7.000 demonstranata koji su nosili transparente sa zahtevima za obustavu isporuke oružja Ukrajini i ukidanje sankcija Rusiji.

Na protestima održanim u drugim delovima Istočne Nemačke (bivša Nemačka Demokratska Republika) čule su se kritike politike vlade prema Rusiji i prijateljskih odnosa prema Ukrajini i izbeglicama iz Ukrajine. „Ne možemo spasiti ceo svet“, pisalo je na transparentima u Magdeburgu, u saveznoj državi Saksonija-Anhalt. U mnogim protestima učesnici su, pored nemačkih, istakli i ruske zastave.

Dan ranije u Berlinu su održani veliki protesti sa istim porukama koje je organizovala desničarska Alternativa za Nemačku (AfD). Na centralnom skupu ispred Rajhstaga, predsednik AfD-a Tino Kurpala optužio je nemačku vladu, a posebno ministra ekonomije iz stranke Zelenih Roberta Habeka da vode „ekonomski rat protiv Rusije”.

Procenjuje se da desničarska partija AfD trenutno profitira od nezadovoljstva dela građana koji izlaze na ulice uprkos rekordnim sumama novca koje je Vlada izdvojila za smanjenje finansijskog pritiska na građane.

Na izborima za lokalni parlament u saveznoj državi Donja Saksonija održanim u nedelju, AfD je udvostručila broj zastupnika. Prema istraživanju Instituta Infratst Dimap za javni servis ARD, većina birača u nedelju je izabrala AfD ne zbog preferencija prema politici stranke, već iz protesta protiv aktuelne vlade u Berlinu.

 

 

Isto istraživanje pokazuje da 33 odsto birača u Donjoj Saksoniji izražava zabrinutost zbog velikog priliva izbeglica u Nemačku, čiji je broj od tada prešao granicu od milion.

Magdeburški politikolog i analitičar za radikalno desničarsku scenu u Nemačkoj David Begrih ocenjuje da novi protesti, koji se održavaju ponedeljkom po uzoru na proteste koji su doveli do raspada Istočne Nemačke, učestvuju u „istoj strukture“ koje su organizovale proteste protiv vladine politike antipandemijskih mera korona virusa.

„Na ovim protestima susrećemo se sa istim narativom kao i tokom korona protesta, prema kojem je krizu namerno izazvala nemačka vlada“, rekao je Begrih. On ocenjuje da bi talas protesta mogao da ojača dolaskom jeseni i zime.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića
Politika

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića

Predstavnik Stranke slobode i pravde (SSP) Nenad Petrović izjavio je danas da više od 30.000 Voždovčana deset godina sluša lažna obećanja o renoviranju ambulante Doma zdravlja Voždovac na Banjici koji se raspada, pa zdravstveni radnici angažovanje u toj ustanovi doživljavaju kao kaznu, a pacijenti u nju idu samo kada moraju. Na ovu izjavu usledila je oštra reakcija.

20.05.2024

22:40

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš
Politika

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš

Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš na uskraćivanje prava na rad zaposlenima i egzistenciju celokupnog srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini kako stoji u Rezoluciji 1244, ili je repetirana puška u radnike banke (osim pravog naziva - oružana pljačka) za Kurtija i njegove mentore normalna stvar za dopunu fajla o realizaciji uslova za ulazak u svet prava i demokratije, izjavila je danas predsednica Skupštinskog odbora za KiM Danijela Vujičić povodom zatvaranja Poštanske štedionice na KiM

20.05.2024

22:21

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija