• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.10.2022

10:29 >> 10:34

NOVI HIMARSI STIGLI U UKRAJINU!

Vesti

NOVI HIMARSI STIGLI U UKRAJINU!

Podeli vest

SAD su odobrile novi paket vojne pomoći Ukrajini

Oružane snage Ukrajine dobile su od SAD dodatnu isporuku HIMARS raketnih sistema za višestruko lansiranje, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov, preneo je danas TAŠ.

"Stigla su četiri dodatna HIMARS sistema od naših partnera", napisao je Reznikov na Tviteru.

Reznikov će danas učestvovati na sastanku takozvane Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u vazdušnoj vojnoj bazi u Ramštajnu u Nemačkoj gde će se raspravljati o pomoći Kijevu u oružju i opremi. 

SAD su odobrile novi paket vojne pomoći Ukrajini od 1,1 milijardu dolara, što uključuje 18 HIMARS raketnih sistema. Time je ukupna američka vojna pomoć Ukrajini povećana na 16 milijardi dolara od početka ruske specijalne vojne operacije.

 

 

Koje su prednosti HIMARS-a u odnosu na starije sisteme?

Lakši i jednostavniji za raspoređivanje od starijeg M270 višestrukog raketnog sistema ili MLRS, M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) može da ispali istu municiju kao i M270 MLRS. Na bojnom polju, HIMARS tako može da dopuni MLRS.

Što se tiče dometa, HIMARS može da ispaljuje ​​navođene rakete (GMLRS) dometa od 15 do 84 kilometra. Sistem takođe može da lansira drugu municiju dugog dometa, kao što je Army Tactical Missile System (ATACMS) koji ima domet od 165 kilometara i 300 kilometara za neke verzije.

Ukrajinci su zatražili od Vašingtona da obezbedi ATACMS većeg dometa koji može da se koristi sa HIMARS-om, ali taj zahtev su Amerikanci odbili.

"Ne želimo da preduzimamo korake koji proširuju sukob i zato neka uveravanja koja smo tražili u kontekstu ovih konkretnih sistema imaju na umu da ne želimo da se ovi sistemi koriste za napad na rusku teritoriju", rekao je nedavno novinarima Kolin Kal, američki podsekretar odbrane.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija