• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnik/informer

12.10.2022

12:14

BAJDEN PRETI SAUDIJSKOJ ARABIJI, DA LI JE OVO KRAJ SAVEZA? "Snosićete velike posledice zbog Rusije!"

Reuters

Vesti

BAJDEN PRETI SAUDIJSKOJ ARABIJI, DA LI JE OVO KRAJ SAVEZA? "Snosićete velike posledice zbog Rusije!"

Podeli vest

Senator Ričard Blumental uveo je zakon koji bi, ako bude usvojen, odmah pauzirao svu prodaju američkog oružja kraljevstvu

Američki predsednik je pre tri meseca posetio Saudijsku Arabiju i sastao se sa prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom. Nedavna odluka ukazuje na neefikasnost Bajdenovih napora da zakrpi narušen odnos Sjedinjenih Država sa jednim od njihovih tradicionalnih „strateških partnera“ na Bliskom istoku.

Cene gasa su bile goruće pitanje ove godine jer su se bližei izbori u SAD. Alijansa OPEK+ predvođena Rijadom odlučila je da smanji proizvodnju nafte prošle nedelje, što je iznerviralo Belu kuću, a zvaničnici su rekli da je Bajden „lično“ uvređen zbog odluke, koja će verovatno povećati cene gasa u narednim nedeljama.

Bajden je rekao za Si-En-En da misli da je vreme da se „preispita” odnos zemlje sa Saudijskom Arabijom nakon njihovog partnerstva sa Rusijom za smanjenje proizvodnje nafte, uprkos preventivnim naporima Bele kuće. Njegovi zvaničnici su objavili da administracija trenutno preispituje svoj odnos sa kraljevstvom.

Senator Ričard Blumental uveo je zakon koji bi, ako bude usvojen, odmah pauzirao svu prodaju američkog oružja kraljevstvu na godinu dana, čime bi takođe bila obustavljena prodaja usluga podrške, delova i logističke podrške – iako to ostaje da se vidi koliko daleko je predsednik spreman da ide da kazni vitalnog saveznika na Bliskom istoku.

„Neću da ulazim u ono što bih razmatrao i šta imam na umu“, rekao je Bajden u intervjuu. "Ali biće posledica." Članovi administracije bliski predsedniku rekli su da on veruje da je „vreme da ponovo razmotrimo ovaj odnos i da se uverimo da on služi interesima naše nacionalne bezbednosti“.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Fikus

pre 1 godinu

Da li je moguće da Bajden zaista preti državi kakva je Sadijska Arabija ili je to samo predstava za domaću političku scenu? Ko o čemu amerikanci samo dreče o njihovoj nacionalnoj bezbednosti - kao da ni jedna država na svetu nema pravo da razmišlja o svojoj nacionalnoj bezbednosti i svi moraju da deluju samo u interesu Amerike. Na svu sreću neće još dugo moći to da rade ...

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija