• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

14.10.2022

14:10 >> 16:37

UŽIVO! Sirene za vazdušnu opasnost u Odeskoj i Nikolajevskoj oblasti, gori trafostanica u ruskom Belgorodu!

Tanjug/AP

Vesti

UŽIVO! Sirene za vazdušnu opasnost u Odeskoj i Nikolajevskoj oblasti, gori trafostanica u ruskom Belgorodu!

Podeli vest

Specijalna operacija Ruske Federacije u Ukrajini, 233. dan

22.35 - Ukrajinska vojska: Uništena velika količina ruskog oružja u Lugansku

 Ukrajinska vojska saopštila je da je uništila značajnu količinu ruskog naoružanja u napadu na železničko čvorište u istočnom regionu Luganska.

Navode da su ruske snage pretrpele značajne gubitke u Hersonu, Zaporožju i Donjecku, preneo je Si-En-En.


Generalštab ukrajinske vojske nije, međutim, pominjao borbe oko Bahmuta u Donjecku, gde su ruske snage po svemu sudeći ostvarile izvesne uspehe poslednjih dana.

Generalštab je saopštio da Rusija "nastavlja da usmerava svoje napore na pokušaje da sprovede svoje planove da dođe do administrativne granice Donjecke oblasti".

21.45 - Sirene za vazdušnu opasnost u Odeskoj i Nikolajevskoj oblasti

Sirene za vazdušnu opasnost upalile su se u Nikolajevskoj i Odeskoj oblasti Ukrajine, saopštile su lokalne vlasti.

Za sada nema informacija da li je bilo šta pogođeno.

20.56 - ŠEF KGB BELORUSIJE: NATO razmatra upotrebu nuklearnog oružja protiv Belorusije i Rusije!

19.27 - Požar na trafostanici u Belgorodskoj oblasti

Ukrajinska vojska granatirala je ruski grad Belgorod i tom prilikom zapalila se trafostanica, saopštio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

On je rekao da su na terenu operativne službe koje rade na saniranju štete.

 

 

18.10 - Kijev: Dobili smo ogromnu količinu oružja

Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Aleksej Arestovič izjavio je da se poslednjih dana na Ukrajinu „sručila zlatna kiša oružja“.

- Zlatna kiša, kiša oružja, koja se sručila na nas u toku poslednja dva dana – nismo sanjali ni blizu toga. Na primer, stvaranje integrisanog sistema PVO sa sistemima različitih dometa i objedinjavanje u zajednički sistem. Pentagon nam već saopštava da ćemo praviti taj sistem. Predsednik Francuske nam kaže – mi ćemo isporučiti sisteme PVO. Francuska, koja dugo nije htela da ulazi u te razgovore. I već nam govore o osam sistema 'Nasams' i tako dalje - rekao je Arestovič za Jutjub kanal novinara Marka Fejgina*.

16.36 - EU priprema novi paket vojne pomoći Kijevu

Evropska unija, u okviru misije za obuku, planira da obuči 15.000 ukrajinskih vojnika, ali ta brojka može da se menja u zavisnosti od situacije i potreba Kijeva, saopštio je u Briselu visoki evropski zvaničnik.

Misija će se finansirati iz Evropskog fonda mira, iz koga se takođe izdvajaju sredstva za vojnu pomoć Kijevu.

Izvor iz Brisela je takođe potvrdio da ministri spoljnih poslova zemalja-članica EU na sednici 17. oktobra u Luksemburgu planiraju da donesu zvaničnu odluku o izdvajanju šeste tranše vojne pomoći Kijevu u vrednosti od 500 miliona evra.

EU je do sad za naoružavanje Ukrajine izdvojila preko 2,5 milijarde evra.

16.27 - Uništen konvoj ukrajinske vojne tehnike

U pravcu Nikolajev-Krivi Rog ruska vojska je uništila još jedan konvoj vojne tehnike ukrajinske vojske koji je pokušao da pređe preko reke Ingulec.

Konvoj je uništen pomoću visoko preciznih raketa LMUR (lake višenamenske vođene rakete) vazdušnog baziranja. Napad je izvela posada helikoptera Mi-28 sa udaljenosti od 15 kilometara, što mu je omogućilo da deluje potpuno neprimetno.

16.00 - Medvedev: Upotreba dronova u Ukrajini – goruća potreba

Bespilotne letelice pokazale su svoju efektivnost u savremenim konfliktima i njihova upotreba u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajine predstavlja goruću potrebu, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev.

Kako je rekao, s tim u vezi će Rusija pokrenuti proizvodnju velikog obima bespilotnih letelica različitih tipova.

15.47 - Susret Putin - Bajden?

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da ne vidi potrebu u ovom trenutku da razgovara sa američkim kolegom DŽozefom Bajdenom.

"Njega treba pitati da li je spreman da održi razgovor sa mnom ili ne. Da budem iskren, ne vidim uopšte nikakvu potrebu za tim. Ne postoji platforma za bilo kakve pregovore, bilo kada", rekao je Putin, upitan da li je moguće da se susretne sa Bajdenom na samitu G20 u Indoneziji, preneo je TAS S.

Bajden je nedavno izjavio da ne vidi dobar razlog da se susretne sa Putinom polovinom sledećeg meseca na samitu G20 u Indoneziji. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov prethodno je rekao da Rusija neće odbiti eventualni susret Putina i Bajdena, ukoliko uopšte dođe do takvog predloga.
 

15.23 - Putin progovorio o direktnom sukobu sa NATO

14.06 - Odbijen napad ukrajinskih snaga na pravcu ka Krasnom Limanu

Ruska vojska odbila je još jedan napad ukrajinskih snaga u pravcu ka Krasnom Limanu i tom prilikom likvidirano je 120 ukrajinskih vojnika, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se dodaje da je u pravcu ka Kupjansku protivnik tri puta bezuspešno pokušao da napadne položaje ruske vojske, a tom prilikom likvidirano je do 30 ukrajinskih vojnika, dva borbena oklopna vozila i četiri kamioneta.

"Tokom potere za jedinicama Oružanih snaga Ukrajine u povlačenju, ruske trupe su zauzele ključne kote u oblasti naselja Vremjovka u DNR. Likvidirano je preko 90 ukrajinskih vojnika, dva tenka, šest borbenih oklopnih vozila i tri kamioneta", navodi se u saopštenju.

U pravcu Nikolajev-Krivi Rog neprijatelj je izvršio nekoliko neuspešnih napada u pravcu naselja u Hersonskoj oblasti. Svi napadi su odbijeni. Likvidirano je više od 130 ukrajinskih vojnika, tri tenka, 11 borbenih oklopnih vozila i 7 vozila.
 

13.14 - Sedam jakih eksplozija u Belgorodu! 

 

 

13.11 - Gradonačelnik Harkova izvestio je o eksplozijama u gradu.

 

 

12.50 - Zelenski se obratio naciji, najavio apsolutnu pobedu Ukrajine

11.25 - Vazdušna opasnost objavljena je na severu, jugu i u centralnom delu Ukrajine, saopštile su vlasti šest oblasti

Na jugu, sirene se čuju u Odeskoj i Nikolajevskoj oblasti. U centralnom delu Ukrajine vazdušna opasnost je objavljena u Čerkaskoj i Poltavskoj oblasti kao i u Dnjepropetrovskoj i Kirovogradskoj oblasti. Na jugu sirene su se oglasile u Černigovskoj i Sumskoj oblasti.

10.23 - Savet građanima da se sklone

Ukrajinske snage sve intenzivnije gađaju Hersonsku oblast, a pri tome ciljaju mesta gde se nalazi veliki broj civila, rekao je zamenik šefa administracije te oblasti Kiril Stremousov u video-obraćanju građanima objavljenom na Telegramu.

Prema njegovim rečima, na meti su stambeni objekti, hoteli, pijace, tamo gde „ukrajinski nacisti mogu da ubiju veliki broj civila“. Stremousov je posavetovao građane da se sklone od zone borbenih dejstava i odu u druge ruske regione kako ne bi umanjivali manevarsku sposobnost vojske.

11.21 - Ruska vlada objavila do kada će trajati popravka Krimskog mosta

11.17 - Vagnerovci na bahmutskom frontu

 

 

11.13 - Belorusija jača kontrolu spoljnih granica

Belorusija je uvela pojačanu kontrolu na svojim spoljnim granicama u okviru tekuće protivterorističke operacije, saopštio je danas novinarima ministar spoljnih poslova Vladimir Makej.

„Prateći informacije koje dolaze spolja o mogućim provokacijama sa susednih teritorija našoj zemlji do toga da je bilo informacija o mogućem pokušaju provokacije zauzimanja pojedinih delova teritorije Belorusije, odlučeno je da se uvede režim takozvane protivterorističke operacije, što je i učinjeno", saopštio je beloruski ministar, prenosi TAS S.

10.50 - Sladkov: Ukrajinci jure kao miševi u štali

10.10 - Bahmut pred padom, Britanci saopštili da Rusi napreduju ka centru grada.

09.41 - Razmena zarobljenika Ukrajine i Luganske Narodne Republike

Luganska Narodna Republika i Ukrajina razmenile su zarobljenike, a 10 vojnika Narodne milicije vratilo se u republiku.

Ovo je jutros izvestila komesarka za ljudska prava u LNR Viktorija Serdjukova.

„LNR i ukrajinska strana razmenili su zarobljenike, zbog čega se 10 pripadnika Narodne milicije LNR vratilo kući. Oni su trenutno na rehabilitaciji, sa njima vredno rade lekari i psiholozi“, rekla je ona.

08.57 - Pritvor

Okružni sud u Simferopolju naložio je dvomesečni pritvor, do 8. decembra, petorici optuženih za teroristički akt na Krimski most, saopšteno je Sputnjiku iz suda.

07.43 - Uništavanje ukrajinske tehnike ruskim "kamikaza" dronovima "Lancet"

 

 

07.30 - Ukrajinske snage nastavljaju da gađaju Donjeck.
 

07.10 - Ruski PVO delovao u Belogordskoj oblasti

U Belgorodskoj oblasti PVO je oborila ukrajinske rakete. Delovi raketa pali su na železničku prugu u Novooskoljskom okrugu.

Saobraćaj je u prekidu, a neki dalekovodi su oštećeni.
 

 

 

07.01 - Novi napad na Zaporožje, izbio požar

Ruske trupe ponovo su izvele raketni napad na grad Zaporožje, a u jednom od okruga izbio je požar, prenosi Ukrinform.

Rusi su još jednom u ranim jutarnjim satima raketirali ukrajinski grad Zaporožje, potvrdio je Oleksandar Staruh, načelnik Zaporoške regionalne vojne uprave.

U gradu se oglasila sirena za vazdušni napad, čule su se snažne eksplozije.

U jednom od okruga izbio je požar, na licu mesta rade specijalizovane službe, navodi Ukrinform.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 1 godinu

Pocela "bezanija", ruske pozadinske jedinice vec napustaju Herson....

Harkonen

pre 1 godinu

Bahmut nije pred padom, sinoc su pripadnici grupe Wagner uspeli da zazmu centar grada, ali u toku noci ukrajinske snage su ih u teskim borbama i gubicima na obe strane vratile ponovo na periferiju.. Tako da borbe za ovaj grad se nastavljaju nesmanjenom zestinom. Jutros je kao pomoc odbrani Bahmuta pristigla kompletna, sveza i odmorna ukrajinska 207.mehanizovana brigada (novih 2700 vojnika) Dok kod Bahmuta napredovanje ruskih snaga ide metar po metar, nocas su ponovo ukrajinske snage prodrle na severnom delu uz Dnjepar jos 3km a na juznom 7 km u dubinu ruskog raporeda. Oboren je jedan ruski bombarder Tu-22m raketnim sitemom Tor iznad ruskog dela Luhanska. Posada se spasila iskakanjem. U brzom sledu za 20min oborena su 4 Ka-52 Aligator helikoptera pre 2 dana iznad Dnjepra u upokusaju da raketiraju ukrajinske oklopne snage. Unistena je baterija haubica D-30 122mm, na putu prema polozajiima vatrom ruskih VBR bm-21 Unistena su 2 TOS-1 sa ruske strane granice u pravcu grada Belogorda, vatrom haubica m777, dok su izlazili na polozaj

Laza

pre 1 godinu

Hmmm... a na twiteru gledamo 11 ruskih tenkova zapaljenih kod Verjamovke i preko 100 zarobljenih kako ih ukrajinci sprovode.... kome da verujes????

Mare

pre 1 godinu

Putin je pametan čovek, lepo je rekao i nije nikoga "zaledio", zaprepastio ili slično, ono šta i on i lideri NATO-a znaju odavno, da u sukobu NATO-a i Rusije ne bi bilo pobednika, jednostavno nastala bi katastrofa za celi ljudski rod....

Izbori 2024

Vesti

Romi se sećaju pakla koji su pre 25 godina doživeli na Kosovu i Metohiji: Kuće im spaljivane, proganjani su i proterivani
Politika

Romi se sećaju pakla koji su pre 25 godina doživeli na Kosovu i Metohiji: Kuće im spaljivane, proganjani su i proterivani

U francuskom gradu Troyesu održana je ceremonija obeležavanja Dana sećanja na stradale, prognane i nestale Rome na Kosovu i Metohiji. Burhan Osmani, organizator i inicijator ovog događaja, podsetio je prisutne na teške okolnosti u kojima su se Romi našli tokom rata na Kosovu i Metohiji u drugoj polovini 1990-ih godina, kada su Albanci hteli da otcepe južnu srpsku pokrajinu.

21.06.2024

19:42

Otkriveno! Evo kada će biti izabran novi gradonačelnik Beograda!
Politika

Otkriveno! Evo kada će biti izabran novi gradonačelnik Beograda!

Predsednik Skupštine Grada Beograda, Nikola Nikodijević, zakazao je 2. sednicu Skupštine grada Beograda za ponedeljak, 24. jun, u 10 časova. Mesto održavanja sednice je zgrada Skupštine grada na Trgu Nikole Pašića 6, u velikoj sali u prizemlju. Na dnevnom redu ove sednice naći će se izbor gradonačelnika Beograda, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća.

21.06.2024

18:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze
Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze

Brioni su nacionalni park i čuveno hrvatsko letovalište koje čine nekoliko ostrva i danas se pominje kao omiljeno mesto za odmor Josipa Broza Tita. Ali, i Srbija ima Brione...

20.06.2024

17:51